Mevsimsel olarak görülen grip, Influenza A virüsünün veya Influenza B virüslerinden kaynaklanan akut solunum bulaşımıdır.
Genellikle kış aylarında görülen ve solunum yoluyla bulaşan mevsimsel gribin belirtileri şunlardır:
- Burun kaşıntısı ve akıntısı
- Öksürme
- Kas ve eklem ağrıları
- Halsizlik ve yorgunluk hissi
- Vücut ısısında artış (ateş)
- Titreme hissi
Nadir olarak geniş salgınlar şeklinde görülebilen mevsimsel grip, genellikle tedavi olmaksızın, kendiliğinde 6-10 gün içerisinde iyileşir. Ancak, eğer hamileyseniz veya şeker hastalığı, böbrek yetmezliği , kalp krizi riski gibi çeşitli kronik hastalığınız varsa bir hekim kontrolünden geçerek tedavi yoluyla hastalığı atlatmanız önem taşımaktadır.
Özellikle bebeklerde ve 60 yaş üstü yaşlılarda, grip ağır seyredebileceği için doktor kontrolünde olmakta fayda vardır. Grip riskinden ve bulaşmasında kurtulmak için hava akımının az olduğu (havasız) halka açık alanlardan uzak durmak son derece önemlidir.
Gribe yakalanıldığında mümkün olduğunca kendimizi dinlendirmek ve bol sıvı tüketmek yapılacak en iyi şeylerin arasındadır. Bunun yanında vücut direncimizi güçlendirmek için alınacak C vitamini hem hastalığı kolay atlatmak hem de iyileşme sonrası dönem için oldukça önem arz etmektedir. Eğer griple birlikte öksürüyorsak çok soğuk ve çok sıcak içecek ve yiyeceklerden mümkün olduğunca uzak durarak, boğazı kurutmamak faydalı olacaktır.
Eğer vücut sıcaklığınız 38 derecenin üzerine çıkarsa ateşi düşürmek için gerekli aksiyonlar alınmalıdır. Hekiminiz tarafından ağrı kesici ve ateş düşürücü verildiyse bunları almak faydalı olacaktır. Eğer hekim kontrolünden geçmediyseniz ve ilacınız yoksa, vücut ısısından biraz düşük olan ılık bir duş almak ateşin düşmesine yardımcı olacaktır.
Bunların yanında alternatif tıp olarak isimlendirdiğimiz bitki çayları da faydalı olacaktır. Bunlardan bazıları: papatya çayı, elma çayı, nane limon, adaçayı, ıhlamur gibi çaylardır.