Varikosel erkek testisini tutan bağlardaki damarların genişlemesi durumudur. Varikosel teşhisinde testisler dahil olmak üzere kasık bölgesi muayene edilir. Hekim, spermatik kord boyunca kıvrılmış bir büyüme hissedebilir. Ancak özellikle yatış durumunda bu büyüme görülmeyebilir veya hissedilmeyebilir. Genellikle varikosel bulunan testis, diğer testise göre daha küçük görülür.
Varikosel hastalarında ağrı veya rahatsızlık hissini azaltmak için bir skrotal destek giyilebilir. Ağrı devam ederse veya başka semptomlar ortaya çıkarsa ileri müdahalelere gereksinim duyulur.
Varikosel tedavisinde yapılan ameliyata varikoselektomi adı verilmektedir. Genellikle ameliyat ile aynı gün hasta taburcu edilmektedir. Ameliyat süresince anestezi uygulanmaktadır. Ürolok alt karın bölgesinde bir kesik ile ameliyata başlar ve anormal damarları çözer. Bölgede normal damarlara doğru kan akışı başlar. Ameliyattan sonraki ilk 24 saat ilgili bölgeye buz torbası koyulması şişmeyi engellemektedir.
Varikosel tedavisinde alternatif ameliyat yöntemi varikosel embolizasyonudur. Bu yöntemde de hastaneye yatış gerekmemektedir. Ameliyata göre daha küçük bir kesik açıldığından iyileşme daha hızlı gerçekleşir. Kasık veya boyun bölgesindeki damara kateter (tüp) adı verilen küçük bir tüp yerleştirilir. Sağlık uzmanı X-Ray ışınlarını kılavuz olarak kullanmak suretiyle tüpü varikosele doğru ilerletir. Tüpten ince bir sarmal geçirilerek anormal damardaki kan akışı normal damarlara yönlendirilir. Bu işlem tamamlandıktan sonra bölgeye buz tamponu yapılması ve bir süre için skrotal destek giyilmesi önerilmektedir.
Varikosel ameliyatından sonra sperm sayısı artabilir ancak bu eşinizin hamile kalma olasılığını arttırmaz. Çoğu durumda ergenlerde erken ameliyat yapılmadığı sürece atrofi gelişmez.
Varikosel tedavisinde gerçekleşebilecek olası komplikasyonlar arasında:
- Atropik testis,
- Kan pıhtısı meydana gelmesi,
- Enfeksiyon
- Testis torbası veya yakınındaki kan damarlarında yaralanma yer almaktadır.