Gut hastalığı, vücuttaki ürik asitin yüksekliğine bağlı olarak gelişen bir hastalıktır. Fakat bu, ürik asit düzeyi yüksek olan herkesin gut hastası olduğu anlamına gelmez. Ürik asit yüksekliğinin neden gut hastalığına sebep olduğu henüz açıklanabilmiş değildir.
Bu hastalıkla genel olarak eklemler zarar görür fakat vücudun diğer organlarının da zarar görme ihtimalde vardır. Örneğin, fazla olan ürik asit ve kristaller, böbrekte birikerek böbrek taşı oluşumuna zemin hazırlayabilir. Buna bağlık olarak böbrek fonksiyonları bozulabilir. Böbrek taşı, gut hastalarının yaklaşık %15 ‘inde görülür.
Gut hastalığı en fazla orta yaşlı erkeklerde, bazen de yaşlı kadınlarda görülür. Gut hastalığına yakalanma riskini artıran durumlar aşağıdaki gibidir:
- Obezite
- Yüksek tansiyon
- Vücutta olan açık yaralar ve ameliyat
- Aşırı yüksek miktarda ve sürekli olarak alkol tüketimi
- Oruç tutmak (vücuttaki ürik asitin yükselmesine sebep olabilir)
- Aşırı kırmızı et ve beyaz et (balık) tüketmek.
Gut Hastalığının Belirtileri
Gut hastalığının belirtileri ataklar şeklinde ortaya çıkar. En belirgin ataklar; eklemlerde şişme, kızarıklık, aniden ortaya çıkan aşırı eklem ağrıları. Bazı durumlarda eklemlerde iltihaplanma da görülebilir. Fakat eklem ağrısına sebep olacak birçok hastalık olabileceği için, gut hastalığının tanısını koymak için ürik asit testi yapılabilir. Ayrıca eklemlerden alınacak sıvının içerisinde bulunan ürik asit kristalleri, gut hastalığının varlığına işaret edebilir.
Gut hastalığının neden olduğu ataklardan dolayı oluşan iltihabı ve ağrıyı azaltmak, tedavinin en önemli hedefidir. Bunu başarmak için birden fazla anti enflamatuar hap kullanmak gerekir. Hastalığın tedavisinde erken tanı çok önemlidir. Aynı zamanda atakların seyrekleşmesini sağlamak ve vücuttaki ürik asit seviyesini azaltmak için diyet yapmak faydalı olacaktır.
Gut hastalarının alması önerilen besinler şunlardır: Az yağlı süt, peynir gibi süt ürünleri, kahve, c vitamini, yulaf, fasulye, kepekli ekmek gibi kompleks karbonhidratlar.