Şiddetli baş ağrılarının tekrarlanması gibi belirtilerle ortaya çıkan migren, ağrının yanında bulantı ve kusma gibi belirtilerde gösterebilir. Migren aslında nörolojik bir hastalıktır. Hastanın yaşam kalitesini oldukça düşürür ve şiddetli ataklarda iş yapma kabiliyetini oldukça düşürür. Hastalar genellikle karanlık ortamlarda durmak, hatta uyumak ister.
Her baş ağrısını migren olarak yorumlamak, insanların düştüğü yanılgılardan biridir. Baş ağrılarının altında birçok sebep yatıyor olabilir. Bunlardan bazıları sinüzit, diş iltihaplanmaları, dolaşım hastalıkları ve beyin tümörleridir. Peki, migrenden dolayı oluşan ve diğer sebeplerden dolayı oluşan baş ağrılarını nasıl ayırt edebiliriz?
Migren ağrısı genellikle başın sağ veya sol tarafında başlayarak, giderek artan ve zonklayan bir ağrı şeklidir. Hastalar genellikle parlak ışıktan rahatsızlık duyarlar ve loş ortamlarda durmak isterler. Migren atakları başlamadan önce hasta genellikle huzursuzluk ve sıkıntı hali içerisinde olur. Bazı durumlarda migren atağından önce görmede bulanıklık ortaya çıkabilir. Atak durumunda ise başın bir tarafındaki ağrı, hasta hareket ettikçe artabilir. Bu atak genellikle 4 saat ve 24 saat arasındadır.
Migren hastalığının tanısını koymak herhangi bir tetkikle çok mümkün değildir. Yapılacak olan tetkikler sadece bağ ağrısının, ilk paragrafta bahsettiğimiz sebeplerden olup olmadığını anlamaya yardımcı olur. Bu tetkiklerin dışında, migren tanısının koyulması için hekim muayenesi sırasında, hekimin sorduğu sorulara doğru cevap vermek belirleyici etkendir. Ağrının türünü, yayılmasını ve ağrının çıkış noktasını hekime doğru anlatmak, tanı koyulması hususunda kilit noktalardandır.
Migren ağrılarını tetikleyen sebeplerden bazıları şunlardır: Uyku düzeninin son zamanlarda bozulması, bedensel ve zihinsel yorgunluk, alkol tüketimi ve sigara dumanına uzun süre maruz kalmak.
Migren hayati önemi olan bir hastalık değildir fakat yaşam kalitesini tehdit eden bir hastalıktır. Düzenli olarak hekim kontrolünden geçerek migren atakları seyrekleştirilebilir hatta yok edilebilir. İlaç tedavisinin yanında yaşamsal durumda yapılacak iyileştirme (stresten mümkün olduğunca uzak durmak, doğru uyku düzenin oluşturulması, sigara dumanına maruz kalmamak) migren ataklarının yaşanmasını engelleyebilir.