Kabız olduktan sonra, vücudunuz ihtiyaç duyduğu gibi atıklardan kurtulamaz. Her seferinde nünün olması normal bir durumdur ancak semptomlarla 3 aydan daha çok bir zamandır uğraşıyorsanız, kabızlığınız kroniktir. Ve bu da komplikasyon şansınızı artırır. Kabızlık sorunları, dışkı vücudunuzdan ayrılan yerlerde daha sık görülür.
Hemoroid
Kabız olduysanız, vücudunuzdaki atıklardan kurtulmak için çok zorlanırsınız. Bu, rektum ve anüs etrafındaki damarları şişirebilir. Şişmiş olan bu damarlara hemoroid denir. Bunlar, anüsünüzün çevresinde varisli damarlar gibidirler. Bunlar harici olabilirler, yani anüs çevresindeki derinin altında veya iç kısımda, yani anüs veya rektumunuzun astarında olabilirler.
Hemoroid kaşınabilir ve ağrılı olabilir. Bağırsak hareketiniz olduğunda kanamalara neden olabilirler. Tuvalet kağıdıyla temizlendiğinizde peçetede kan çizgileri görebilirsiniz. Bazen hemoroid nedeniyle kan görülür ve ağrıya neden olabilir. Hemoroidinizden cildiniz de etkilenebilir ve enfeksiyonlar da kapabilirsiniz.
Anal Çatlaklar
Sert dışkıları atmak veya bunun için anüsü zorlamak anüsünüzün etrafındaki dokuyu parçalayabilir. Bu da anal çatlaklara neden olur. Bu durumda kaşıntı, ağrı ve kanama görülebilir. Anal çatlak belirtileri tuvalete gitmeyi zorlaştırdığı için kabızlığı daha da kötüleştirebilirler. Bu, ağrı korkusuyla dışkısını tutan çocuklarda sıklıkla olur.
Yırtıklar genellikle çok küçüktür. Fakat bazen daha çok büyüyebilirler. Anüs açıldığında kas halkasını etkilerler ve kapanırlar. Bu türden bir anal çatlağın iyileşmesi daha zordur. Sorunu gidermek için ilaçlı tedaviye veya ameliyata ihtiyacınız olabilir. Anal çatlaklar başka çatlakları da oluşturabilir ve müdahale edilmezse hem ağrılı hem de zor bir süreç hastayı bekler.
Sıkışma
Vücudunuzdan dışkıyı atamadığınız zaman bağırsakta birleşmeler başlayabilir. Sertleşmiş dışkı sıkışır ve tıkanmaya neden olur. Kolonunuzun normalde dışkısını vücudunuzdan dışarı itmek için kullandığı sıkıştırma, onu hareket ettiremez, çünkü çok büyük ve serttir.
Bu durum ağrı ve kusmaya neden olabilir. Tedavi için acil servise gitmeniz gerekebilir. Çocuklar ve daha yaşlı yetişkinlerin dışkı implantı geçirme olasılığı daha yüksektir.
Rektal kayma
Rektumunuz, bağırsağınızın son kısmı olan anüsünüzde sona erer. Atılamayan dışkı nedeniyle rektum, vücudunuzun dışına doğru kayabilir. Bazen rektumun sadece bir kısmı çıkar, ancak bazen çok daha kötü durumlar meydana gelebilir.
Rektal kayma ağrılı olabilir ve kanamaya neden olabilir. Bazı durumlarda, rektal kayma veya hemoroid olup olmadığınızı anlamak zor olabilir, çünkü her ikisi de anüs dışında şişme yaratır, ancak farklı şekilde tedavi edilmeleri gereken iki farklı durumdur.