Farkında olmadan yaptığınız alışkanlıklarınızın kalbinize zarar verebileceğini hiç düşünmüş müydünüz? Parmak çıtlatmaktan sakız çiğnemeye kadar pek çok şeyin kalbinize uzun vadede zararları vardır. Bu alışkanlıkların neler olduğuna gelin birlikte bakalım;
Parmak çıtlatmak
Parmaklarınızı çıtlatmak sadece arkadaşlarınızı rahatsız etmez, bu sizin için de iyi olmayabilir. Siz parmaklarınızı çıtlatırken sinoviyal sıvı adı verilen bir madde, derzlerinizi kolayca hareket ettirir. Parmaklarınızdaki küçük baloncuklar çekildiklerinde, çıtlama olarak duyulan sesler çıkar. Sürekli bunu yaparsanız, zamanla parmaklarınız şişer ve tutuşunuz zayıflar. Bu durum artrit riskinizi de artırabilir.
Tırnak yemek
Tırnaklarınızı yemek dişlerinizin yanı sıra tırnak yatağının çevresindeki deriye zarar verebilir ve bu da enfeksiyona neden olabilir. Genellikle mikropları taşıyan parmaklarınızı ağzınıza koyduğunuzda, daha fazla soğuk algınlığına ya da diğer hastalıklara yakalanabilirsiniz. Tırnaklarınızın düzgün bir şekilde kesilmiş veya bakımlı olmasına dikkat edin. Stres nedeniyle tırnaklarınızı yemek alışkanlığınız varsa stresi kontrol etmek için egzersiz gibi şeyler deneyebilirsiniz. Eğer tek başınıza bunu yapamıyorsanız bir doktora danışmanızda fayda vardır.
Uykusuzluk
Yeterince uyuyamıyorsanız, kendinizi sadece gündüzleri sersem gibi hissetmezsiniz. Bu uyuşuk yanı sıra yüksek tansiyon, kalp hastalığı, şeker hastalığı ve depresyon gibi sorunlarla da uğraşabilirsiniz. Ayrıca bazı şeyleri öğrenip hatırlamanız daha zor olabilir. Düzenli bir uyku rutini ayarlayın ve bu rutine bağlı kalın. Her gece 7-8 saat uyuyabilmek için elinizden geleni yapın.
Yüksek sesle müzik dinlemek
Ses, desibel cinsinden ölçülür. Normal konuşma yaklaşık 60 desibeldir. Kulaklığınızdaki ses seviyesinin 75 desibelden az olması gerekir. Bu oran bir elektrik süpürgesinin çıkardığı sesten daha fazladır. Ayrıca saatlerce kulaklıkla müzik dinlemeyin. Çok gürültülü müzik dinlerseniz yaşlanmaya başladığınızda işitme kayıpları yaşayabilirsiniz. Yaşlılarda oluşan işitme kaybı beyin dokusu kaybıyla bağlantılıdır.
İnternet bağımlılığı
Yatana kadar gerek telefondan gerekse bilgisayardan internete girmek oldukça tehlikelidir. Sosyal ağları aralıksız kullanmak, sürekli hayatınıza dair bir şeyler paylaşmak hem ruh sağlığınızı hem de kalp sağlığınızı etkiler. Televizyon, bilgisayar ya da telefondan yayılan elektromanyetik dalgalar meme kanseri, prostat kanseri, diyabet, obezite ve kalp hastalıklarını tetikler. Yatmadan önce kendinizi sakinleştirmeyi deneyin. Bir kitap okuyabilirsiniz ya da rahatlatıcı müzikler dinleyebilirsiniz. Işığı kısın ve sessiz bir ortamda beyninizi dinlendirin.
Uzun süre oturmak
Yaptığınız iş nedeniyle gün içinde sürekli oturmak zorundaysanız bu durum bel ve sırt ağrılarının yanı sıra kalp sorunlarına da neden olabilir. Bilgisayar başında uzun süre oturmak, metabolizmanızı yavaşlatır, bu da kilo almanıza yol açar. Arada bir kalkarak ve esneme hareketleri yaparak kalp hastalığı dahil pek çok sağlık sorunundan kurtulabilirsiniz. Her gün 10 dakikalık bir yürüyüş bile yardımcı olabilir.
Çok fazla yemek
Sağlıksız bir şekilde ve çok fazla yemeye devam ederseniz kalp sorunları, diyabet, kanser ve yüksek tansiyon riskiyle karşı karşıyasınız demektir. Porsiyonlarını küçültmek, abur cubur yemeyi kesmek, şekerden ve paketlenmiş gıdalardan uzak durmak, meyve ve sebze tüketimini artırmak, lif içeren besinleri yemek bu hastalıklardan korunmanızı ve sağlıklı bir hayat sürdürmenizi sağlar.