Ana SayfaKişisel GelişimYoga Felsefesi Nedir ve Temelleri Nelerdir?

Yoga Felsefesi Nedir ve Temelleri Nelerdir?

-

Günümüz dünyasında özellikle kadınlar başta olmak üzere hemen hemen tüm insanlar yoga felsefesi ve yoga bilimine ilgi göstermektedir. Hem ruh sağlığı açısından hem de beden sağlığı için son derece büyük bir öneme sahip olan yoga felsefesi, zihinsel ferahlık sağlaması, farklı sebeplerden kaynaklanan sinirlilik halini azaltması ve bedensel birçok hastalığa iyi gelmesi ile bilinmektedir. Uzun yıllardan beri ülkemizde çok fazla sayıda insan tarafından ilgi görmekte olan yoga, psikolojik olarak insanları rahatlatır, insanların kendini mutlu ve huzurlu hissetmesini sağlar, alkol, sigara ya da madde kullanımına karşı savaşta insanlara yardım eder. Yani kısacası yoga felsefesi, insanlara adeta yaşama sevinci kazandırmaktadır.

Yoga Felsefesinin Temelleri Nelerdir?

Yoga felsefesi, ilk olarak bundan yüzlerce yıl önce Hindistan’ın kuzeyinde ortaya çıkmış bir yaşam bilimi ve felsefesidir. Yoganın kelime anlamına bakacak olur isek, Sanskritçe de ‘’birleşmek ya da bütün olmak’’ anlamlarına gelmektedir. Yoga felsefesi, belirli insanlar tarafından uygulanmaktadır ve bu felsefeyi uygulamakta olan kişilere de ‘’yogi’’ denilmektedir. Uzun yıllardan itibaren insanların hayatında büyük bir yere ve öneme sahip olan yoga, insan bedenini, insan ruhunu ve zihnini derinden etkileyen, geliştiren, eğiten ve aynı zamanda da rahatlama sağlayarak huzur veren, insanların kendiyle tanışmasını sağlamakta olan bir bireysel gelişme ve gelişim metodudur. Yoga felsefesi, bilindiği üzere uzun yıllardan itibaren hayatımızda olan bir kavramdır. Yoga felsefesinin varlığına dair en eski veriler, yapılan arkeolojik çalışmalar sonucunda ortaya çıkan görsellerdir. Milattan Önce 3000 yıllarına kadar uzanmakta olan yoga tarihi, İndus Vadisinde bulunan yogaya özel figürlerle kesinlik kazanmıştır. Yoga felsefesi ve yoga hakkında elde edilen ilk yazılar ise, milattan önce 2500’lü yıllarda bulunan Veda’larda bulunmaktadır.

Yoga Felsefesinin Temelleri Nelerdir?

Yoga Felsefesi  

İnsanlığa ait bir bilim olan ve hem fiziksel olarak hem de zihinsel olarak gelişme sağlayan yoga, insanların evren ile tamamen bütünleşip, bu şekilde yaşamasını esas almaktadır. Yoga birçok insanın bildiğinin aksine kesinlikle bir din ya da bir inanış değildir. Ayrıca yoga kesinlikle günümüzde sosyal medyada görmekte olduğunuz akrobatik hareketlerin sergilenmesi de değildir. Yoga bir felsefe bilimidir ve insanlar açısından oldukça faydalıdır. Yoga felsefesi, genel olarak tüm insanlığa sunulmuş olan inanılmaz bir kaynaktır. Kişinin yoga sayesinde gelişen kişiliği, kendini keşfetme ve hayata dair isteklerine karar vermesinde de büyük bir rol oynamaktadır. Günümüz dünyasında yoga genel olarak stresten kurtulma ve gevşeme metodu olarak kullanılsa da bedensel ve ruhsal olarak da birçok faydası bulunmaktadır. Yoga, adeta bir şifa dağıtıcı ve ruhun yüceltilmesi aracıdır.

Yoga Nedir ve Türleri Nelerdir?

