Vücudun istem dışı kasılması olayına kramp denir. Güçlü ağrılarda uzun kasılmalar görülür. Kas bölgesinde gevşeme görülmez. Kastta sertleşme gözle görülür bir boyuta ulaşır. Kramp durumları birkaç saniye sürebildiği gibi bu durum 15 dakika kadar uzun da sürebilir. Kramp durumu her yaştan bireyde kız ve erkek iki cinste de görülür. Yaş ilerledikçe kramp görülme sıklığı artar. Kramplar en yaygın olarak ayak ve bacak bölgesinde görülür.
Kramp Sebepleri Nelerdir?
Kramp beslenme kaynaklı olarak ortaya çıkar. Potasyum ağırlıklı beslenmek krampları tetikler. Sigara, alkol ve kafein alımına bağlı olarak kramplar görülür.
Kramp Teşhis ve Tedavisi Nasıl Yapılır?
Kramp durumunda ilk yapılması gereken iş kramp olan adalelerin gevşetilmesi gerekir. Kramp bölgesi ovuşturularak kişinin rahatlaması sağlanmalıdır. Baldır bölgesine germe hareketleri yapılır. Bölgeye buz uygulaması yapılır. Sıcak su uygulaması ile kan dolaşım sistemi hızlandırılır. Egzersiz öncesinde ısınma ve kas hareketleri mutlaka yapılmalıdır. Egzersizden önce bol sıvı almak kramp oluşmasını önler. Hafif germe hareketleri yaparak ısınmak gerekir. Uyurken diz altına yastık koymak kramp önlemede oldukça etkili bir yöntemdir. Kramp durumlarında mutlaka uzman doktora görünmek gerekir. Önemli hastalıkların habercisi olabilir. Kramp için beyin cerrahisi ve ortopedi birimlerine görünmek gerekir. Doktor tavsiyesine uyulmak, ağır egzersizlerden uzak durmak gerekir.