Metabolizma hızı vücudun herhangi bir aktivite yapmadan yalnızca vücut fonksiyonlarını yerine getirmek için harcadığı enerji miktarıdır. Metabolizma yaşa, mevsime, ruh haline, beslenme düzenine ve hareketliliğe göre değişim gösteriyor. Kış aylarında insanlar daha çok evde oturmayı ve daha fazla kalorili yemeklerle beslenmeyi tercih ediyor. Fiziksel aktivitelerin azalması ve daha çok kapalı alanlarda oturmaya başlamak metabolizmayı yavaşlatıyor. Buna ek olarak kış aylarında vücudumuz hava soğukluğuna uyum sağlamak için birtakım değişimler geçiriyor. Vücudumuz kış aylarında harcadığı enerjiyi düşürüyor ve bu da metabolizmanın yavaşlamasına neden oluyor.
Metabolizmanın yavaşlaması vücutta yağ yakımını yavaşlattığı için fazla yağlanmaya ve kilo almaya sebep olabilir. Kış aylarında metabolizma yavaşlamasıyla birlikte birçok hastalık riski ortaya çıkıyor. Vücutta yağ birikimi diyabet hastalığı oluşuma ortam hazırlıyor. Buna ek olarak kalp krizi riski de artıyor. Kış aylarında metabolizma hızlandırıcı birtakım önlemler almak gerekiyor.
Kış Aylarında Metabolizma Hızlandırmak için Yapılması Gerekenler
Güne başlarken ilk öğün öncesinde su içmek metabolizmayı hızlandırıyor. Fiziksel işlevleri gerçekleştirmek için vücudumuzun günlük su ihtiyacını karşılamamız gerekiyor. Aç karna içilen bir bardak su hem güne iyi başlamak için hem de yağ yakımını hızlandırmak için önem taşıyor. Buna ek olarak gün içinde alınan sıvı takviyeleri vücudun yağ yakımını hızlandırıyor.
Gece boyunca yemek yenmediği için vücudumuz metabolizma hızını en az seviyeye getiriyor. Bu nedenle günün ilk öğünü olan kahvaltı çok büyük önem taşıyor. Güne kahvaltı edilmeden başlanması durumunda vücudun metabolizma hızı yavaşlamaya devam ediyor. Kış aylarında metabolizma hızının yükseltilmesi için kahvaltıda özellikle enerji verici besinler alınarak vücudun enerjisi arttırılıyor. Bu da metabolizmanın hızlanmasını sağlıyor ve yağ yakımı hızlanıyor.
Kış aylarında beslenme düzenine mutlaka ara öğünler eklenmesi gerekiyor. Ara öğünlerde alınacak bol karbonhidratlı yiyecekler enerjiyi arttırmaya yardımcı oluyor. Ara öğünlerde sade kahve içmek metabolizmayı hızlandırıyor. Kahve hem enerji kaynağı olarak görülüyor hem de enerji veriyor. Ancak kahveden alınan enerji vücudun hemen kullandığı bir enerji çeşidi olarak biliniyor. Bu nedenle gün içinde belli arlıklarla kahve içmek metabolizmaya yardımcı oluyor.
Kilo vermek adına yapılan en büyük hatalardan biri vücudun ihtiyacından daha az kalori almak oluyor. Bu da metabolizmayı yavaşlatıcı başka bir etkiye sebep oluyor. Bu nedenle vücudun ihtiyacı kadar kaloriyi mutlaka gün içinde almak gerekiyor.
Kış aylarında metabolizma yavaşlamasının en büyük sebebi hareketsizlik oluyor. Bu nedenle kış aylarında haftada iki, üç günlük antrenmanlar yapmak ve kasları kuvvetlendirmek gerekiyor. Sporla birlikte mutlaka hem enerji verici hem de bol proteinli besinler tüketmek gerekiyor. Buna ek olarak beslenme düzeninin çok geç saatlere ertelenmemesi gerekiyor. Gece geç saatte yemek yemek vücuttaki yağ miktarını arttırıyor. Bu da metabolizmayı olumsuz yönde etkiliyor.