Günümüz teknolojilerinin başta getirdiği sorunlardan birisi de sosyal medya içerisinde kendisini olduğundan farklı göstermeye çalışan insanların ve olmayan bir kimliğe bürünmeye çalışan insanların ortaya çıkmasıdır. Peki, bu sosyal medya kullanımı insanların üzerinde ne gibi etkiler bırakıyor?
İnternet ortamında bu tarzda sosyal bir kimlik yaratma çabası doktorlar tarafından psikolojik sorunların başlangıcı olarak kabul ediliyor. Buradaki temel sorun insanların gerçek hayattaki yaşamlarıyla sosyal medyadaki yaşantılarının birbirini tutmayıp birbirinden çok farklı olmaları. Bunun sonucunda da insanlar ciddi bir kimlik karmaşası yaşıyorlar. Sosyal medya ile hayatımızda birçok şey ve birçok ayrıntı değişti.
Sosyal Medya İle Kendini Tatmin İsteği
Bazı şeyler hayatımıza dönüşü olmaksızın girdi. Bu değişimlerden en önemli ve insan psikolojisini en çok etkileyen değişenlerden birisi ise insanın kendini ve fantezilerini sosyal medya aracılığıyla topluma duyurma, sunabilme çabasıdır. İnsanlar sosyal medya içerisinde sorgulanmayan durumları veya kriterleri ifade edip paylaştıklarından kendileri bile o hayatı yaşadıklarını düşünüyorlar. Bu durum bu ortamlarda imaj sahibi olma, aslında olmayan ama oluyormuş gibi görünen özelliklerle bazı insanlardan üstünlük sağlamayı amaçlama gibi durumlar ortaya çıkarıyorlar. Bu durum beğenilme içgüdüsüyle ve sanal topluma göre akışma haliyle başladığı için gerçek hayatta insanlar kendi benliğinden utanıp sıkılır hale geldi ve bununla beraber ise sosyal medya serüvenleri ve sosyal medya kimlikleri meydana çıktı. Bu kimlikler çok mükemmel, saf inanılmaz derecede kusursuz kimlikler olmaya başladı.
Bu kimliklerle insanlar adeta birbiriyle yalancı kusursuzluklarını yarıştırmaya başladılar ve bu yalancı kimliklere inanmaya başladılar. Bu kimliklerle beraber gezginler, bloggerlar, youtuberlar meydana çıktı ve tabi ki bunları takip eden insanlar hayran kitlesi ve bunlarla beraber stalker(sanal takipçi ) insanlar meydana çıktı. Bunların hepsi birbirinden kopamaz hale gelen bir sürü etken haline geldi.
Sosyal Medya Üzerinden Gerçek Olmayan Dostluklar
Sosyal medyada samimiyetsiz samimilikler denen durumlar ortaya çıktı. İnsanlar sosyal medyada birbirlerine günaydınlar iyi akşamlar gibi kalıplaşmış şeyleri kullanırken aynı anda aynı mekânda bulunduğu insanlara selam vermez oldular. Bu sahte kimlikler başka insanlara zarar vermek amaçlı ya da onları istismar etmek amaçlı ortaya çıkmış olabilir. Zaten bu tip yalancı kimlikler anti sosyal ya da karşısındakine zarar vermeyi düşünmeyen insanlardan olabiliyor genellikle. Diğer bir yalancı kimlik oluşturabilecek insan tipleri ise hayatta başka insanlar tarafından onaylanmadan takdir edilmeden bir i yapamayan yani kendine güveni eksik hayattan kaygısı olan tiplerden oluşuyor.
Sonuç olarak bir insan kendinden, bedeninden, toplumdaki edindiği yerden, karakterinden memnun değilse bunları kendi içinde tanımlayamamışsa bu tarz yalancı kimlikler ortaya çıkabiliyor. Bunlar insanlara fiziksel, psikolojik, ekonomik, cinsel ve çok farklı yönlerden zarar verebiliyorlar. Bundan dolayı sosyal medya içerisinde yalancı kimliklerle ve var olmayan özelliklerle meydana gelmiş insanlar ruh sağlığı profesyonellerinden destek almalılardır ve gerekirse tedaviye başlamalılardır.