Ana SayfaHastalıklarZika Virüsü Nedir Ve Nasıl Bulaşır?

Zika Virüsü Nedir Ve Nasıl Bulaşır?

-

Zika virüsü ilk olarak 1947 yılında Uganda’da bulunan maymunlarda görülen bir virüstür. 2015 Mayıs ayından sivrisinekler yoluyla Brezilya’da korku yaratan virüsün,  Avrupa’ya da sıçramasının ardından tüm Dünya kırmızı alarma geçti.

Zika Virüsü Nasıl Bulaşır?

2015’e kadar çoğunlukla Afrika ve Güneydoğu Asya’da görülen virüs yılda ortalama 1000 kişiye bulaşıyordu. Fakat virüsün 2015 yılında Brezilya’da görülmesinin ardından son 6 ay içinde yaklaşık 4000 insana bulaştığı tahmin ediliyor. Bu virüs, sivrisinek ısırığı ile insanlara bulaşan bir virüs. Zika virüsünün insandan insana bulaşıp bulaşmadığı ise şimdilik merak konusu.

Zika Virüsü Hastalığının Belirtileri Neler?

Zika virüsü hastalığının belirtileri, hastada genellikle 2 ile 7 gün arasında ortaya çıkıyor. Virüsün bulaştığı kişileri hasta etme olasılığı da şimdilik 5’te 1 olarak tahmin ediliyor.

Virüs, bulaştığı insanda yüksek ateşe neden oluyor.  Bununla beraber hastalarda yüksek derecede baş ağrısı ve gözlerde kızarıklıklar meydana geliyor.

Hastalığın bir diğer belirtisi de kusma. Zika virüsü hastalığına yakalanan kişide kusmayla beraber yüksek derecede halsizlik ortaya çıkıyor.

Eklem ağrıları ve kas ağrıları zika virüsünde çokça rastlanan bir belirti. Ayrıca hastalığa yakalanan insanları vücutta döküntü yaşadığı da gözlenebiliyor.

Zika Virüsü Hastalığının Belirtileri Neler?

Hamile kadınların bu hastalığa yakalanması ise çok daha büyük risk teşkil ediyor. Uzmanlar zika virüsünün bulaştığı hamile kadınlarda virüsün fetüse etki ederek yeni doğan bebeklerde mikrosefali(küçük kafa yapısı) denilen gelişimsel bozukluğa sebep olduğunu belirlerdi.

Zika Virüsü Hastalığının Tedavisi Mümkün mü?

Bu hastalığın şimdilik kesin bir tedavisi bulunamadı. Hastalık için aşı üretme çalışmaları tüm Dünya’da sürüyor. Uzmanlara göre bu hastalık için aşı üretimine en az 2 yıl içerisinde başlanabilecek fakat zika virüsü hastalığı için etkili bir ilacın geliştirilmesi ve onaylardan geçmesi için en az 10 yıllık bir süreç gerekecek.

Sağlık bakanlıklarından yapılan açıklamalar doğrultusunda bu hastalığa yakalanmış kişilerin uygulayabileceği bazı yöntemler mevcut.

Antibiyotiğin virüs üzerinde hiçbir etkisi bulunmadığını belirten yetkililer, hastalığa yakalanan kişilerin aspirin de kullanmamasını önerdi.

Bu hastalığa yakalananların bol bol su içerek dinlenmesi öneriliyor. Hastanın ateşini düşürmek de hastalık süresinde çok önemli bir rol alıyor.

Son olarak uzmanlar sivrisinek tarafından ısırılma riski bulunan bölgelerden kaçınılmak gerektiğini belirtiyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz