1.Sivilceler
Düzenli uyku alışkanlığınız yoksa cildiniz kısa süre sonra buna tepki gösterebilir. Bazı çalışmalar uyku eksikliğinin sivilce ile bağlantılı olduğunu göstermiştir. Uykunun vücudunuzdaki hormonları nasıl kontrol ettiğine bağlı olarak, uyku yoksunluğu bağışıklık sistemini etkileyebilir ve vücudunuzu pek çok tehlikeye karşı açık hale getirir.
2.Göz çevresi sorunları
Kızarıklık, şişlik ve koyu halkalar göz kapaklarının yeterince kapanmaması sonucu oluşurlar. Çalışmalar, uykudan problemi yaşayan kişilerde daha fazla kırışıklık, ince çizgi, şişme ve sarkma meydana geldiğini gösteriyor. Peki bunun nedeni nedir? Vücudunuz, derin uyku evrelerinde hormon kontrolü gerçekleştirir ve uyku, doku onarımı için uygun bir ortamdır.
3.Kilo artışı
Sağlıklı bir gece uykusu çektiğinizde, vücudunuz açlık hissinizi etkileyen hormonları düzgün şekilde kontrol edebilir. Yeterince uyumazsanız, hormon kontrolü sağlanamayacak ve kilo almaya başlayacaksınız. Bu durum ihtiyaç duyduğunuzdan daha fazla yemek yemenizi tetikleyebilir.
4.Fast food düşkünlüğü
Uykusuz bir geceden sonra, bir cheesburger alıp öğle yemeğinde bu sağlıksız gıdayı yemeniz muhtemeldir. Yeterince uyku almayan bir kişinin, sağlıksız atıştırmalıkları ve yemekleri isteme olasılığı yüksektir. Yorulduğunuz zaman daha zor yargılar ve daha geç karar verirsiniz, bu da diğer arzuların üstesinden gelmeyi kolaylaştırır.
5.Daha çok kafein tüketmek
Her zaman tükettiğiniz miktardan daha çok kahve almak dinlenmenizi zorlaştırdığı gibi uykuya dalmanızı da engelleyecektir. Kafein, kalitesiz ve yetersiz uyku almanıza sebep olabilir. Kısa vadede, kahve veya sodanın alınması sizi daha enerjik hissettirebilir, ancak uzun vadede uykusuzluğa veya endişeye yol açarlar.
6.Aksi, huysun ve gergin hissetmek
Sinirlilik hali yetersiz uykunun en büyük bir işaretidir. Yapılan çalışmalarda uyku problemi sorunu olan kişilerin öfkeli ve zihinsel olarak bitkin insanlar oldukları ortaya çıktı. Bu kişiler normal programlarına döndüklerinde daha iyi ve daha pozitif hissettiler. Ayrıca depresyon da yetersiz uykudan kaynaklanabilir.
7.Odaklanma sorunu ve hafıza düşüklüğü
Bir saat bile az uyuduğunuzda bu durum sizi sersemletip konsantrasyonunuzu ve hafızanızı etkileyebilir. Bu sizi işinizde daha az verimli yaparken araç kullanırken kaza yapma riskinizi artırabilir. Yapılan kazaların 3’te 1’inin uykusuzluk nedeniyle gerçekleştiği bilinmektedir.
8.Sabahları isteksiz uyanma
Boğaz ağrısı, ağız kuruluğu veya baş ağrısı ile uyanma; uyku apnesi, horlama veya asit reflüsü gibi rahatsızlıklara işaret edebilir. Semptomları tekrar tekrar yaşarsanız, doktorunuzla konuşun. Böylece ilaç tedavisinin veya başka tedavilerin size yardımcı olup olmayacağını öğrenebilirsiniz.
Yeterince dinlenin ve ihtiyacınız olan uykuyu almaya özen gösterin
Çoğu erişkin insan günde 7 ila 9 saat uykuya ihtiyaç duyar. Aldığınız uykunun sizi dinlendirdiğinden emin olun.
- Yatma ve kalkma saatlerinizi her gün aynı saatte olacak şekilde ayarlayın ve bu programa bağlı kalın.
- Odanızı serin, sessiz ve karanlık tutun.
- Düzenli olarak egzersiz yapın, özellikle kalbinize iyi gelen egzersizleri deneyin. Böylece daha derin bir uykuya dalabilirsiniz.
İyi bir uyku, vücudunuzu ve zihninizi onarır ve sağlığınızın korunmasına en iyi şekilde yardımcı olur.