Uçuk, genellikle dudaklarımızda veya ağız kenarlarımızda görülen kabartılardır. Bunlara herpes adı da verilir. Uçuklar, bazen ağrılı olabilir. Genellikle 1 hafta içerisinde iyileşirler.
Herpes adını, uçuklara neden olan virüsün adı olan herpes simpleks’ten alır. Bu virüsün iki tipi vardır: Tip 1 ve Tip 2. Uçuğa neden olan türü Tip 1 olandır. Bu virüsü genellikle tükürüklerden kaparız, çoğu zaman bu virüs vücudumuza çocukken girer.
Bazı durumlarda, bu virüsü ilk kez kapan çocuklarda ağır hastalıklar görülebilir. Bunlar; yutkunmada zorluk, yüksek ateş, ağız kokusu, lenf bezlerinin şişmesi ve halsizliktir. Virüsü bir kez kaptığınız zaman, bu virüs yüzde bulunan sinirlerde kalır. Stres, boğaz enfeksiyonları, aşırı alkol kullanımı, soğuk algınlığı, ateş ve adet dönemi gibi durumlarda, bu virüs vücut direncinin düşmesiyle birlikte ağızda veya dudaklarda uçuğa neden olur.
Vücudunuzda uçuk çıktığı zaman, diğer insanlarla öpüşmekten, çatal, kaşık ve havlu gibi kişisel eşyalarınızı paylaşmaktan kaçınınız. Aksi takdirde hastalığınızı diğer insanlarla bulaştırmak kuvvetle muhtemeldir.
Uçuk başlangıçta, kırmızı kabarcıklar şeklinde kendini gösterir. Bu kabarcıklar zamanla çatlamaya başladığında dokuda yara oluşturur. Yara olmadan önce uçuğun çıktığı bölgelerde karıncalanma ve kaşınma görülür. Bazı vakalarda hastaların ateşinin olduğu da gözlenmiştir.
Eğer çıkan uçuğu güneş daha ağır bir hale getiriyorsa, güneş kremi kullanmakta fayda olacaktır. Güneş kreminin uçuğun yayılmasını önlediği yönünde bazı görüşler de vardır. Ayrıca uçuğu iyileştirmek için antiviral kremler de kullanılabilir. Bunların yanında uçuğun çıktığı bölgeyi alkolle arındırmak, bakterinin yayılmasını engeller. Uçuk ağrısını hafifletmek için uçuğun çıktığı bölgeye buz uygulamak faydalı olacaktır. Uçuk geçtiği zaman iz bırakmaz. Herpes simpleks virüsünü kapan kişilerde genellikle her yıl uçuk çıkar.
Yapılan araştırmalara göre, insanların %80’inde uçuk en az bir kere görülmektedir.