Kolera insanlık için ciddi bir hastalıktır. Her yıl dünya genelinde 5 milyon insan kolera hastalığı görülüp 100 bin insan hayatını kaybetmektedir. Kolera hastalarında sulu ishal ve kusma durumları görülür. Kişinin vücut sıvı dengesi düşer ve şoka girer. Tedavi edilmezse ölüme yol açar. Vibiro bakterisinin bağırsağa yerleşmesi ile ortaya çıkar. Göç eden mültecilerde çok sık görülür. İnce bağırsağa tutunan virüs ishal karın ağrısı ve şişlik ile kendini gösterir.
Kolera Hastalığı Nasıl Bulaşır?
Kolera hastalığı içme suyundan ve kirli kanalizasyon sularından bulaşır. Vücuda girdikten sonra 6 saat ile 48 saat arasında kendini gösterir. Kusma ve ishal ile başlar. Susuzluk nedeniyle organ yetmezliği görülebilir.
Kolera Hastalığı Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Kolera hastalığında dışkı mikroskobik inceleme altına alınır. Tedavi sürecinde kaybedilen sıvı ve tuz miktarı geri yerine koyulmaya çalışılır. Ağır hastalık durumunda damardan hastaya serum tedavisi uygulanır. Şiddetli hastalar için sıvı replesmanı uygulanır. Antibiyotikler uzman doktor kontrolünde verilir.
Kolera Hastalığından Korunmak İçin Neler Yapılmalıdır?
Kolera hastalığından kolera aşısı ile korunabiliriz. Aşının etki süreci yaklaşık 5 aydır. Taşıyıcının belirlenip tedavi altına alınması gerekir. Çevrenin temiz tutulması oldukça önemlidir. Tuvaletler ve kanalizasyon hatları iyi dezenfekte edilmelidir. Çiğ sebzeler haşlanmalı ve meyveler mutlaka soyarak tüketilmelidir. Süt ve süt ürünleri kaynatılmadan kesinlikle tüketilmemelidir.