Ana SayfaHastalıklarKuduz Hastalığı Nedir?

Kuduz Hastalığı Nedir?

-

Kuduz toplumu tehdit eden ciddi ölümcül ve bulaşıcı bir hastalıktır. Kuduz hastalığı ayı kurt, tilki, yarasa gibi vahşi hayvanların yanı sıra kedi, köpek, koyun, eşek gibi evcil hayvanlar kuduz hastalığına neden olur. Kuduz tükrük salyası ile yayılmaya başlar. Hayvan ısırması, hayvanın patisini yalaması ve hayvan tırmalaması ile kuduz hastalığı bulaşır. Virüs kas hücrelerine yerleşmeye başlar. Sinir yolu ile beyine kadar uzanır. Göz, tükrük bezi, deri bölgesinde yayılmaya başlar. Hastalık çıktığı anda kuluçka dönemi yaşanır. Kuluçka dönemi 2 gün sürebildiği gibi bu süre 1 yıla kadar uzayabilir. Kuluçka döneminden sonra virüsün durdurulması imkansızdır.  Hastalık tedavisinde erken teşhis önemli olup geç kalınmaması gerekir.

Kuduz Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Kuduz hastaları iştahsız bir hale gelir. Ateş ve huzursuluk durumları görülür. Kişi zamanla saldırgan bir hal alır. Isırılan bölge kızarmaya başlar. Kişi zamanla sudan korkmaya başlar. Işık ve sese gösterilen hassasiyet artmaya başlar. Kişide kısmi felçler görülür.

kuduz hastası hayvanlar

Kuduz Hastalığı Teşhis ve Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kuduz hastalığında erken teşhis önemlidir. Kuduz olana aşı yapılır. Aşı 5 doz şekilde yapılır. 1. gün 3.gün 7. gün 14. gün ve 28. günlerde aşı yapılır. Isırılan bölge bol su ile temizlenmelidir. Isırılan kişi en yakın sağlık kuruluşuna götürülmelidir. Isıran hayvan 10 gün gözlem altına alınmalıdır. Erken teşhis % 100 olumlu sonuç verir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz