Ana SayfaHastalıklarMesane Tümörü Tanı ve Tedavisi

Mesane Tümörü Tanı ve Tedavisi

-

Mesane tümörü, mesane duvarının iç yüzeyinde anormal veya kanserli hücrelerin büyümesi olarak tanımlanır. Mesane kanserinde tümör mesane dışına yayılmamışken, erken aşamalarında tespit edilir ve tedavi başarılı olabilir.

Mesane Tümörü Tanısı

Testler

İdrar testleri kanserin mevcut olduğunu gösteriyor olsa bile, özellikle mesane kanseri tanısının koyulabileceği laboratuar testleri yoktur. Sistoskopi olarak bilinen ince bir kamera ile mesane içerisi görselleştirilerek tümörün var olup olmadığı kontrol edilir. Bu işlemde eğer anormal alanlar görülürse, biyopsi de yapılabilir. Biyopsi, tümör tanısı için en güvenilir yöntemdir.

Görüntüleme Testleri

İleri görüntüleme testleri ile birlikte kanserin ne kadar yayıldığı incelenir. X-Ray testi ile tümörlü hücreler görüntülenir. MRI ve CT taramaları daha ayrıntılı görüntüler sağlar ve diğer görüntüleme testleri ile birlikte kanserin ne kadar yayıldığı tespit edilir. Ultrason ses dalgaları ile iç organların görüntüsü alınır.

Mesane Kanseri Aşamaları

Tümörün yayıldığı alana bağlı olarak mesane kanserinin tanısı aşağıdaki aşamalar neticesinde konulur ve tedavi edilir.

0. Evre: Kanserli hücreler mesane iç astar dokusundadır.

  1. Evre: Tümör mesane duvarına yayılmıştır.
  2. Evre: Tümör iç duvarı deler ve mesane duvarı kasına yerleşir.
  3. Evre: Tümör mesane etrafındaki yağ ile mesane çevresine yayılmıştır.
  4. Evre: Tümör; pelvis veya karın duvarı, lenf düğümlerine ya da akciğer, karaciğer ve kemikler gibi mesaneden uzak alanlara yayılmıştır.

Mesane Tümörü Tedavisi

Ameliyat

Mesane kanserinin erken evresinde genellikle cerrahi yöntem ile tedavi uygulanır. Eğer tümör mesane dışına yayılmışsa, kısmi ameliyat yapılabilir. Bu operasyonda eğer tümör yayılmışsa kadınlarda rahim ve yumurtalıklar, erkekler de ise prostat gibi diğer organlar kaldırılabilir.

Ameliyat Sonrası

Mesane Tümörü Tanı ve TedavisiMesane tümörü ameliyatında cerrahi işlemle idrarın geçirileceği alternatif bir yol oluşturulur. Yapay bir mesane oluşturulması yeni bir cerrahi seçenektir.

Kemoterapi

Ameliyat öncesi tümörü küçültmek amaçlanır. Ayrıca ameliyattan sonra kalan kanser hücrelerini yok etmek için kullanılabilir. Kemoterapi damardan verilerek ya da mesane içine uygulanabilir. İlaçların yan etkileri mide bulantısı, saç dökülmesi, yorgunluktur.

İmmünoterapi

İmmünoterapi mesane içinden bağışıklık sistemini tetikleyerek kanser hücrelerine saldırmak için yararlı bakterilerin yönetildiği bir yöntemdir. Haftada 1 defa uygulanır ve ameliyat sonrası nüks olasılığını azaltmak için kullanılabilir. Yan etkileri grip benzeri belirtilerdir.

Radyasyon

Radyoterapi kanser hücrelerine saldırmak için kullanılan bir tedavidir. Genelde kemoterapi ya da cerrahi ile birlikte kullanılır. Ayrıca ameliyat olamayan hastalar için de kullanılır. Radyasyon tedavisinin yan etkileri; yorgunluk, mide bulantısı, deride tahriş, idrar yaparken ağrı ve ishaldir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz