Ana SayfaHastalıklarKadınların Romatoid Artrit ve Menopoz Hakkında Bilmesi Gerekenler

Kadınların Romatoid Artrit ve Menopoz Hakkında Bilmesi Gerekenler

-

Orta yaştaki kadınların menopoza girmesi ile birlikte östrojen seviyeleri de düşer. Buna bağlı olarak kemikler daha savunmasız hale gelir ve iltihaplı romatizma olarak isimlendirilen romatoid artrit hastalığının görülme riski artar. Romatoid artrtitin oluşma sebeplerinin başında genetik faktörler olduğu düşünülse de tam olarak neyin bu hastalığı tetiklediği konusunda net bir bilgi yok. Son dönemde yapılan çalışmalarda menopozlu kadınlarda görülen iltihaplı romatizma, bu iki farklı durumun birbiriyle ilişkisini düşündürtmüştür.

Menapoza giren romatoid artritli kadınlar nasıl yaşamalıdır?

Yüzeyde birbirinde tamamen farklı iki süreç vardır. Ancak bu iki durum, kadınlar için büyük bir endişe konusu olan bir konu üzerinde birleşirler: kemik sağlığı. Seattle’daki Virginia Mason Federal Way Tıp Merkezi’nde romatolog olan Erin Bauer, “Menopozdaki kadınların osteoporoz geliştirme riski daha yüksekir” diyor. Bu arada romatoid artridli hastaların kemiklerinde incelme görüldüğü bilinmektedir. Menopoza geçiş döneminde olan kadınların düşen östrojen seviyeleri, kemik kütlesi kaybıyla da ilişkilidir.

Kadınların Romatoid Artrit ve Menopoz Hakkında Bilmesi Gerekenler

Romatoid artrit şüphesi olan menopoza giren kadınlarda;

  • Sabahları eklem ağrıları,
  • Parmak gibi eklemlerde şekil bozuklukları,
  • Ateş ve halsizlik
  • İştahta azalma
  • Eklem bölgelerinde şişlikler ve kızarıklıklar
  • Kansızlık şikayetleri görülür.

Genellikle 40’lı yaşlarda başlayan menopoza geçiş döneminde azalan östrojen seviyesine bağlı olarak kadınların romatoid artrit tedavisi sırasında kullandıkları prednizon ilacına dikkat edilmelidir.

Menopoza giren kadınların prednizon hakkında bilmesi gerekenler:

Teşhis sonrası kullanılan ilk ilaçtır

Prednizonun çok kullanışlı olmasının bir sebebi hızlı çalışmasıdır. Bauer, “Tedaviye ilk olarak prednizon ile başlıyoruz, böylece acil yardım almış gibi oluyorlar. Diğer ilaçların birçoğunun etkilerini göstermesi aylar alabiliyor. Bu yüzden insanlara bu kadar uzun bir süre acı çektirmek istemiyoruz.” diyor.

Kadınların Romatoid Artrit ve Menopoz Hakkında Bilmesi Gerekenler

Birçok kadında menopozdan sonra romatoid artrit gelişiyor

Menopoza giren kadınların tedavilerinde sıklıkla romatoid artrite rastlanılıyor. Uzmanlar, hormonlar ile romatoid artrit arasında bir bağlantı olduğunu fakat bunun henüz tam olarak netleşmediğini söylüyor.

Prednizon uzun vadede kullanabilecek bir ilaç değildir

Prednison, teşhis aşamasından sonra iltihabı kontrol altında tutmak için kullanılan bir ilaçtır, fakat uzun vadede kullanılması önerilmez. Amaç hastaların mümkün olan en kısa sürede prednizon ilacıyla rahatlamalarını sağlamaktır. Hastaların ikinci gelişlerinde romatoid artrit devam ediyorsa, temel kemik yoğunluğu taraması hakkında konuşulur ve kemik incelmesini denetim altında tutmak için vitamin D ve kalsiyumu almaları önerilir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz