Akıllı telefonların son derece eğlenceli ve yararlı olduğu yadsınamaz bir gerçektir. Ama cep telefonu kullanımının, gün geçtikçe daha büyük bir bağımlılık haline dönüştüğü de açıktır. Birçok insan, telefonu yanında değilken bir eksiklik duygusuna kapılıyor ve bu aslında bağımlılığın geldiği noktayı gösteriyor.
Cep telefonu bağımlılığı, pek çok kimse fark edemese ya da geç fark etse de, hayatı olumsuz etkileyen ve ilişkilere büyük zararlar veren ciddi bir durum. Arkadaşlık ilişkileri ve yüz yüze iletişim, gün geçtikçe azalmaya başladı. Oysa sağlıklı bir iletişim için, beden dili ve mimikler büyük önem taşımaktadır. Duyguların, telefon görüşmeleri, kısa mesaj, diğer haberleşme uygulamaları veya sosyal medya aracılığı ile aktarılması oldukça zordur.
İnsanların büyük bir kısmının, yatak odalarına cep telefonları ile girmeleri ve gece boyunca zararlı ultraviyole ışınları yayan telefonları ile aynı odada uyumaları, sağlığı tehdit eden ciddi bir unsurdur.
Büyük kolaylıklar sağlayan akıllı telefonları, sağladığı yararlar için kullanmanın dışında, çok uzun süreli kullanmak, sosyal hayatı ve aile içi ilişkileri etkilemesine izin vermek, bilinçsiz bir kullanım örneğidir. Telefon bağımlılığının tedavisi için, Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nde yatılı bir bölüm bile açılmıştır. Bu aslında ülkemizde telefon bağımlılığının geldiği noktayı da göstermektedir.
Telefon bağımlılığından kurtulmak bazı insanlar için oldukça zor olsa da, profesyonel bir yardım ile telefon bağımlılığı hastalığından (nomofobi) kurtulmak mümkündür.
Cep telefonu bağımlılığı hangi boyutlara ulaştı? İşte size telefon bağımlılığı ile ilgili ilginç istatistikler.
- Bir insan, gün içerisinde cep telefonunu ortalama 110 defa kontrol ediyor.
- Yetişkinlerin % 12’si telefonlarını banyoda ve duşta kullanıyor.
- Yetişkinlerin % 40’ı telefonlarını tuvalette kullanıyor.
- İnsanların % 56’sı uyumadan önce telefonlarını kontrol ediyor.
- Telefonunu yastığının altına koyarak uyuyanların oranı %61, uyandıktan sonra ilk iş olarak telefonuna bakanların oranı ise % 75.
- İnsanların % 50’si telefonunu evde unutunca rahatsızlık hissediyor.
- Ailelerin % 77’si çocuklarıyla telefon kullanımı konusunda tartışıyor.
- Anne-babaların % 40’ı çocuklarının telefonunu kontrol ediyor.
- Gençlerin %50’si akıllı telefonlarına bağımlı olduklarını itiraf ediyorlar.
- Trafik kazalarının % 26’sı cep telefonlarından kaynaklanıyor.
- İnsanların %44’ü, tatil süresince, işle ilgili e-maillerini cep telefonundan kontrol ediyor.
- Yetişkinlerin % 56’sı araba kullanırken, cep telefonu ile meşgul oluyor.
- Araba kullanırken mesaj gönderenlerin oranı ise % 75.
Bütün bu istatistikler gösteriyor ki, telefon bağımlılığı, hem fiziksel, hem ruhsal sağlığı olumsuz yönde etkilemekte.