Annenizle Doğum Benzerliği: Genetik faktörler tahmin edemeyeceğiniz kadar çok şeyi etkiler. Genlerle geçen birçok durum yaşantınızın tamamında genlerini taşıdığınız insanlarla aynı sorunları veya aynı kolaylıkları taşımanız anlamına gelir. Bu durum hamilelik için de geçerlidir. Hamilelik ile hamile kalan kadının annesinin hamileliği arasında yapılan pek araştırmaya göre anne hamileliği dönemi ile sizinki arasında benzer bir süreç yaşandığı gözlemlenmiştir. Yani sizin hamileliğiniz ile anneniniz hamileliği benzer bir süreç olabilir denilebilir. Tabi bu durum hamile kalma yönünden baskın genin ne olduğu konusunda farklılaşır. Büyük oranda anneniz veya kız kardeşinizle aynı şekil bir hamilelik süreci geçireceksiniz. Ancak sizin genleriniz bu yönde farklıysa aynı özellikleri taşımayacağınız anlamına gelir.
Hamilelikte Bulantı
Eğer hamilelik boyunca ağır bir mide bulantısı yaşıyorsanız annenizin hamileliğinin de böyle geçip geçmediğini sorabilirsiniz. Çünkü bulantı, kusma, hamileleikte yorgunluk gibi etkenler büyük oranda genetik olarak aktarılır. Alacağınız cevap büyük oranda anneniniz de hamilelik dönemi boyunca aynı şikayetlerden muzdarip olduğudur. Ancak belirtmek gerekir ki her anne kız arasında böyle bir geçişin kesinlikle olacağı anlamı aranmamalıdır. Öncelikle hamile kalmak sizin genlerinizin ve transferi olduğu kadar başınıza ilk defa gelen bir durum olduğu için biyolojik durumunuzla da ilgilidir. Eğer bünyenizde bulantı veya kusma bulunmuyorsa hamilelik boyunca bunları yaşamazsınız. Bununla birlikte hamilelik dönemi boyunca her hamile kadında görülen benzeri şikayetlerin boyutu kişiden kişiye değişir ve aynı olmaz. Bu sebeple annenizle aynı şekilde bir hamilelik dönemi geçirebilmeniz mümkünken bunun kesin olduğu yargısına ulaşmamanız gerekir.
Hangi Durumda Hamilelik Anneye Benzer
Annenizle biyolojik ve fiziksel olarak büyük oranda benzerlik taşıyorsanız annenizle aynı şekilde hamilelik geçireceğiniz söylenebilir. Özellikle annenizle aynı boy, aynı kilo, aynı vücut yapısı içindeyseniz hamilelik sürecini anneniz ile aynı şekilde geçirirsiniz. Bunun yanında bu benzerlik sadece hamilelik süresi ile kısıtlı değildir. Genellikle doğum şeklide anneniz ile aynı olabilir. Ancak her doğum birbirinden farklı yapılarda olabilir. Örneğin ilk kez çocuk doğuracağınız zaman vajina oldukça dar bir yapıda olacağından zor bir doğum olabilir. Ancak ikinci ve üçüncü doğumlarda vajina genişlemesi yaşanarak daha rahat ve daha kolay bir doğum gerçekleşebilir. Bu sebeple hem anneniz ile bağ kurarken hem de önceki doğumlarınızla bağ kurarken benzerlik aramamalısınız. Bebek doğumunda öncelik bebeğin bebeğin ve annenin sağlığı olduğu için benzerlikler veya farklılıklar yerine en sağlıklı doğum nasıl gerçekleşir ona konsantre olmalısınız.
Annenizle Doğum Benzerliği
Anne ile doğum benzerliği taşımak ilginç bir genetik aktarımdır. Çünkü bebeğiniz sizin genlerinizi alırken diğer yandan da babanın genlerini alır. Bu gen transferi seçici bir şekilde olmaktan ziyade yarı yarıya paylaşarak gerçekleşir. Ancak anne karnındaki bebek diğer yandan kendi genetik kodlarını da oluşturur. Bu kodlar üzerinden doğacak bebek kendi kişiliğini ve yapısınıda oluşturur. Bu durumda doğumun genetik üzerinde nasıl bir etkisinin olduğunu sorabilirsiniz. Örneğin ikiz doğum yapmak büyük oranda genetik bir durumdur. Annenizde veya genlerini aldığınız birinde ikiz doğum gerçekleşmişse genetik olarak sizinde ikiz doğum yapma olasılığınız vardır. Doğum için bu gen transferi oldukça önemlidir. hamilelik sürecinin benzemesi gibi ikiz veya daha çok sayıda doğum yapmakta genetik olarak önem taşır. Ancak genleri taşıyor olmanız her doğumda veya hamilelik süresi boyunca aynı evrelerden geçeceğiniz anlamına gelmez.
Her Doğum Birbirinden Farklıdır
Her doğum birbirinden farklı özellikleri taşır. Bu durumu hamilelik süresi içinde de görebilirsiniz. Örneğin hamile bir annenin ilk hamilelik süreci ve doğum sancısı ile ikincisi birbirinden farklıdır. Genelde ilk kez hamile kalan anne adayları doğum sırasında rahim ağzının darlığından dolayı daha zor doğum yaptığını söylerler ancak ikinci veya üçüncü doğumlarda rahim genişleyeceği için bu durum daha az sancılı bir süreç olarak karşımıza çıkar. Diğer yandan kız ve erkek bebek doğuran anneler her cinsiyette farklı bir süreç yaşayabilir. Bu durum cinsiyet farklılığından çok bebeğin hareketine de bağlı bir durumdur. Aynı zamanda hamilelik içinde bulunulan koşullardan da etkilenir. Eğer anne stresli bir ortamda bulunuyorsa doğum anına kadar bu stresi taşıyacağı için daha gergin bir dönem yaşayacaktır.