Ana SayfaHamilelikHamilelikte Göğüste Olan Değişimler

Hamilelikte Göğüste Olan Değişimler

Göğüste Meydana Gelen Değişimler...

-

Gebelik süresinde anne adayında biz dizi değişiklik meydana gelir. Anne adayının değişmesindeki en büyük etken elbette hormonlardır. Gebelik hormonu olarak da bilinen Beta HCG hormonu hamile kalmadan itibaren oluşarak hamileliğin ilk 6 ayında hızlı yükselen, kalan üç ay boyunca değerleri inerek doğum anına kadar belirli bir seviyede kalan hormondur. Anne adayının değişiklik hissetmesinde fiziki olarak da değişmesinde bu hormon etkilidir. Anne adayı gebelik süresi boyunca hem psikolojik olarak hem de fiziki olarak değişir. Annelik hormonu vücuda adeta yüklenerek vücudun bebek için hazırlanmasına yardım eder. Gebelik boyunca karında meydana gelen değişiklik sayılmazsa en büyük değişiklik memelerde olur.

Hamilelikte Memeler Ne Zaman Büyümeye Başlar

Anne adayı hamile olduğunu anlar anlamaz hemen değişiklik göreceğini düşünmemelidir. Bu değişiklikler vücutta bebeğin bğyümeye ve gelişmeye başlmasıyla birlikte olur. Gebeliğin ilk bir ayında anne henüz üzerinden bir adet geçtiği için gebe olduğunu anlamayabilir. Ancak memelerde ufak bir sertleşme oluşur. Adet görmesidiğiniz zamanlarda da bu sertliği hissetmeniz mümkündür. Anca bu kez memelerde oluşan değişim gebeliğe hazırlık değişimidir. Anne adayı ilk iki ay boyunca göğüsünde sertlik ve ağrı hissedebilir. Bu ağrı ve sertlik ilk zamanlarda garip karşılanabilir. Ancak bebeğin gelişmeye başlamasıyla seertlik yerine memenin büyümesine ve renginin değişmesine bırakır.

Memelerde Büyüme

Gebeliğin ilk iki ayından itibaren değişmeye başlayan anne memesi iki aydan sonra gözle görülür şekilde büyür. Bu büyüme hormonsal bir olay olup gebelik sona erdiğinden 6 ay sonrasında eski haline dönebilir. Hamileliğin ilk iki ayından sonra memelerdeki sertleşme yerini doku büyümesine bırakır. Ancak kimi gebe kadınlarda gebelik süresince memelerin sertleştiği görülür. Memelerdeki bu büyüme ve sertlik süt kanallarının açılması ve büyümesiyle ilgilidir. Meme büyümesi 2 aydan sonra ortaya çıksada elbette kişinin vücut yapısına da bağlıdır. Bununla birlikte hormon salgılamasının düzeyi de meme büyümesini etkiler. Ostarjen hormonu salınımı gebelik boyunca artar. Bu hormon memelerde ve rahimde değişiklik olmasına yol açar.

Meme Büyümesi

Memelerde Kararma Olması

Hamilelik süresi boyunca giderek artan bir durumda memelerde kararma meydana gelmesidir. Anne adayının meme uçları gebeliğin ilk dört ayından itibaren büyümeye ve kararmaya başlar. Meme ucu çevresinde kararmaların olması oldukça normaldir ve yine hormonlarla ilgili bir durumdur. Meme çevresindeki kararmalar ilerleyen zamanlarda kendini meme başı çevresinde bezelerin oluşmasına bırakır. Meme ve göğüs çevresindeki kararmaların yanı sıra meme damarlarının ortaya çıkması görülür. Bu durum anne adayının süt kanallarının geliştiğinin ve herşeyin normal bir şekilde seyrettiğinin işaretidir. Meme kararmaları doğum anına kadar devam eder. Göğüs etrafındaki kararmalar ilerleyen zamanlarda geçen bir durumdur. Bu kararmaların kalıcı olduğunu düşünmemelisiniz. Anne bebeğini emzirmeye başladığı zaman hem kararmalar hem de memelerdeki şişkinlik geçecektir.

Meme Uçlarının Büyümesi

Bebeğiniz ilk 6 ay boyunca yalnızca sizin sütünüz ile beslenmelidir. Bu durum bebek açısından son derece faydalı bir durum olmakla birlikte sizin açınızdan da faydalıdır. Emzirme dönemi boyunca hamilelik süresinde alınan kiloları hızlı bir şekilde verebilirsiniz. Diğer yandan emzirmekle birlikte süt kanallarının sertliği geçecek, göğüsteki kararmalar geçecektir. Bebeğin emzirilmesi için göğüs ucunun açık olması gerekir. bu durum bebeğin memeyi tam olarak tutabilmesine olanak verir. Göğüs ucu kimi kadınlarda hamilelik süresi boyunca ortaya çıkmaz. Doğum sonrası göğüs ucunu çıkartmak için pompa benzeri aletler kullanarak bebeğinizin emmesine yardım etmelisiniz. Ancak gebelik boyunca özellikle doğum yaklaştıkça göğüs ucu tam olarak belirginleşmeye başlar. Meme ucunun çıkmasıyla birlikte meme ucu çevresinde şişkinlik ve bezelerin oluşmasını da görebilirsiniz. Bu durumu hormonlara bağlamanız ve endişelenmemeniz gerekir.

Göğüste Kıllanma

Ostrajen hormonu meme çevresinde ve meme oluşumunda hamilelik süresi boyunca bir dizi değişiklik oluşturur. Anne adayının hamileliğin ardından 2 ay geçmesiyle birlikte başlayan bu değişiklik memelerde sertleşme, büyüme, kararma ve göğüs ucunun çıkmasıyla tamamlanır. Ancak göğüs çevresinde meme başında kıllanma birçok anne adayının şikayet ettiği bir durumdur. Bu kıllanma doğum sonrası geçecek bir durumdur. Ancak bebeğin rahatsız olmaması açısından bu bölgenin temizlenmesi gerekir. Doğum sonrasında memelerdeki değişiklik yavaş yavaş kaybolurken kıllanmayla ilgili bir değişiklik olmaması hormon seviyesinin normal olmadığı anlamına gelebilir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz