Vitiligo bir çeşit deri hastalığıdır. Vitiligo sırasında vücutta pigment kaybından dolayı beyaz noktaların ve bölgelerin oluştuğu gözlemlenir. Vücudun tüm deri bölgeleri etkinelebileceği gibi genellikle yüzde, dudaklarda, ellerde, ayaklarda ve genital bölgede görülür.
Hastalığın görülme oranı her 100 kişiden 1 ya da 2 kişidir. Hastalığın görüldüğü kişilerde etkiler bu hastaların yarısında 20 yaş ve öncesinde görülmektedir. Hastalığın aynı ailede görülme oranı ise yapılan araştırmalar sonucunda yüzde 5 olarak belirlenmiş.
Hastalığın Oluşma Nedenleri
Derimizde bulunan melanosit hücreleri demirimizde pigment üretmektedir. Dolayısıyla melanosit hücreleri derimize rengini vermektedir. Vitiligo hastalığına yakalanan bireyler bu pigment oluşumunun bazı bölgelerde durduğu dolayısıyla o bölgelerde beyazlıklar oluştuğu gözlemlenmiştir.
Yapılan araştırmalar sonucunda kalıtsal faktörlerin bu hastalığın oluşumunda etkisi olduğu saptanmıştır. Bu hastalığa yakalanan insanların derilerinde yapılan analizler sonucunda deride bulunan melanosit hücrelerinin azaldığı bu sayede pigment üretemedikleri gözlemlenmiştir. Fakat bu hücrelerin neden azaldığı kesin olarak belirlenememiş olup bu konuda bazı teoriler mevcuttur.
Bağışıklık sisteminin bozulması sonucunda vücutta melasonit hücrelerin yakılması bu teorilerden bir tanesidir. Bir başka teoriye göre ise genlerde ortaya çıkan bazı bozukluklar bu hastalığın oluşmasına neden olmuş olabilir denilmektedir. Ayrıca bu hücrelerin kendi kendini yok ettiği de düşünülmektedir. Hastalığın şiddetlenmesine neden olan faktörler olarak güneş yanması, stres, bazı hastalıklar ve çarpma olarak gösterilebilir.
Hastalığın Belirtileri Ve Seyri
Vitiligo deride beyazlamalar olarak kendini belli eder bazı durumlarda vücudun tamamının beyazladığı gözlemlenmiştir. Beyaz alanlarda bulunan kıllarda bile beyazlama görülebilir. Derisi daha koyu insanlarda daha rahat anlaşılan hastalık beyaz tenli insanlarda daha zor tanısı yapılmaktadır. Hastalığın seyri ve şiddeti herkes için farklıdır. Bazı insanlarda hızlı bir şekilde artış gözlenir fakat bazı insanlarda artış nerdeyse hiç olmayabilir.
Yaşanan pigment kaybı bir süre sonra durur ve pigment sayısı sabit kalır. Bir miktar artış gösterebilir fakat bu deride düzelme olarak görülmez ardından tekrar pigment sayısında azalma meydana gelir. Hastalık bu şekilde ilerler ve hasta eski ten rengine kavuşamaz.
Vitiligo Tedavisi
Hastalığın tedavisi sırasında melasonit hücrelerin çalışmasını normale döndürmek amaçlanmaktadır. Bu amaçla üretilen bazı ilaç ve kremler tedavi sırasında kullanılmaktadır. Son dönemlerde gelişen teknoloji ile birlikte bu yöntemlerin yanı sıra lokal ultraviyole ışık tedavisi kullanılmaktadır. Yeni teknoloji ile birlikte çıkan bu tedavi yöntemi sadece hastalığın oluştuğu beyaz bölgelere uygulanmaktadır çünkü diğer bölgelerde oluşabilecek yan etkiler engellenmeye çalışılmaktadır. Işık tedavisinde yaklaşık olarak 10 seansta cevap alınmaktadır. Vitiligo hastalığının tedavisi için uygulanan ve en olumlu sonuç alınan yöntem ultraviyole ışık tedavisidir. Krem ve ilaç tedavileri de masrafları daha az olduğu için tercih edilen tedavi yöntemleridir. Hastalar genellikle yüzde oluşan beyaz bölgeler için tedavi tercih etmektedirler. Gelişen teknoloji ile birlikte hastalığa yeni tedavi yöntemleri aranmaktadır.