Herkes hemoroid olabilir. Hemoroid nadir görülen bir durum değildir. Halk arasında basur olarak bilinen hemoroide sahip birçok kadın ve erkek var. Basuru olduğunu bilmeden uzun yıllar yaşayan insan sayısı oldukça fazladır. Ülkemizde kanamalar, ağrılar ya da başka belirtiler çok önemsenmez ve utanılacak bir şey gibi görülür. Bu yüzden hemoroidli kişiler çok canları yanmadıkça doktora gitmezler.
Hemoroid Nedir?
Hemoroid, rektum ve anüsün en alt kısmındaki şişmiş damarlardır. Bazen bu kan damarlarının duvarları öylesine incelir ki damarlar şişer ve tahriş olur, özellikle de dışkı yaparken. Basınçla gerilen anüs kasları, alt rektum ve çevresinde damarların toplanmasına neden olur. Bu bölgenin kabarması ya da şişmesi hemoroid olarak adlandırılır. Anüsün içinde ve dışında hemoroid görülebilir. Hastalar dışkılarını ağrılı bir şekilde yaparlar, bazen yüksek basınç nedeniyle damarlar zorlanır ve kan gelebilir.
Hemoroid rektal kanamanın en yaygın nedenlerinden biridir. Nadiren tehlikeli olurlar ve genellikle birkaç hafta içinde kendiliğinden yok olurlar. Ancak daha ciddi bir durum olmadığından emin olmak için doktora gidebilirsiniz.
Hemoroid Neden Olur?
Hemoroide neyin sebep olduğu tam olarak bilinmiyor. Ağır şeyleri kaldırmak için vücudunuzu sıkmak hemoroidi tetikleyebilir. Yaşlandıkça, aşırı kilo aldıkça veya hamile olduğunuzda bunlar daha sık görülürler. Ailesinde hemoroid geçmişi olan kişilerin bu hastalığa yakalanma oranları daha yüksektir.
Hemoroid Belirtileri Nelerdir?
Hemoroidin en yaygın belirtilerinden biri ağrısız kanamadır. Tuvalet kağıdında küçük bir kan görebilirsiniz. Anüsünüzde küçük çatlaklar ya da kabarıklıklar olabilir. Yine de, bu semptomların tek nedeni hemoroid olmayabilir. Tam teşhis için mutlaka doktora gitmelisiniz.
Hemoroid Nasıl Teşhis Edilir?
Doktorunuz basur belirtilerini soracak ve hemoroit için anüs bölgesine bakacaktır. Hemoroidiniz orada olup olmadığını kontrol etmek için eldivenle muayene edecektir. Yakından bakmak için, anoskop adı verilen küçük bir tüp kullanabilir. Doktorunuz, esnek sigmoidoskopi veya kolonoskopi denilen testleri, kolonunuzun ve rektumun içinde yanan, bükülebilir bir tüp ile görmek için önerebilir.
İçten gelen bir hemoroid dışarıya doğru itilir veya “prolapsus” (kayma) olduğunda, kanama ve kaşınma olabilir. Şişkinlik azaldığında kendiliğinden eski haline gelebilir. Anüsün dışında derinin hemen altında hemoroid kan pıhtısı oluşturur. Hastalar bu durumda oldukça acı çeker, bazen kanamalar görülebilir. Eğer pıhtı kaybolursa, sizi rahatsız edebilecek minik deri parçaları oluşabilir.
Hemoroidi Engellemek İçin Hangi Besinler Tüketilmelidir?
Daha yumuşak taburelere oturabilirsiniz. Yeşil yapraklı sebzeler, taze meyveler, fasulye ve tahıl ekmeğini bolca tüketebilirsiniz. Diyetinize yavaş yavaş lif ekleyin; çünkü lifler çok hızlı bir şekilde gazı ve şişkinliği giderirler. Tuvalete gitmeyi kolaylaştırmak ve kabızlıktan kaçınmak için çok fazla su için.
Evde Hemoroid Tedavisi
Ağrıyı ve şişmeyi azaltmak için kremler kullanabilirsiniz. Günde 2-3 defa ılık suyla dolu bir küvete oturun ve 15 dakika kadar bu halde kalın. Bu, rahatlamanıza ve şişliklerin hafiflemesine yardımcı olacaktır. Daha sonra hafifçe kurulanın ve doktorunuzun önerdiği kremleri sürün. Kullandığınız peçetelere dikkat edin, cildinizi tahriş edecek tuvalet kağıtları kullanmamaya özen gösterin.
Anüs dışındaki deride (iç değil) % 1 hidrokortizon içeren kremler kaşıntıyı rahatlatabilir. Ancak doktorunuz bir şey söylemediği takdirde bir haftadan fazla kullanmayın.
Hemoroid Tedavisi
Evde yapılan tedavi işe yaramazsa, doktorunuz skleroterapi denen tedavi yöntemini uygulayabilir. Bu uygulamada bantla hemoroidi boğmak ve arterleri bağlamak gibi işlemler yapılır. Çok büyük ve ilerlemiş hemoroitler bir cerrah tarafından kesilebilirler. Hemoroidektomi olarak adlandırılan bu ameliyat genellikle işe yaramakla birlikte bu tedavi sonrasındaki iyileşme süreci oldukça uzun ve acılıdır.