Tırnak sararması kalıtsal bir rahatsızlık olmayıp, dış etkenler ve hastalıklardan dolayı tırnak sararmaları görülmektedir. Kadınlar da tırnak sararmasının en önemli nedeni ojedir. Tırnakta sürekli ve kalın bir şekilde oje var ise, tırnak yüzeyinin oksijenini kestiğinden dolayı sararmalara neden olur. Sigara içen kişilerin de tırnak ve tırnak etlerinde sararma görülür. Dumandaki nikotin ve katran sararmalara yol açarken, kan dolaşımı ile oksijen taşınması güçleştiği için de tırnak sararmaları görülür. Mineral eksikliğinden kaynaklı olarak da tırnağın renginde değişme görülür. C ve D vitamini eksikliğinde de tırnaklarda sararma ve sertleşme meydana gelir.
Tırnak mantarı, tırnakta sarı da olabilen renkler oluştururlar ve tırnakta hoş olmayan kokular ile sararmalara neden olur. Bununla birlikte tırnak sararması çeşitli hastalıkların belirtisi olarak karşımıza çıkar. Bu rahatsızlıklar; şeker hastalığı, karaciğer, akciğer ve böbrek problemleri, sarı tırnak sendromu da nadir olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu rahatsızlıklar oksijen emilimini zayıflatır, kan dolaşımını zayıflatır ve tırnak dokusunun yeterince beslenememesi sonucu tırnaklarda sararmalara neden olurlar.
Tırnak sararması nasıl geçerin birbirinden farklı cevapları mevcuttur. Tırnak sararmasının sebebi, tırnak mantarı ise doktor tavsiyesi ile ilaç alınması mecburidir. Oksijenli su ve karbonat karışımı sayesinde, etkili bir tırnak beyazlatıcısına sahip olabilirsiniz. Limonun temizleme özelliği burada da karşımıza çıkar. Suya limon sıkıp, tırnaklarınızı bir süre içinde beklettiğinizde etkili olduğunu göreceksiniz. Tırnak beyazlatıcı kalem kullanarak da tırnaklarınızı beyazlatmak mümkündür. Tırnak sararmalarını gidermek için diş beyazlatıcı tablet de etki göstermektedir.
Eğer oje yüzünden sararma yaşıyor iseniz ojeden önce koruyucu katman olan kozmetik ürünleri kullanarak sararmaları azaltabilirsiniz. Etkili bir çözüm olmasını istiyor iseniz belli peryotlar ile tırnaklarınızı dinlendirip oje kullanmayınız.