Müzik, stresle mücadele etmenize ve hatta ağrıyı yönetmenize yardımcı olabilir. Ağır metal ya da opera, hiç fark etmez. Önemli olan sizi rahatlatan müziği bulmanız ve müziğin etkisinden faydalanabilmenizdir.
Gevşemek için kişisel bir çalma listesi oluşturmadıysanız, bunu yapmak için iyi bir nedeniniz vardır: Şifalı müzik, stresle mücadele etmeniz, rahatlamanız ve acıyı yönetmenize yardımcı olabilir.
Şifalı Müzik: Kişisel Çalma Listenizi Oluşturma
Öncelikle sizi rahatlatan ve rahat hissetmenize yardımcı olan müziği belirleyin. Klasik müziğin rahatlattığı ve stresten arındırdığı söylense de bu herkes için geçerli değildir. Kimileri için klasik müzik dinlemek çok daha büyük streslerin oluşmasına neden olabilir. Bunun için gerçekten sizi rahatlatan müzikleri bulun. Mozart, Johnny Cash ya da Aerosmith, hiç fark etmez. Rahatlamanıza en çok yardımcı olan müzik, tamamen sizin kişisel seçiminiz olmalıdır.
New York’taki Louis Armstrong Müzik ve Tıp Merkezi ‘nin direktörü ve müzik terapisti Joanne Loewy, “Bazı insanlar ağır metal müziğin kendilerini yatıştırdıklarını söylüyor, bazıları ise klasik müzikten hoşlanıyor” diyor. Buradaki önemli nokta, müziğin hayatımızı nasıl etkilediğidir.
Şifalı Müzik: Bir Müzik Terapisti Bulma
Hangi müziğin size şifalı geleceğinden emin değilseniz, Loewy, eğitimli bir müzik terapistinden yardım almanızı öneriyor. Bir müzik terapisti, zevk ve ilgi alanlarınızı değerlendirebilir ve bazı tavsiyelerde bulunabilir.
Örneğin, utangaç bir insan solunum ritmiyle bütünleştirebilen hareketli müzikten fayda sağlayabilir; kendini daha rahat ifade edebilen bir kişi ise müzik terapisine gong veya davul gibi titreşimleri dahil etmek isteyebilir.
İyileştiren Müzik
Normal doğum planlayan kadınların genellikle doğum sırasında rahatlamalarını sağlayacak müzikler tercih edilir. Bazı kadınlar eşlik etmesi için müzisyen bile kiralar. Kadınlar genellikle doğum sırasında yaşadıklarını, kendilerini kontrol edebildikleri oranda pozitif olarak hatırlarlar. Tabii ki destekleyici bir eşe sahip olmak da önemlidir; ancak, kadınların müziği seçmek istemesi, doğum deneyiminde önemli bir fark yaratır.
Müziğin faydası olduğu gibi, dikkatin dağılmasına, zihnin görüntü oluşturmasına ya da daha sık nefes alınmasına neden olduğu da söyleniyor. Nefes alışkanlıklarını hızlandırmak için hızlı ve yavaş bir müzik karışımı önerilir.
Bir müzik aleti ya da davul çalmayı öğrenmek için müzisyen olmak zorunda değilsiniz. Ritmin acıyı hafifletme kabiliyeti, kanser tedavi merkezlerinde ve bakımevlerinde bulunan hastalarda kontrol edildi ve müziğin günlük ağrılara karşı koyabilmeyi kolaylaştırdığı gözlemlendi.
Müzik Terapisinin Faydaları Nelerdir?
- Gevşeme sağlanabilir,
- Yalnızlık duygusu azaltılabilir,
- Duygusal tıkanıklıklar giderilebilir,
- Ruhsal olarak tedavi olunabilir.
Müzik Terapisi ve Sağlığınız
Müzik ile sağlık arasında doğrudan bağlantılar bulunur. Bunlar;
İyileştirici müzik kalbi korur. Otuzlu yaşlarının ortasında 10 sağlıklı yetişkine yönelik yapılan bir araştırmada, aerobik aktiviteye benzer şekilde kan akışındaki artışın müzikle ilgisi gözlemlendi. Müzik dinlerken sevinçli olanların kanlarının yüzde 26 daha kolay aktığı görüldü. Müzik dinlemek egzersizin yerini alamaz, ancak kalp için çok faydalıdır. Yapılan başka bir araştırmada, yüksek tansiyon nedeniyle sıkıntı yaşayan kişilerin haftada üç kez, en az 12 dakika Mozart dinlemesinin, kan basınçlarının düşmesine yardımcı olduğu görülmüştür.
Müzik terapisi ayrıca bağımlılığı da yok eder. Gruplar halinde yapılan müzik terapilerinde bağımlılıkla uğraşan kişilerin rahatladığı, sosyal bağlantılarını daha iyi kurdukları ve duygusal tıkanıklıklarının çözüldüğü tespit edilmiştir.
Bir çalma listesi oluşturun ve bunu bir CD’ye ya da cep telefonunuza kaydedin. En sevdiğiniz müzik seçimleriyle dolduracağınız liste sayesinde stresle mücadele edebilecek ve genel anlamda daha rahat hissedeceksiniz. Bunu yapmak hem çok kolay ve hem de oldukça eğlencelidir.