Hamilelik başlı başına zorlayıcı ve dikkat isteyen bir süreçtir. Hamilelik boyunca anne adayları hem kendi sağlıkları için, hem de bebekleri için mutlaka belli konulara dikkat etmek zorundadırlar. Bu konuların en başında annenin beslenmesi gelmektedir. Çünkü anne ne ile besleniyorsa, bebeği de onunla beslenecektir.
Hamilelik süreci boyunca anne adaylarının aklına takılan pek çok soru olsa da, bunların içinde en çok kafamızı karıştıranı; “hamilelik sırasında hangi besinleri tüketmeliyim?” gibi görünüyor. Her annenin, hamilelik sırasında veya hamile kalmaya karar verdikten sonra bu cümleyi pek çok kez internette arattığından eminiz.
Hamilelik esnasında tüketilen yiyecekler, direk olarak anneden bebeğe de geçer. Düşünülen anlamıyla, annenin beslendiği şekilde, bebek de aynı gıdayı almıyor. Yalnızca annenin sindirdiği besinlerden aldığı vitamin, mineral ve diğer buna benzeyen diğer şeyler, belli bir oranda bebeğe aktarılır. Bebek ise, bu aktarılanları beden gelişiminin tamamlanması için kullanır.
Hamilelik süresince, bebeğin sağlığı için belli mineral ve vitaminlere ihtiyaç duyulmaktadır. Bu vitamin ve mineraller doğal yoldan alınabileceği gibi, vitamin takviyeleri ile de elde edilebilmektedir. Elbette hiçbir vitamin takviyesi, doğal yoldan edinilenlerin yerini tutmayacaktır. Bu nedenle, her zaman doğal beslenme ile alabileceğiniz kadar gerekli besini almanız çok önemlidir.
Yoğurt
Güçlü bir protein kaynağı olan yoğurt, süte kıyasla çok daha fazla protein içerir. Bu proteinler, bebeğinizin sinir sisteminin ve kemik dokusunun gelişmesi sırasında kullanılır. Bununla birlikte, bebeğinizin temel kas yapısı oluşurken, proteine ihtiyaç duyar. Bu yüzden, hamilelik sırasında mümkün olduğu kadar protein ağırlıklı beslenmeniz önerilmektedir. Aynı zamanda aktif kültürler içermesi sayesinde, hamilelerde sıkça görülen mantar enfeksiyonlarını engellemek konusunda destekleyicidir. Laktoz intoleransı olan annelerin pek çoğu yoğurdu güvenle tüketebilirler. Bu açıdan yoğurt, hamilelik sırasında bolca tüketmeniz gereken yiyecekler arasında yer almalıdır.
Portakal Suyu
Portakal suyu yalnızca C vitamini ve folik asit içermekle kalmayıp, potasyum açısından zengin olması sayesinde, hamilelik sırasında büyük tehlike yaratan yüksek tansiyonu da önlemenize yardımcı olmaktadır. Folik asit, bebeğin beyin gelişimini tamamlamasını sağlayan en önemli maddedir. Hatta bazı uzmanlara göre, hamilelik sırasında folik asit alımını ne kadar yüksek tutarsanız, bebeğinizin zeka gelişimi de o kadar fazla olacaktır.
Brokoli
Hamilelik sırasında tüketilmesi gereken besinlerin en değerlileri arasında brokoli vardır. Kalsiyum kaynağı olmasının yanı sıra, C vitamini, folik asit ve B6 vitaminlerini de barındırır. Hamilelik diyetinize ekleyeceğiniz brokoli, çocuğunuzun anne karnındaki gelişimine olumlu katkılar sağlayacaktır. Yine özellikle folik asit içeren bir besin olduğu için bile tercih sebebidir. Üstüne bir de B6 vitamini kaynağı olduğunu düşünürsek, bebeğe inanılmaz faydalı bir besin olduğu için, oturup tabak tabak brokoli yemeye bile heveslenebilirsiniz.
Mercimek
Kırmızı veya yeşil mercimek, hamilelik sırasında tüketilmesi gereken yiyeceklerin arasında yer alıyor. Fasülyeler gibi, mercimekler de güçlü bir folik asit kaynağı. Aynı zamanda mercimekte yer alan demir ve protein, çocuğun kas ve kemik gelişimi için destekleyicidir.
İncir
Kuru veya yaş olması farketmeksizin, incirler herhangi bir meyve veya sebzeden çok daha fazla lif, en fazla potasyum barındıran meyvelerden olan muzdan çok daha fazla potasyum içermektedir. İncir aynı zamanda hamileliğiniz sırasında çocuk gelişimine yardımcı olacak kalsiyum ve demir açısından da zengindir. Potasyum, bebeğinizin salgı bezlerinin düzgün çalışması ve düzgün şekilde oluşması için temel kaynak olarak tüketiliyor. İleride başına gelebilecek herhangi bir salgı veya hormon bozukluğu ihtimalini potasyum içeren yiyecekleri hamilelik esnasında tüketerek azaltabilirsiniz.