Kahve falı nasıl bakılır? Hanımların dostları ile oturup sohbet ettiklerinde kahve sonrası açılan fal bakma muhabbetine açıklık getiriyoruz.
Biraz kafa dağıtmak, biraz da dinlenmek için arkadaşlarımızla verdiğimiz minik aralarda içtiğimiz kahvelerin tadı bir başkadır. Kahvenin de vazgeçilmezi kahve falıdır. İnansak da inanmasak da çok severiz telvelerin oluşturduğu şekilleri bir şeylere benzetmeyi. Bazen eğlence olsun diye bazen de tamamen meraktan kapatırız fincanı, bekleriz heyecanla. Yalnız kahve falına bakmak o kadar kolay değildir. Adım adım uyulması gereken kuralları vardır, olmazsa olmazları vardır. Her kapatılan fincandan fal bakılmaz.
Kahve falı için neler gereklidir?
Öncelikle iyi bir Türk kahvesi yapılmalıdır. Sade içenler fal bakmak istiyorlarsa azcık şekerli içmelidirler, çünkü telvelerin bir arada olabilmeleri için az da olsa şekere ihtiyaçları vardır. Şekersiz yapılan kahveler fincanın içine dağılacaklarından iyi fal bakılması olanaksız hale gelir. Bu yüzden biraz şekerli ve bol köpüklü kahve ideal olanıdır.
Kahve fincanı nasıl ve ne zaman kapatılmalıdır?
Fincanı kapatmak için çok sıcak ya da çok soğuk olmamasına dikkat etmek gerekir. Kahve asla hızlı bir şekilde içilmemelidir, yine de telvenin fincanın dibine tamamen çökmesini beklemeden bitirmek gerekir.
Kahve fincanının tabağını ters çevirip fincanın üstüne kapattıktan sonra sağa sola bir iki defa çevirmek yeterlidir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, fincanı tuttuğunuz yöne (kendinize doğru) çevirirseniz kendinizle ilgili, dışa doğru çevirirseniz dışarısı ile ilgili haberler alırsınız.
Kahve fincanının üzerine neden yüzük konulur?
Fincanın üstüne yüzük koymak zorunlu olmasa da fincandaki telvenin soğumasını hızlandırdığı için tercih edilen bir yöntemdir. Yoksa falı etkilediği gibi şeyler söz konusu değildir. Yüzük koymak yerine fincanın üzerine bir metal de koyabilirsiniz. Soğuyup soğumadığını metalin sıcaklığından anlayabilirsiniz.
Kahve falınız bakılmaya hazır olduğunda fala kim bakmalı?
Kahve falının en keyif veren kısmına geldik nihayet. Kahvenizi düzgün bir şekilde hazırladınız, doğru bir şekilde kapattınız ve çevirdiniz. Sıra geldi fala kimin bakacağına. Kendi falınıza siz bakamazsınız, kendinizle ilgili yaptığınız yorumlar sizi tatmin etmez. Genelde kadınlar kahveyi pişiren kişiden fallarına bakmasını isterler fakat aldıkları ilk tepki “ben bakmayı bilmem ki” cümlesidir. İnanmayın o nazlı sözlere, azcık ısrarcı olun.
Kahve fincanı tabağa yapışırsa ne olur?
Fincanın tabağa yapışması falın bakılamayacağına işarettir. Bu kötüye yorulmamalıdır çünkü fincan tabağa yapışıyorsa tutulan dileklerin gerçekleşeceği söylenir. Kimse dileklerinin gerçekleşmemesini istemez. Bu yüzden tabağa yapışan fincanlar açılmamalı ve fal baktırmak için ısrar edilmemelidir.
Kahve falı sembolleri ve bu sembollerin anlamları nelerdir?
Falı yorumlayacak kişi şekillere bir süre bakar ve onları anlamlandırmaya çalışır. Telvelerin oluşturduğu her şeklin bir anlamı vardır ve bu anlamlar, yorumlayan kişiye göre değişir. Telvedeki her sembolün anlamı her yerde aynıdır. Örneğin harfler arkadaşları, akrabaları ya da yakınları ifade eder. Küçük noktalar yolculuğu, büyük noktalar ise büyük çabalar sonucu gelecek parayı temsil eder. Daire başarıyı, kare korumayı, yıldızlar ve üçgenler kısmete işaret eder. At asalete, kuş habere, maymun şüpheye, balık kısmete, gül aşka yorumlanır.
Fal bakan kişinin tecrübesine göre daha ayrıntılı fal yorumları oluşabilir. Fincandaki fal yorumlandıktan sonra tabakta kalan telve fincana boşaltılır. Kahve akarsa tutulan dileğin gerçekleşeceği akmıyorsa gerçekleşmeyeceği söylenir.
Kahve fincanı faldan sonra neden hemen yıkanır?
Fala bakıldıktan sonra fincanın hemen yıkanması istenir. Böylece falda çıkan iyi şeylerin hemen gerçekleşmesi, kötü şeylerin ise suyla birlikte silinip yok olması istenir.
Fala ne kadar inanmadığımızı söylesek de içilen kahvelerden sonra yapılan fal sohbetlerini pek çoğumuz severiz. Hatta sırf o hoş sohbetler için falı bahane ederiz. Önemli olan keyifli vakit geçirmek, yoksa fal bahanedir.
Necibe.com editörleri olarak kahve falı nasıl bakılır sorunuza klavyemizden geldiğince açıklık getirmeye çalıştık. Bir sonraki yazımızda görüşmek umuduyla. Neyse halimiz, çıksın falimiz.