Kinoa tohumları Amerika’da yetişen görüntüsü tahıla benzemesi sebebiyle tahıl olarak bilinen fakat esasında ıspanakgiller grubunda olan otsu bir bitkidir. Besin değerlerinin fark edilmesiyle günümüzde, ülkemizde de oldukça yaygınlaşmış bir besindir. Kinoa çiçekleri zamanlar tohuma dönüşen bir bitkidir. Besin olarak tüketilen kısmı da bu tohumlarıdır.
Kinoa tohumları içerisinde besin değeri oldukça yüksektir. Vücudun ihtiyacı olan temel aminoasitleri barındırır. Yani yüksek miktarda protein içerir. Bu konuda diğer bitkiler arasında en kaliteli içeriğe sahip bitki denilebilir. İnsan vücudunun ihtiyacı olan 20 çeşit aminoasit vardır. Bunların 11’i vücutta üretilirken geriye kalan 9’u besinlerle takviye edilmelidir. Günümüzde yeme alışkanlıklarımız gereği bu 9 aminoasidi et, yoğurt ve sütten alırız. Fakat kinoa da bu besinler kadar proteine sahiptir. Bu 9 aminoasidin tamamını içerir. Kinoa içeriğinde proteine ek olarak; vitamin, mineral ve lif bulunur. Bu zengin içeriğine rağmen içerisinde kolesterol bulunmaz.
Kinoa Faydaları
Besin değeri oldukça yüksek kinoanın insan vücuduna çok fazla olumlu etkisi vardır. Kinoa kanser hücreleriyle savaşır ve kanser oluşunun önüne geçer. İçerisindeki kalsiyum sayesinde kemik ve dişleri kuvvetlendirir. Şeker hastalığına ve yüksek tansiyona iyi gelir. Lohusalık döneminde anne sütünü arttırır. Antioksidan özelliği bulunur ve yaşlanmayı yavaşlatır. Kansızlık problemi olanlarda tüketimi tavsiye edilir. Ameliyat sonrasında yaraları daha hızlı iyileştirir.
Kinoa Tohumları ve Zayıflama
Kinoa besin değeri yüksek bir sebze olduğu için daha az miktarıyla ihtiyacımız olan proteini ve diğer ihtiyaçlarımızı karşılayabilir. Daha az miktarla daha besleyici tüketim yapmak zayıflama konusunda oldukça faydalı olacaktır. Bunun yanı sıra kinoa tokluk hissi verir. Kolesterol bulundurmadığı için de zayıflamaya yardımcı olur. Vücutta ödem oluşmasının önüne geçer. Kinoa metabolizmayı hızlandırıcı etkiye sahiptir. Bu sayede vücudun daha çok enerji harcaması ve zayıflamak mümkündür. Düzenli spor yapan kişiler spor öncesi veya sonrası kinoa tohumları tüketebilir. Vücudun spor için ihtiyacı olan enerji kinoa tarafından karşılanır. Kas ve kemikleri güçlendirerek spor sırasında oluşabilecek kemik ağrılarını ve kas yırtılmalarını engeller.
Kinoa içerisinde yağ oranı çok düşük olduğu için kilo aldırmaz. Sindirimi oldukça kolay bir sebzedir bu nedenle her yaş grubu için tüketimi uygundur. Gluten içermediği için gluten hassasiyeti olan kişilerin kullanması uygundur.
Kinoa Nasıl Kullanılır?
Kinoa baskın tat ve kokuya sahip olmayan bir besindir. Damak tadımızın alışık olduğu pirinç ve bulgur gibi tahılların kullanıldığı tüm yemeklerde kullanılabilir. Salatalara ve çorbalara eklenebilir. Ya da pilav olarak tüketilebilir. Bunun yanında pasta ve kurabiye gibi tariflerde un haline getirilerek kullanılabilir.
Kinoa yemeklerde kullanılmadan önce yarım saat kadar suda bekletilmelidir. Bu içerisindeki acı tadın giderilmesini sağlayacaktır. Kaynamış suda haşlanarak birçok yemeğin içine katılabilir.
Kinoa tüm bu faydaları sebebiyle uzun yıllardır Amerika’da tüketilen ülkemizde de yeni yeni popülerlik kazanmış bir besindir.
Ben yeni denedim ve çok sevdim. Salatalarda kullanıyorum. Siyah kabuklu olanı da var. Tadı da bence gayet güzel.
Kinoanın faydalarını araştırırken yazınıza denk geldim. Nasıl tüketilir diye bilgi vermeniz de ayrıca mutlu etti.