“Gebelikte nasıl yatılır ?” sorusu anne adayların en sık yönelttiği sorular arasında yerini alır. Anne adayları hem rahat bir şekilde uyumak hem de bebeklerinin bu sürede rahat etmesi için en iyi uyku pozisyonunu öğrenmeye çalışır. Çünkü hamilelikte uyuma biçime bağlı bir takım sorunlar ortaya çıkar. Uygun pozisyonda uyumayan kişilerde sıklıkla bel ağrıları ya da eklem ağrıları görülebilir. Bu durum da gebelik sürecinde kadınları oldukça zorlar. Ayrıca anne adayın yatış pozisyonu bebek için de oldukça önemlidir. Annenin ne şekilde yattığı bebeğin beslenmesine ve oksijeni çok alıp almamasına da etki eder.
Gebelikte Uygun Yatış Pozisyonu
Gebelikte yatış pozisyonu doğru bir şekilde ayarlanarak anne adayının rahat bir şekilde uyuması sağlanır. Ayrıca bebeğin de gelişimi için yatış pozisyonu önem arz eder. Bu nedenle de anne adayının sol tarafı üzerine yatması önerilir.
Gebelikte Yüz Üstü Yatmak
Gebelikte anne adayının en dikkat etmesi gereken yatış şekli yüz üstüdür. Gebeliğin hiçbir süresinde anne adayının yüzüstü bir şekilde uyumaması gerekir. Özellikle 3 aydan sonra bu yatış pozisyonundan kaçınması gerekir. Yüzüstü yatmak rahim ve çocuk üzerinde baskı kurar. Bebek açısından da tehlikelere neden olur. Anne adayının yüzüstü uyuması plansentaya kan ve besin gitmesini engel olur. Böylece bebeğin beslenmesinde ve bebeğe giden kan ve oksijen miktarında sorun oluşmasına neden olur.
Gebelikte Sırt Üstü Yatmak
Anne adayının gebeliğin ilerleyen dönemlerinde sırt üstü yatma pozisyonundan da vazgeçmesi gerekir. Çünkü sırt üstü uyumak hem bebek hem de anne için sorunlar oluşturur. Sırt üstü yatmak özellikle annenin sağlıksız bir uykuya sahip olmasına neden olur. Çünkü sırt üstü yatmak annede ciddi baskı unsuru oluşturur. Rahim tüm ağırlığını sırt üstü yatan anneye bırakır. Özellikle anne karnındaki bebek büyük damarlara, omurgaya ya da bağırsaklara baskı yapabilir. Bu da annede pek çok sorunun ortaya çıkmasına neden olur.
Anne adaylarında çok sık görülebilen hemoroitin asıl nedeni sırt üstü yatmaktır. Sırt üstü yatmak rahmin anne adayının bağırsaklarında baskı yapar. Bu durum sonucunda da hemoroit yaygın olarak görülebilir.
Sırt üstü yatmanın bir başka sonucu ise anne adaylarında sırt ve bel ağrıları olarak ortaya çıkar. Rahmin sırt kaslarına ya da omurgaya baskı yapması sonucu kadınlarda ağrılar oluşur. Bu ağrılar da kadınların günlük hayatlarında ciddi problemler teşkil eder. Her durumda zor bir süreç olan gebelik bu tür ağrılar nedeni ile kadınları çok daha zorlar. Bu durumun etkisini en aza indirmek için kadınların yatma pozisyonlarını en uygun hale getirmesi gerekir.
Gebelikte Sağ Tarafa Yatmak
Gebelikte sağ tarafa yatmak da bebeğin sağlıklı gelişimi açısından tavsiye edilen bir durum değildir. Çünkü sağ tarafa doğru yatan gebe hem kendi sağlığı hem de bebeğin sağlığı noktasında sorun oluşturabilir. Vücuttaki en büyük toplardamar vücudun ortasında hafif sağ tarafta bulunur. Dolayısı ile gebenin sağ tarafa doğru yatması vücudun toplardamara baskı yapmasına neden olur. Bu durum da kalbe giden kanın azalmasına neden olur.
Sağ tarafa yatan gebe, vücudundaki bu baskı sonucundan etkilenir. Anne adayının vücudunda oluşan şişkinliklerin bir kısmı da toplardamara baskı yapılmasıdır. Anne yeteri kadar kan alamadığı için vücudunda şişkinlik yaşar. Toplardamara baskı yapan rahim, bebeğe de yeteri kadar kan gitmemesine neden olur. Bu durum sonucunda bebeğin oksijene ulaşma miktarında azalma yaşanır. Annenin yatma şekli bu noktada ciddi anlamda bebeği de etkiler.
Gebelikte Sol Tarafa Yatmak
Hamilelik döneminde anne adayına önerilen yatış pozisyonu sola doğru yatmaktır. Bu sayede anne adayı ve bebek oldukça rahat bir uyku geçirir. Gebelikte sol tarafa yatmak bebeğin gelişimini de kolaylaştıran bir etkiye sahiptir. Sol tarafa yatmak vücuttaki kan dolaşımını arttırır. Böylece vücutta oluşan şişliklerde de önemli bir şekilde azalma meydana gelir. Aynı şekilde gebelikte sol tarafa yatmak bebeğe de daha fazla oksijen ve kan gitmesine neden olur. Bebeğin gelişimi de bu sayede sağlanmış olur.
Anne adaylarına önerilen en uygun yatma şekli sola yatıp bacakları karna doğru çekmektir. Ayrıca bel bölgesine bir yastık da konularak annenin daha rahat bir uyku geçirilmesi sağlanabilir.