Vajinitis
Vajinanın iltihaplanarak kuru, ağrılı, kaşıntılı olması ve enfeksiyonlara kolay yakalanmasıdır. Cinsel ilişki çok ağrılı olur, hemen hemen olanaksız gibidir.
Menopoz döneminde ortaya çıkar. Östrojen, vajina duvarlarını ıslak, kaygan ve sağlıklı tutmaya yarayan ince, saydam ve esnek vajinal salgıların yapılmasını uyarır. Kandaki östrojen düzeyi düşünce, vajinadaki hücreler bu besleyici, rahatlatıcı sıvıyı yapmayı durdururlar. Sonuçta vajina kurumaya başlar. Hücrelerin en üst tabakası gerektiği gibi atılıp temizlenmez. Bakteriler daha önce olduğu gibi denge içinde yaşayamaz, vajinanın pH’ı olması gerektiği gibi, yani asit karakterde olmaktan çıkar. Bu da vajinanın kolay tahriş olmasına yol açar. Vajinanın dış bölümleri kurur, çatlar ve çok kaşıntı olur. Bu dönemde pruritis vulvae başlayabilir.
Östrojen hormon tedavisi belirtileri hafifletecektir. Ancak östrojenler çok etkili ilaçlardır ve belirtiler gerçekten büyük sorunlara yol açmıyorsa bu ilaçları kullanmakta acele edilmemelidir.
Yeterli sayıda hormon içeren hormon kremleri yerel etki yapabilir. Reçetesiz satılanlar etki yapacak sayıda hormon içermez, etkili olanları ancak reçete ile alabilirsiniz. Bunlar kaşıntıyı ve ağrıyı giderir. Östrojen içeren fitiller belirtileri gidermede ve ağrılı cinsel ilişkiyi kolaylaştırmada çok yardımcı olur.
Pruritis Vulvae
Vajinadaki özellikle sıcak havalarda ve yatakta artan dayanılmaz, kronik kaşıntıdır. Nedeni: Şeker hastalığı, trikomonas enfeksiyonu monilia enfeksiyonu, üriner sistem enfeksiyonu, psikolojik olabilir.
Belirtiler: Vajinal bölgedeki derinin kaşınması, duyarlılaşması, kimi zaman da kalınlaşmasıdır.
Tedavisi: Normal temizliğe özen gösterin. Deriyi ıslak, yumuşak, kaygan tutacak bir krem kullanın. İki üç saatte bir kremi uygulayın. İltihaplanma fazla ise hidrokortizon içeren bir krem kullanabilirsiniz.
Hemeroid
Makat deliği çevresindeki toplardamarların küçük, yumuşak şişkinlikler meydana getirmesidir.
Nedeni: Gebelikte özellikle bebeğin ağırlığının kalbe dönen damarlara baskı yaptığı son üç ay boyunca normal sayılır. Bu baskı sonucunda rektum ve bacaklardaki toplardamarlar şişer ve varisleri oluşturur. Karın içi basıncındaki artışlar, örneğin sürekli öksürük ya da sürekli kabızlık bu varisleri ağırlaştırabilir.
Belirtiler: Anus bölgesinde duyarlı, kaşıntılı, kimi zaman ağrılı şişlikler. Rektumdan salgılanan ve mukozayı koruması gereken mukus kimi zaman durumu ağırlaştırır. Dışkı ile kan çıkabilir.
Tedavi: Bağırsakların düzenli çalışmasına ve bol bol çiğ sebze-meyve yiyerek dışkının yumuşak kalmasına dikkat edin. Ağrı ve kaşıntıyı gidermek için rahatlatıcı, yumuşak merhemler kullanabilirsiniz. Yapılacak iki şey vardır. Birincisi hemoroidi sertleştirip küçültecek bir sıvı şırıngası. Bu genellikle lokal anestezi ile ve hastayı uzun süre yatırmadan yapılır. Daha ciddi sarkmış ya da boğulmuş hemoroidler için toplardamarlar kesip ameliyatla çıkarılır.