Bazı hastalıklar kişilerin temel güzelliğine doğrudan olmasa da dolaylı olarak kömplikasyonlara yol açabilirler.
Göğüs çatlakları da böyle bir durumdur. Göğüs çatlakları, bebeklerini emziren genç annelerin göğüslerinde oluşur, meme uçlarında çok acı veren küçük yaralar meydana getirir. Eğer gerekli önem verilmez ve dikkate alınmazsa süt salgı bezlerinin mikrop kapmasına yol açar. İlk kez kırmızı sızıntılar, sonraları az ya da çok morumsu bir şişlik görülür. Bu aşamada göğüste iltihap vardır. Mikroplanma ilerler, kötü bir yara izi ve hatta iyileşmesi çok zor bir fistül bırakarak göğüs derisini deler.
Göğüs çatlakları açıktır ki, görülür görülmez tedavi edilmelidir. Bunlar hem bebeğin tükürüğünden, hem de anne sütünün fermantasyonu nedeniyle meydana gelir. Annenin acısını dindirmek için olduğu kadar, bebeğin kan emme yoluyla kendisinin de mikrop kapmasını önlemek için emzirmeyi anında kesmekten başka yol yoktur.
Önlemler ve sağlık koruma : Bebeği, her istediği zaman değil, yalnızca gerekli süt alma miktarına göre saptanacak saatlerde emzirin. Ona emzirme sonunda, memenizi uzun süre ısırma fırsatı vermeyin. Emzirmeden önce göğüs uçlarınızı bir kaç kez 60 derecelik alkolle temizleyin ve sonra zeytinyağı, tatlı badem yağı ya da kılıç otu sürün.
Göğüs çatlaklarınız artık çekilmez bir duruma geldiğinde ve bir iltihaplanmadan korkuyorsanız bebeğinizi emzirmeyi kesmeye karar verdiğinizde hemen doktorunuza başvurun. Size süt kesici ilaçlar vermesi gerekmektedir. Aksi halde aşırı bir meme şişkinliği tehlikesi ile karşı karşıya gelirsiniz.
Tıbbi tedaviye ilave olarak aşağıdaki tertiplerden birini kullanabilirsiniz :
- Karakafes otu taze yaprağı lapası,
- Koyungözü yaprak ve çiçeği lapası,
- Akkuş ağacı tomurcukları kaynatılıp emdirilecek uygun şeylerle kompres yapmak.