Uzun yıllardan itibaren birçok insan tarafından uygulanmakta olan yoga, kısacası insanın ruhunu, bedenini, zihinsel dengesini dengelemesi ve düzenlemesidir. İnsanın kendi kişiliğini keşfetmesi ve benliğinin ortaya çıkmasıdır. İsteyen herkesin oldukça kolay bir şekilde uygulamaya başlayabileceği yoga metotları tamamen zararsız ve tehlikesizdir. Yoganın birbirinden farklı birçok türü ve tipleri olmasına karşın ortak bir hedefi bulunmaktadır. Farklı Yoga Nedir ve Türleri Nelerdir?metotlarla ya da farklı yöntemlerle de olsa asıl ortak amaç, kişiliğin gelişmesi ve rahatlıktır. Kişiler kendilerine en uygun yoga türünün hangisi olduğuna karar verirken kendi kişisel ve fiziksel özelliklerini göz önünde bulundurmalarında büyük fayda olacaktır. Seçilecek olan yoga türü, her yönden kişinin özelliklerine ve amaçlarına uyumlu olması gerekir. Yogaya başlamak isteyen herkes, tüm yoga türleri ve tipleri hakkında araştırma yapıp bilgi almalı, hangisinin kendisine en iyi geldiğine karar vermeli ve böylelikle de yogaya başlamalıdır. İsterseniz gelin hep birlikte en yaygın olan yoga türlerini detaylı bir şekilde inceleyelim.

1- Ashtanga Yoga: Yoganın en çok bilinen ve en temel metotlarından bir tanesi olan ashtanga yoganın 8 adet temel ilkesi bulunmaktadır ve bu ilkeler genellikle tüm yoga sistemlerinde geçerlilik göstermektedir. Ashtanga yoga temel olarak zihinsel, düşünsel, duygusal ve ruhsal özellikleri kapsamakta olan bir metottur. Ashtanga yoganın 8 temel prensibinin neler olduğuna bir göz atacak olursak;

1) Yama: Yoga öğrenmek isteyen herkesin kesinlikle bilmesi ve uyması gereken kuralları içerir.

  • Şiddete karşı olmak, uygulamamak.
  • Her koşulda tamamen dürüst olabilmek, yalan söylememek
  • Çalmamak, hırsızlık yapmamak
  • Seksüel enerjinin doğru bir şekilde kontrol edilmesi
  • Affedebilmek
  • Sabırlı olmak
  • Vicdanlı, merhametli olmak
  • Şerefli olabilmek ve dürüstlük
  • Temizlik (bedenen ve ruhen)
  • Düzenli ve sağlıklı diyet uygulayabilmek

2) Niyama:  Kişilerin içerisinde bulunmakta olan disipline ait 10 uygulamayı içermektedir.

  • Memnun kalabilmek
  • İman etmek
  • Yardımsever olmak
  • Arkadaş canlısı olmak
  • Alçak gönüllülük
  • Zihin kontrolü
  • Tanrıya iman etmek
  • İnanç
  • Yeminleri ve sözleri tutabilmek

3) Asana: Yaklaşık olarak 84 adet farklı çeşidi bulunmakta olan yoga hareketlerine verilen genel bir isimdir. Bu hareketleri dikkatli ve özenli bir şekilde yapmaya dikkat etmelisiniz. Kas hareketleri ve nefes kullanımı büyük bir öneme sahiptir.

4) Pranyama: Yoga felsefesi içerisinde hayat enerjisi olarak tanımlanmakta olan pranyama, doğru nefes alıp verme teknikleridir.

5) Pratyahara: Farklı bir inanç türüdür. Genel olarak zihnin duygularının esiri olmaktan çıkmasını temel almaktadır.

6) Dharana: Kişilerin konsantrasyonlarını sağlamak için uğraştıkları zihinsel ve düşünsel odaklanmaya verilen isimdir. Konsantre olmuş zihin, meditasyon yapabilir ve gerçeği algılayabilir.

7) Dhyana: Kişilerin konsantrasyon olduktan sonra yaptıkları meditasyona verilen isimdir. Doğadaki insan varoluşunda bulunan gizemleri çözmeyi sağlar.

8) Samadhi: Konsantre olunmak istenen, algılanan şey ile yoga yapan kişinin tam olarak bütünleşmesidir. Bu yöntemi kullanarak meditasyon yapmak isteyenler saf bir bilince sahip olur. Ruhsal ve fiziksel olarak bütünlük sağlayarak bir olma bilincine kavuşmuş olur.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz