Ana SayfaKariyerYüksek Teknoloji Şirketlerinde Kariyer - Google

Yüksek Teknoloji Şirketlerinde Kariyer – Google

-

Yüksek teknoloji şirketlerinin amiral gemilerinden biri olan Google’da kariyer yapmak, hem zor hem de eğlenceli. Çalışanlarına tam anlamıyla özgürlük sağlayan Google, çalışma saatleri ve tesislerdeki imkanlarda diğer firmalara fark atıyor.

Facebook, Google, Amazon gibi yüksek teknoloji şirketleri, sıradan şirketlere kıyasla çok daha farklı bir iş anlayışına sahip. Google gibi dev firmalar, çalışanlarının her koşulda rahat etmesini sağlamayı, çalışma ortamlarının huzurlu olmasını hedeflerken, bunun karşılığında da çalışanlarından yüksek verimlilik bekler.

Google’da çalışmak nasıl bir şey?

Yazılım veya Google’da kariyer yapılabilecek bir alanda, zorlu ve güçlü bir eğitim sürecini tamamladınız, artık iş hayatına atılmaya hazırsınız. Şüphesiz, yazılımcıların ve alakalı meslek gruplarının çalışma hayali kurduğu şirketlerin başında Google geliyor. Ancak, bildiğiniz gibi, Google yalnızca alanında uzman kişileri bünyesine katıyor.

Google kampüsü enerji dolu bir yer

 Gerek renkleri, gerekse yaratılan şirket imajına bağlı olarak, Google kampüsünün fazlasıyla eğlenceli bir yer olduğunu söyleyebiliriz. Devasa kampüste, insanlar departmanlar arasında bisikletle gidip gelmekte, sayısız etkinlik alanında vakit geçirebilmekte.

Google’da her hafta belli bir saatte, “parti vakti” adı verilen bir etkinlik var. Bu etkinlikte, çalışanların birbiriyle tanışması, iş yükünden biraz olsun uzaklaşması hedeflenmekte. Genellikle kampüs içerisinde mütevazi bir havada geçse de, “parti vakti” etkinliğine zaman zaman ünlü şarkıcıların da davet edildiği oluyor.

Damak tadınız konusunda Google’a güvenebilirsiniz.

Google turkiye ofisiDiğer yüksek teknoloji firmalarından farklı olarak, Google, çalışanlarının beslenmelerine büyük özen gösteriyor. Kampüs içerisinde 10’dan fazla restoran bulunmakta. Bu restoranların dışında, taze pastalar üreten, dünya kahvelerini servis eden pek çok kafe de mevcut. Ek olarak, her katta bir de self servis mutfak bulunuyor. Bu mutfakta çeşitli çaylar, kahveler, atıştırmalık bisküvi, çikolata gibi ürünleri bulmak mümkün.

Elbette tüm bu hizmetler, Google personellerine ücretsiz. Facebook gibi diğer yüksek teknoloji şirketlerinde kariyer yapan insanlar, Google personellerini en çok bu nedenle kıskandığını ifade ediyor.

Çalışma saatleriniz size kalmış, yalnızca yapmanız gerekeni yapın.

Google, çalışanlarına esneklik sağlamasıyla bilinen bir şirket. Şirkette yazılı bir işe geliş gidiş saati yok. Dilerseniz kahvaltınızı kampüsteki restoranlarda yapabilir, dilerseniz evinizde yapabilirsiniz. Bazı personeller, Google kampüsüne öğleden önce uğramıyor bile.

Google, personellerine bu esnekliği sağlarken, onlardan yüksek verim bekliyor. Her personel yetiştirmesi gerekenleri zamanında ve verimli şekilde teslim etmeli, yetişmeyen işlerde de gerekirse ofiste sabahlayarak onu tamamlamalı.

Google’da kariyer yapanlarda verimlilik en temel gereklilik

Google’da bir proje üzerinde çalışıyorsanız, hatta günlük yapmanız gereken işlerde bile bir takıma bağlısınız. Bu takımı yakın arkadaşlarınızdan seçebilirsiniz. Yaklaşık 3-4 kişiden olan bu takımlar, verilen sorumluluğu yerine getirmezse, takımda çalışan herkes zan altına girmektedir.

Google’ın takımlar halinde çalışma yapmasındaki en büyük etmen, verimliliği artırması. Kimi zaman takımınızın yorulduğunu, yetersiz kaldığını gördüğünüzde, onlara yardım etmek için daha fazla çalışabilirsiniz. Kimi zaman takımınız sizin eksiklerinizi kapatır. Hatta çalışma motivasyonu bulamadığınız zamanlarda bile, yalnızca takımınızı kötü etkilememek için bile daha verimli çalışabilirsiniz. Google bunun farkında ve bunu verimlilik için kullanmakta.

Mesainizin %10’unu kendiniz için harcama hakkınız var

Tüm çalışanlar randevu alarak ofiste masaj yaptırabiliyorlar
Çalışanlar randevu alarak ofiste masaj yaptırabiliyorlar.

Google’ın başarısının en büyük sırrı, çalışanlarına sağladığı bu devasa esneklik. Google çalışanları, normal mesailerinin içerisinde, yüzde onluk bir zaman dilimini, istedikleri projeyi geliştirmekte, istediği cihazı tasarlamakta özgür bırakıyor.

Bu özgürlük, insanların hep yapmak istedikleri ama vakit bulamadıkları projelerin ortaya çıkmasını sağlıyor. Ve bu projeler kimi zaman Google’a milyarlarca dolar kazandırabiliyor. Örneğin, Google’ın e-posta servisi Gmail, bir personelin yüzde onluk serbest çalışma zamanında ortaya çıktı. Bunun yanında, Google Codes, sürücüsüz araç çalışmaları, Google Maps gibi uygulamaların temellerinin de bu serbest vakitlerde atıldığı biliniyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz