Ana SayfaHastalıklarMeme Kanserinin Belirtileri, Risk Faktörleri ve Tedavisi

Meme Kanserinin Belirtileri, Risk Faktörleri ve Tedavisi

-

Meme kanseri, kadınların meme dokusunu oluşturan hücrelerin amacı dışında bölünüp çoğalmasıyla ortaya çıkan önemli bir sağlık sorunudur. Kanser meme dokusunun herhangi bir yerinde oluşarak, memenin tamamına ya da vücudun farklı bölgelerine yayılabilmektedir. Birçok farklı türü bulunan meme kanseri daha çok genetik yapı bozuklukları ve yaşlılığa bağlı olarak görülmektedir.

Meme Kanseri Neden Olur? Meme Kanserinin Risk Faktörleri Nelerdir?

İlk Doğum

İlk doğumunu 30 yaşından sonra yapanlar, meme kanseri risk faktörü altındadır.

İlk Adet Yaşı

Erken yaşlarda başlayan adet kanamaları, meme kanseri meme kanseri riskini artırmaktadır. Çünkü ilk adetini daha erken görenler, ömür boyu daha fazla östrojen hormonuna maruz kalırlar.

Menopoz Yaşı

Menopoza geç giren kadınlardaki östrojen hormonu miktarı çok olduğu için, meme kanserine yakalanma olasılıkları diğer kadınlara göre daha yüksektir.

Meme Kanseri Neden Olur? Meme Kanserinin Risk Faktörleri Nelerdir?

Doğum Kontrol Hapları

Meme Kanseri Neden Olur? Meme Kanserinin Risk Faktörleri Nelerdir?Doğum kontrol haplarının çok uzun süreler kullanılması, meme kanserinin oluşuması için uygun zemin hazırlar. Özellikle bu hapları 20’li yaşlarda kullanmaya başlamak, kalp krizi, inme ve meme kanseri riskini artırmaktadır. Burada bir diğer önemli husus ise, doğum kontrol hapları kullanırken sigara içmektir. Sigara ile doğum kontrol hapı bir araya geldiğinde, meme kanseri riskini daha fazla artırmakta ve aynı zamanda kalp krizi gibi ciddi olumsuzluklara sebep olmaktadır.

Menopoz Sonrasında Hormon Tedavisi

Menopoz sonrasında hormon tedavisi görmek, genellikle menopoz sebebiyle ortaya çıkan şikayetleri yok etmek amacıyla yapılmaktadır. Bu tedavide kullanılan ilaçlar progesteron ve östrojen hormonları gibi, vücudun menopozdan dolayı kestiği hormonları içermektedir. Bu tedavide kullanılan ilaçların 3 yıldan daha fazla kullanılması halinde, vücut yine bu hormonlara maruz kalacağı için, meme kanseri riski artabilir.

Boy ve Kilo

Yapılan araştırmalar, uzun boylu kadınların meme kanserine yakalanma olasılığının daha fazla olduğunu göstermektedir. Menopoz döneminden önce çok zayıf olup, menopozdan sonra aşırı kilo alan kadınların da, risk grubunda oldukları gözlemlenmiştir.

Beslenme Alışkanlıkları

Menopoz dönemi ve sonrasında, yağ içeriği yüksek gıdalardan uzak durulması gerekir. Bu gıdalar meme kanseri risk faktörleri bağını, önemli ölçüde artırmaktadır.

Alkol

Miktarı fark etmeksizin, alınan alkolün kadınlardaki östrojen hormonunu ciddi oranda artırdığı ispatlanmıştır. Östrojen hormonunun meme kanseri için risk oluşturduğu düşünülürse, kadınlar mutlak bir şekilde alkolden uzak durmalıdırlar.

Genetik Yapı

Annesinde ya da akrabalarında meme kanseri bulunan kişilerin meme kanserine yakalanma riskleri çok daha yüksektir. Ailesinde böyle bir hastalık bulunan kadınlar, diğer kadınlara göre daha fazla risk altındadır.

Meme Kanserinin Belirtileri Nelerdir?

Meme Kanseri Neden Olur? Meme Kanserinin Risk Faktörleri Nelerdir?

  • Ağrısız ve zamanla büyüyen bir kitlenin oluşumu, en sık görülen meme kanserinin belirtilerinden biridir. Kitle belirli ölçüde büyüdüğü halde, direkt olarak bir ağrı hissedilmez.
  • Yukarıdakinin aksine, nadir de olsa memede çekintiler görülebilir.
  • Deride tahriş ya da bozulmalar, şişlikler ve kalınlaşmalar görülmesi de, meme kanserinin belirtileri arasında bulunmaktadır.
  • Meme ucu hassaslaşabilir, içe dönebilir ya da meme ucuyla ilgili farklı sorunlar görülebilir. Meme ucunda bu tip değişimler görüldüğünde dikkate alınmalı ve vakit kaybetmeden doktora gidilmelidir.
  • Meme kanserinin ileri evrelerinde ise kanlı ve akıntılı sıvılar ortaya çıkabilir.

Meme Kanserinin Tedavisi Nasıl Yapılır?

Uzman bir ekip tarafından ciddiyetle gerçekleştirilmesi gereken bir tedavi olan meme kanseri tedavisinde, radyasyon onkoloğu, tıbbi onkolog ve meme cerrahi alanlarında bulunan kişiler temel görevleri üstlenmektedirler.

Meme kanseri tedavisi cerrahi bir tedavi yöntemi olup, sıklıkla tercih edilen cerrahi yöntem ise meme dokusunun tümüyle çıkarıldığı mastektomi operasyonudur. Eğer ki hastalık daha erken evrelerde ve ufak tümörler şeklinde yer alıyorsa, meme koruyucu cerrahi operasyonlar daha uygun görülmektedir. Gerek duyulması halinde ise cerrahiden sonra, hormonoterapiler ve kemoterapi gibi işlemlerde yapılmaktadır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz