Ana SayfaHastalıklarTaşlanmış Kot Pantolon Giyenler Dikkat!

Taşlanmış Kot Pantolon Giyenler Dikkat!

-

Taşlanmış Kot Giyerken Aklınıza Silikozis Gelir Mi Hiç!

Çoğu çok genç yaşta, çok az paraya ve sigortasız çalışan işçiler. Bir maden işçisinde hastalığın ortaya çıkması 20-30 yıl gibi uzun bir süre geçmesi gerekirken kot taşlama işini yapan işçilerde soludukları tozun yoğunluğundan dolayı 2-3 ay gibi kısa bir süre hastalık riski için yeterli oluyor. Üstelik etkenden uzaklaşsanız yani işten ayrılsanız bile hastalık seyrine devam ediyor. Özgün bir tedavi olmadığı için bu işçiler nefes darlığı çeke çeke maalesef genç yaşta hayatlarını kaybediyorlar. Tam sayıları ise bilinmiyor. Sadece İstanbul’da üç büyük hastanede bu yıl yüzü aşkın kişi yatış yapmış. Peki ne mi bu hastalık? Silikozis…

Kot taşlama işçilerinin Azraili Silikozis

Silika tozlarının uzun süre solunması sonucu ortaya çıkan bir pnömokonyoz (Solunum sistemi hastalığı) Silisyum tozları, akciğerlerde iltihaplanma yapmakta ve akabinde fibroz denilen odaklar meydana gelmektedir. Bu durum akciğerlerin kalınlaşması ve görevini yerine getirememesiyle sonuçlanmakta. Özellikle maden ocakları, taş ocaklarında çalışanlarda, cam sanayinde, dökümcülükle uğraşanlarda ve kot taşlama işçilerinde görülmektedir.

Silikozis Belirtileri

Silikozis en sinsi solunum sistemi hastalığıdır. Belirtilerini çok uzun zamanlar sonra gösterebilir. Çok sinsi ilerlediği için belirtiler genellikle hastalığın ilerlemiş safhalarında görülür. Bunlar; orta vadeli nefes darlığının meydana gelmesi, hızlı bir şekilde nefes verilmesi, şiddetli ve tekrarlanan öksürük, göğüs ağrısı, ses kısıklığı, morarma, kan öksürme. Elbette ki her hastalıkta olduğu gibi silikozis’de de erken tanı önemli. Ancak hastalığın erken tanı yöntemleri yok. Silikozis, iş yerinde alınacak iş güvenliği önlemleriyle önlenebilecek bir hastalıktır. Tıpkı en büyük risk grubu kot taşlama işçilerinde olduğu gibi.

Neden kot taşlama işçileri?

Kot atölyelerinde işçiler genellikle günde 12 saat çalıştırılıyor. Kot taşlama içinde özel bir kum kullanılıyor ve bu kum oldukça pahallı. Bunun içinde patronlar, kum ziyan olup maliyet artmasın diye işçilerini havalandırması olmayan hatta camları sıkı sıkıya kapalı ortamlarda kottaşlama işini yaptırıyorlar. Bu nedenle işçiler çok yoğun toza maruz kalıyor. Ama insan sormadan edemiyor kendine. Bir avuç kum mu? İnsan hayatı mı? Üstelik kendilerine korunma için verilen maskeler hiçbir işe yaramıyor. Oysaki alınacak önlemlerle silikoziskot taşlama işçileri içinde önlenebilir. Bunun için; taşlama işinin astronot kıyafeti gibi dışardan havalandırılan ve tüm vücudu kaplayan özel bir kıyafet kullanılması ya da tamamen kapalı alanlarda, kolların dışardan yapay-robot kol gibi kullanıldığı bir mekanizma içinde yapılması gerekli. Özgün tedavisi olmayan Silikozis ancak ve ancak alınacak iş güvenliği önlemleriyle önlenebilir!

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz