Ana SayfaModaŞeker Yediğimizde Vücudumuzda Neler Oluyor?

Şeker Yediğimizde Vücudumuzda Neler Oluyor?

-

Tatlı abur cuburlar, şekerler, tatlılar yemek hepimizin vazgeçilmezleridir. Fakat şekerli ürünleri çok tüketmek vücudumuzun şeker dengesini bozar. Vücudumuz aldığımız şekerleri dengelemek için kapsamlı bir faaliyet içerisine girer. Bu kapsamlı faaliyetin bozulmasını tehlikeye atacak kadar şeker tüketmek hayatınıza zarar verebilir. Aşırı şeker yediğimizde vücudumuz genellikle şeker dengesini sağlayamıyor.

Şeker Yediğimizde Vücudun İşlemleri Nelerdir?

Vücuda giren şekerler şeker dengesinde bir sorun oluşturmaması için öncelikle pankreas tarafından tespit edilir ve miktarı hesaplanır. Pankreas aldığımız şekerin fazla olduğunu belirlerse hemen bu şekerin depolanması gerektiğini vücuda bildirir. İşte tam bu noktada ‘insülin’ adı verilen hormonları üretmeye başlar pankreas ve vücuda şeker depolamaya başlayın mesajı gönderir. Üretilen bu insülin hormonları kan yoluyla vücudun diğer bölgelerine dağılarak şeker depolama emrini iletir. İnsülinin ulaştığı hücreler depolama mesajını alır almaz şeker moleküllerini içlerine alarak depolamaya başlarlar. Bu işlemler sayesinde vücudumuzda aldığımız fazla şekerler depolanır ve aynı zamanda şekerin ani yükselmesini engelleyerek hayatımızı kurtarır. İşte şeker yediğimizde vücudumuzda oluşan döngü bu şekildedir.

Aşırı şeker tüketiminin zararı olduğu gibi az şeker tüketimi sonucunda da vücudumuz zarar görür. Kanımızda şeker oranının az olduğunu belirleyen pankreas az şeker yediğimizde bu sefer vücuda glukagon adlı hormonu gönderir. Glukagon daha önceden insülin hormonun gönderdiği mesajın tam tersini daha önceden şeker depolamış hücrelere ileterek depolanan şekerlerin bırakılması emrini verir. Pankreas aşırı ve az şeker yediğimiz zamanlar vücutta dengeleyici bir rol alarak hayatımızı kurtarır.

Şekerin Vücuda Verdiği Zararlar

Vücuda aşırı miktarda şeker almak şeker dengesini koruyan pankreasa ciddi zararlar verebilir. Aşırı miktarda şeker yediğimizde pankreas salgı hormonlarında dengesizlik oluşur ve buda fazla miktarda insülin salınmasına sebep olmaktadır. Aynı zamanla bununla birlikte vücutta insülin direnci oluşmaktadır. İnsülin direnci sonucunda vücutta göbek yağlanması oluşmakta ve kişiyi karbonhidratlı besinlere karşı yöneltmektedir. Bunun sonucunda kişi sürekli olarak şeker alma isteğiyle karşılaşmaktadır ve kronik insülin yüksekliğini dönüşmektedir. Yapılan araştırmalara göre kronik insülin yüksekliği kalp hastalıklarına, kansere, sivilceye, polikistik yumurtalık sendromuna ve miyoba sebep olabilmektedir.

Yine yapılan başka bir araştırmaya göre fazla miktarda şeker yediğimizde kalbin fazla çalışarak yorulduğu ayrıca kalp krizinden sorumlu kötü huylu kolesterolü ve trigliserid düzeyini artırdığı gözlemlenmiştir.

Sağlıklı Beslenme

Şekerin vücuda yapmış olduğu bu zararlı gördükten sonra hayatınızda sağlıklı beslenmenin önemini bir kez daha görülmüş oldu. Sıklıkla tüketilen karbonhidrat kaynağı ekmeklerde kaliteli olanları, tam buğday veya çavdar unundan yapılanları sağlık için tercih edilmelidir. Şekerli abur cuburlar yerine sağlıklı atıştırmalıklardan olan ceviz, badem, fındık gibi kuruyemişler tercih edilmelidir. Aşırı şeker yediğimizde vücutta oluşabilecek zararlar görüldüğü gibi küçümsenmeyecek kadar fazladır ve mutlaka şekerli beslenmeye dikkat edilmeli böylelikle vücut sağlığı korunmalıdır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz