Gebelikte sırt ağrısı, sinir bozucu ve rahatsızlık verici olabileceği gibi çok yaygın da bir hastalıktır. Hamile kadınların yarısından fazlası sırt ağrısından şikayetçidir ve bu günlük yaşamda sıkıntılara sebep olabilir.
Gebelikte sırt ağrısı neden olur?
Gebelikte meydana gelen çoğu sağlık sorununda olduğu gibi, bunun için de büyük ölçüde hormonlarınızı suçlayabilirsiniz. Vücudunuz, gebeliğin ilk dönemlerinde (10-14 hafta arası zirveye ulaşır) relaxin adlı bir hormonu serbest bırakır ve bu sebeple eklem bağlarınız gevşer. Vücudunuzun ağırlığını taşıyabilmek için yük omurganız ve sırtınıza biner. Hamileliğin erken döneminde bel ağrısı yaşıyorsanız, muhtemelen relaxin hormonunu suçlayabilirsiniz.
Aynı zamanda progesteron düzeyinde görülen artış, kasları rahatlatarak doğum için hazırlar ve vücudunuzun her yerindeki bağları yumuşatır. Omurganın etrafındaki kaslar ise bu durumu telafi etmek maksadıyla daha fazla çalışırlar yani kolayca gerginleşirler.
Bütün bunlara ek olarak, bebeğinizin büyümesi ile artan fazla ağırlık, sırtınıza baskı uygular ve ağırlık merkezinizi ileri doğru kaydırır. Bu durum, omurganın sıkışmasına ve kasların ekstra zorlanmasına sebep olur ve sonuçta lordoz olarak bilinen omurga eğriliği oluşur.
Ayrıca gün geçtikçe ağrılarınızın daha da kötü olduğunu fark edebilirsiniz çünkü kaslarınız sizin ve bebeğinizin ağırlığından yorgun düşmektedir.
Hamilelikte sırt ağrısı ne kadar yaygındır?
Kısaca cevap vermek gerekirse çok yaygındır. Yani bu acıyı çeken tek kişi siz değilsiniz. Hamile kadınların % 50-70’inin çeşitli şekillerde sırt ağrısı yaşadığı düşünülmektedir.
Sırt ağrısı mı, yoksa pelvik ağrısı mı?
Pelvik ağrı kasık veya alt karın bölgenize, göbeğinizin altına yerleşen ağrıdır. Pelvik ağrı bazen sırtınızın altına ve kalçalarınıza yayılabilir. Gebelik sırasında sırt ağrılarını pelvik ağrı ile karıştırmak oldukça kolaydır. Farkları şu şekildedir:
Bel ağrısı, ileri doğru eğildiğinizde hissettiğiniz yalın bir ağrıdır ve omurganızın hareketini kısıtlar. Sırtınızdaki alt kaslar zorlandığında da acı verebilir.
Pelvik kemer ağrısı (Pelvic girdle pain-PGP) ise sakroiliak ekleminizin bulunduğu pelvisin arka tarafında hissedilir. Batma, yanma, sızlama veya yalın acı gibi hissedilebilir ve gelip gidebilir. Ayrıca uyluk kemiğinizin arkasında da hissedebilirsiniz.
Kasık kemiğinde veya etrafında ağrı yaşıyorsanız, simfizis pubis disfonksiyonundan (symphysis pubis dysfunction-SPD ) sıkıntı çekiyor olabilirsiniz. Bu, pelvis bölgesindeki bağlarla ilgili oldukça yaygın bir rahatsızlıktır ve önemsiz bir ağrıdan koltuk değnekleriyle yürümeye kadar değişik etkileri olabilir. Herhangi bir endişeniz varsa gidip tanı koyabilecek bir doktoru görmelisiniz.
Bununla birlikte, hem bel ağrısı hem de PGP’den mustarip olabilirsiniz. Bu durum ancak bir fizyoterapist tarafından kontrol edilirseniz ortaya çıkar ve acıyı azaltmaya yardımcı olacak bazı özel yöntemler öğrenebilirsiniz.
Sırt ağrısından korunmak için herhangi birşey yapabilir miyim?
Hamilelik sırasında sırt ağrısından korunmak için alabileceğiniz bazı tedbirler vardır:
“Yaklaşık 14. haftadan beri kuyruk sokumu çevresinde korkunç bir ağrı yaşıyorum. Ağrının üstesinden gelmek için gebelik yogası yapıyor ve yüzüyorum. Özellikle yoga çok işe yarıyor. Gün içinde işyerinde sırtım aniden ağrırsa, hemen tuvalet gidiyor ve orada hareketleri yapıyorum.”
- Hamilelik öncesi sağlıklı bir kiloya sahip olmak ve gebe kaldıktan sonra da sırtınızı rahatlatmak için hızlı kilo almamak. Açıkçası, iri bir bebeğe veya ikizlere hamileyseniz yapabileceğiniz bundan fazla bir şey yok.
- Sırtınız düz ve iyi desteklenmiş şekilde oturun – özellikle de bir masada uzun süre çalışıyorsanız.
- Bol bol dinlenin
- Omurganızı ve sırt kaslarınızı güçlendirmek için gebelik pilatesi, su içinde veya duruşunuzu geliştirmeye yönelik egzersizler yapın.
- Ağır bir şey kaldırmaktan kaçının. Eğer kaldırmanız gerekiyorsa, daima dizden eğilin, sırttan değil
- Bu konuda biraz fazla özen gösterin. Bedeninizi bükecek ani hareketler yapmamaya çalışın. Yataktan çok hızlı bir şekilde çıkmak hamileyken sırtınızı incitmenin çok yaygın bir şeklidir.
Hamilelikte sırt ağrısını nasıl tedavi edebilirim?
- Sırt ve bel bölgesine baskı yapmaktan kaçınmak için sağlıklı bir kiloda kalın.
- Sırt ağrısını hafifletmeye yardımcı olabilecek egzersizleri deneyin. Suyun ağırılığınızı desteklediği yüzme veya gebelik yogası bu iş için idealdir.
- Sakral kemer bazı hamile kadınlar için yürürken ağrıyı azaltmaya yardımcı olur. – (Diğerleri için hiç bir şey yapmaz veya ağrıyı daha da kötüleştirebilir. Almadan önce denemenizde fayda var)
“Hamileliğin son dönemlerinde ağrı muhtemelen daha da kötüleşeceği için, arkadaşlarım bir destek kemeri almamı önerdi.”
- Yüksek topuklu ayakkabılar giymekten kaçının – ideal bir şekilde, ağırlığınızı eşit bir şekilde dağıtacak taban destekli ayakkabılar giymelisiniz.
- Sıcak bir banyo veya sıcak bir su şişesi size biraz rahatlama sağlayabilir. Bununla birlikte ağrıyan bölgeye soğuk ped basmak sizin için daha iyi gelebilir. Kişiden kişiye değişen bir durum.
- Yatarken ağrınız olduğunu düşünüyorsanız, alacağınız bir hamilelik yastığı dizleriniz ayrı halde yan yatmanızı sağlar ve yatakta dönerken sırtınızı bükmemenizi engeller.
- Ayrıca sizin için daha fazla rahatlık sağlayacak daha sert bir yatakta yatmayı düşünebilirsiniz.
- Akupunktur ve masaj sırt ağrılarınızın geçmesine yardımcı olabilir, ancak her zaman için gebelik konusunda uzman kişilere gitmelisiniz.
- Ağrı kesici alıp alamayacağınız konusunda doktorunuz ile görüşün. Parasetamol gibi bazı ağrı kesicileri genellikle hamilelikte kullanabilirsiniz. Bir köşede sessizce acı çekmeniz gerekmez.
- Doktorunuz sizi ayrıca doğum konusunda uzman bir fizyoterapiste yönlendirebilir.
Sırt ağrısı başka bir şey belirtisi olabilir mi?
Bazen bel ağrısı, vücudunuzda başka bir şeyin yanlış gittiğini belirten bir gösterge olabilir. Aşağıdaki durumlarda doktorunuza danışmanız gerekir:
- Sırt ağrısı çok şiddetliyse, giderek daha da kötüleşiyorsa ya da travma ya da kazadan sonra ortaya çıkmışsa.
- Ayrıca ateşiniz varsa, vajinal kanama oluyorsa ya da idrar yaparken yanma hissiniz varsa.
- Bacaklarınızdan birinde veya her ikisinde his kaybı varsa, kalıcı batma hissi oluşuyorsa veya halsiz ve zayıf hissediyorsanız
- Kalçalarınız, kasıklarınız veya genital bölgede kalıcı batma ve ağrı varsa.
- Mesane veya bağırsaklarınızı kontrol edemiyorsanız, tuvalete gitmekte veya idrarı tutmakta zorlanıyorsanız.
- Bir ya da iki tarafta kaburganızın altında ağrınız varsa, özellikle ateş, idrarda kan, veya bulantınız varsa böbrek enfeksiyonu belirtisi olabilir.
Hamileliğinizde ikinci veya üçüncü trimesterın sonlarında bel veya sırtınızda ağrı varsa ve daha önce hiç bu tarz ağrı yaşamadıysanız bu erken doğum işareti olabilir.
Ne zaman doktora gitmeliyim?
Ağrınız gerçekten kötüyse ve bununla mücadele etmek zorunda kalıyorsanız, kesinlikle gidip doktorunuzu görün. Doktorunuz sizi rahatlatmak için uygulayabileceğiniz egzersiz ve teknikler konusunda yardımcı olabilecek bir obstetrik fizyoterapiste yönlendirebilirler. Benzer şekilde, eğer iki haftadan daha uzun süre devam eden ağrınız olursa doktorunuza gitmelisiniz.
Ayrıca, gebe kalmadan önce sırt problemleri yaşadıysanız, doktorunuza bu konuda bilgi vermelisiniz böylece gebelik boyunca bu konuya dikkat edilmesini sağlarsınız.
Sırt ağrısı doğumu etkiler mi?
“Sıcak su şişeleri, parasetamol ve yastıkları farklı şekilde kullanarak yatmak dışında ağrıyı dindirecek herhangi bir çözümüm yok.”
Gebelik sırasında oluşan bel ve sırt ağrısının doğumu etkilemesi alışılmadık bir durumdur.
Sırt ağrısı doğumdan sonra gider mi?
Bu konuda hem iyi ve hem de kötü haberlerimiz var. Ağrılarınız çarpmaya veya darbeye bağlı değilse, bebeğiniz doğduktan sonra sırt ağrılarınız ortadan kalkacaktır ancak bu biraz zaman alabilir. Hamilelik hormonları bir süre daha vücudunuzda bulunacağı için, özellikle emziriyorsanız doğumdan sonra her şeyin bir anda normale dönmesini beklemeyin.
Eğer halihazırda bir zayıflığınız varsa; bebeğinizi arabaya, karyolaya veya araba koltuğuna koyarken veya bebeğinizi taşırken sırtınızı kolaylıkla incitebilirsiniz. Taşıma işlerini kendinize dikkat ederek yapın veya eşiniz yanınızdaysa taşıma işlerini bırakın o yapsın.