Tedavisi en zor hastalıkların başında gelen Parkinson, beyin pili tedavisi ile insanlara umut oluyor.
Beyin Pili Nedir?
Beyin pili bedenin sinir sisteminde hasar gören ve işlev göremez hale gelen bölgelerin tedavisi için kullanılan, nörolojik birçok hastalıkta başarı sonuçlar alınan bir tedavi yöntemidir. Bu pil ilk olarak Parkinson olmak üzere hareket kabiliyetini engelleten tüm hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır. En sağlam ve işe yarayan seviye, ilaç tedavisine tamamen kapalı bünyedeki ve titreme nöbetlerine kadar varan hastalar üzerinde etkili oluyor. Yemek kaşığı tutamayıp, hiçbir hareket gereken eylemi beceremeyen hastalar, ameliyat olur olmaz normal hayatlarına devam edebiliyorlar. Bu pozitif etki ile birlikte, depresyon ve benzeri hastalıklar ile mücadele eden insanların tedavisinde de kullanılması için yeni bir umut kaynağı oldu. Tedavinin uygulandığı ve olumlu cevapların alındığı hastalıklar şöyledir.
- İlk olarak Parkinson hastalığının tedavisinde kullanılması sonucunda, uygun kriterlere uyan hastalarda ciddi gelişmeler söz konusudur.
- Distoni hastalığı bazı noktalar da Parkinson a benzer, vücudun istemsiz kasılması ve bükülmelere neden olan bir hastalık türüdür.
- Titreme hastalıklarının tümünde genel olarak kullanılmaktadır.
- Büyük ölçüde aşama kaydedilen diğer rahatsızlık ise Epilepsi Dünya genelinde hızla yayınlan bu hastalığın tedavisinde geç kalındığında sorun önüne geçilemez bir hal alır.
- Hareket koordinasyon bozukları olarak adlandırılan, kişinin hareket kabiliyetindeki yetersizliklerin iyileşmesi amacıyla da kullanılmaktadır.
Uygulamaya geçilmesi anında, beynin içindeki çekirdeğe çok hassas bir şekilde kablolar yerleştirilir. Göbek veya mide kısmana takılan pil sayesinde, sürekli olarak titreşim ve sinyal gönderilir. Bu uyarılar sayesinde birçok hasta normal yaşantısına geri dönebilmiştir. En çok Parkinson ve titreme rahatsızlıkları bulunan hastalar üzerinde büyük ölçüde aşama kaydedilmektedir. Kaliteli bir operasyon sonucunda, bir daha hareket edemez denilen hastalar bile sağlıklarına kavuşarak hayata yeniden sarılabilmekteler.
Beyin Piline En Uygun Aday Genç Parkinson Hastaları Seçildi Parkinson motor sistemi hastalıkları adı verilen, oldukça ciddi ve tedavi süreci zor atlatılan bir hastalıktır. Bu hastaları hayata en önemli adımlardan biri ise beyin pili oldu. Bahsedilmek te olan pil ne yazık ki her hasta üzerinde aynı etkiyi gösteremiyor. İnsan sağlığını alt üst eden bu hastalık ile mücadelede en güzel sonuçların genç hastalar üzerinde alındığı tespit edildi. Hastalık ile birlikte gelen ilk kaybettiler, yemek yeme ve yürüyebilme kabiliyetlerin dahi yapılmasını engelleyen bir sis çöküşü olarak özetlenmekte. Son yılların en başarılı çalışması olan beyin pili bu gibi kontrol üzerinde oldukça etkili olarak hastanın, bu tarz hayati faaliyetlerini yerine getirmeye yardımcı oluyor.
Beyin Pili Hangi Hastalar Kullanabilir?
Parkinson ile pençeleşen her hasta için cerrahi müdahale söz konusu olamaz. Kesin veya olumlu etkilerin beklenilmesi için, pil takılacak hastada şu kriterler aranmaktadır. İlk olarak genç bir yaşta bu hastalığa yakalanmak, en uygun adaylar küçük yaştaki hastalar olarak belirlenmiştir. Genç olmak ile birlikte en az 5 yıla yayılan bir süreç gerekmektedir. Bu zaman zarfında tüm ilaç müdahalesine görmüş ve ilaç dozlarını yüksek miktarda kullanan hastalar. Son etapta ise akıl sağlığında bir sorun olmayan, depresyon evresinde bulunmayan ve bunama gibi beyni yoracak sorunları bulunmayan hastalar bu ameliyatı olarak sağlıklarına büyük ölçüde kavuşabilmektedirler. Beyin pili son yılların en çok işe yarayan tedavilerin başında gelmektedir. Fakat insan sağlığı adına her adım doğru atılmalı ve başta parkinson gibi zorlu hastalıklara karşı dirayetli olmamız gerekmektedir.