Kalp krizi oluşumu yaşam kalitesini düşüren, varlığında kişinin yaşamsal fonksiyonlarını etkileyen ve acil müdahale gerektiren bir rahatsızlık olarak her yaşta kişide görülebilmektedir.
Kalp krizi oluşmadan önce erken teşhis ve tedavi asıl istenen olmakla birlikte, bazı damar tıkanıkları aşırı alkol ve sigara tüketimi, anlık öfke, stres ve baskı altındayken kendini gösterdiğinden genellikle kriz geçirdikten sonra kişi hastaneye yetiştirilebilirse sonrasında kalp krizi tedavisi süreci başlamaktadır.
Kalp Krizinden Korunmak Mümkün Mü?
Kalp krizi riski her bireyde bulunmakla birlikte günlük yaşantıda bazı faktörlere dikkat edilerek kalp krizi riskinden korunmak mümkündür. Kalp krizi tedavisi bitkisel kürlerle de olabilmektedir.
Sigara ve alkol tüketiminiz var ise acilen bunları bırakmalınız. Sadece kalp krizinden korunmanız için değil, tüm vücudunuzun genel sağlığı açısından bu ikiliyi terk etmek gerekmektedir.
Düzenli egzersiz, yürüyüş, günlük yaşantınızın bir parçası olmalı. Sadece kilo vermek amaçlı spor yapılmaz. Sağlıklı yaşam için düzenli olarak spor yapmaya özen göstermelisiniz.
Daha sakin olmalısınız. Stres ve baskı ile geçen saatler kişinin tüm vücut yapısını, psikolojini ve dolayısıyla kalp damarlarını etkilemektedir.
Kalp Krizi Geçirdikten Sonra Neler Yapılmalıdır?
Kalp krizi geçirdiniz ve durumunuza göre en geç bir hafta içerisinde taburcu oldunuz. Doktorunuz size bazı önerilerde bulundu ve kalp krizi sonrası kullanılan ilaçlar bir reçeteyle size verildi ve hastaneden çıktınız.
Kalp krizi sadece bir uyarıdır ve bir kez kriz geçirdiğinizde ikincisinin olma olasılığı kriz geçirmeyenlere göre daha yüksektir. Öncelikle bu uyarıyı dikkate almalı ve hayatınızı düzene sokmalısınız.
Beslenmenizden uyku düzeninize kadar her şeyin yeterli ve dengeli olduğundan artık emin olarak geçirebileceğiniz sağlıklı bir yaşam sürmek için önünüzde yeni günleriniz olacak.
Kalp krizi sonrasında psikolojik olarak ölüm korkusunun oluşması ve kişinin kendini sürekli huzursuz hissetmesi olasıdır. Sıkıntılı ve üzüntülü durumunuz bir haftadan uzun sürüyor ise mutlaka doktorunuza başvurmalısınız.
Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Kalp krizi tedavi yöntemlerinden ilki tıkalı damarın ilaçla eritilerek ya da stent takılarak açılmasıdır. Kriz sonrasında uzun süreli sık göğüs ağrısı mevcutsa doktorunuza başvurmalısınız. Başka bir damarda aynı sorun tekrarlıyor olabilir.
Doktorunuzun tüm tavsiyelerine uymak için özen göstermelisiniz. Her tavsiye ve sizlere verilen ilaçlar hayati önem taşıyacak niteliktedir. Kalp krizinden sonra kullanılan ilaçlar hakkında ayrıntılı bilgi almalı ve kullanım zamanları ve sayısına özen göstermelisiniz.