Kış ayları kapıda, salgın hastalıkların en ünlüsü gripten korunmak için en güvenilir formüller burada.
Grip Ve Etkileri Nelerdir?
Grip virüsler vasıtası ile sonulum yolundan bünyemizi etkileyen bir bulaşıcı hastalıkdır. Çok kolay bir şekilden kişiden kişiye geçebilmektedir. Örneğin hastalığa kapılmış birisi öksürüp, hapşırdığında bile ortamdaki kişileri çok rahat bir şekilde etkileye bilmektedir. Küçük, büyük demeden insan sağlığını alt üst eden virüsler, yetişkin hastalarda etkiler gözükmeye başladığı andan itibaren, hastalıktan kurtulduktan 1 hafta sonrasına kadar bulaşıcı etkileri yayabilmekteler. Yani hiç farkında olmadan dahi etrafa mikrop saçmaya devam ediyoruz. Hastalığa yakalanmanız durumunda en az 7 gün süren bir süreç atlamanız gerekir. Yapılan araştırmalar neticesinde yılda 500.000 kadar insan grip hastalığı sonucu hayatını kaybetmektedir. Bu ölümler ortalama olarak 65 yaş üzeri insanlarda meydana gelmektedir.
Grip Başlangıcı Nelerdir?
Soğuk algınlığına yakın belirtileri sebebiyle sürekli olarak bir kafa karışıklığı meydan gelmektedir. Grip kesinlikle çok daha ciddi ve dikkate alınması gereken bir rahatsızlıktır. İlk adım olarak anlık üşümeler ve yükselen vücut sıcaklığı başlıca belirtilerdir. Devamında kas ağrıları, baş dönmeleri, halsizlik ve öksürük ile en şiddetli haline ulaşır
Kas Ağrıları: ilk en çok kullanılan kas gruplarında etki etmeye başlar, kol, bacak ve sırt gibi. Genel olarak tüm hastalar, en çok şikâyeti kaslarındaki ağrılarından dolayı dile getirirler. Bu hastalığın en kötü tarafı olarak bu aşama belirtilir. Sürekli seviyesi artmakta olan ağrıların nedeni, vücudun bağışıklık sistemince karşı koymaya çalıştığı mücadeleden ötürüdür. Ağrıların kuvveti ve geçme süresi tamamen kişinin yaşı, bulunduğu ortam, sağlık durumu ve diğer etkenlere bağlıdır. Hareket kabiliyetinin aşırı zayıflamış olmasıyla birçok faaliyetlerine ara vermek zorundalardır. Değişkenlik gösteren grip türlerine göre gözlere varan kadar ağrılar hissedilmektedir.
Bitkinlik: beden bütün enerjisi tamamen virüsleri atmak için kullandığından, sürekli bir yorgunluk hali görülür. Bu nedenledir ki grip hastalarına verilecek en iyi reçete, kendinizi iyi hissedene kadar dinlenmek olacaktır. Diğer taraftan bastıran iştahsızlık nedeni ile vücut gereksinim duyduğu vitaminlerde de eksiklikler yaşar.
Ateş Yükselmesi: Hastalığın start verdiğinin anlaşıldığı evredir. Direk olarak yanında baş ağrıları şiddetlenir. Hiç ummadığınız bir anda ateşiniz 40 dereceye varan boyutlara ulaşabilir. Kimi hastalarda zaman zaman iniş çıkışlar gözlemse de çoğu kişilerde sürekli olarak yüksek ateş hali devam eder. Bebek ve genç sağlığı açısından yetişkinlere oranla daha da zorlu geçen bir hastalıktır.
Öksürük ve Balgam: Boğaz ağrıları, kuru öksürük ve boğaz kuruması gibi etkiler olsa da herkes için aynı problemler ile karşılaşacağı söylenemez.
Grip Türleri Nelerdir?
Tıp Dünya’sının tespit etmiş olduğu 3 adet farklı virüs çeşit i vardır. Bunlar A, B, C olarak sınıflandırılmıştır. Grip hastalığının yaşanmasındaki en büyük etki A ve B virüsleridir. C virüsü ise etki olarak daha düşük etki eder. Belirtileri görülmeye başladıktan kısa bir sonra etkiler kaybolur ve kişi normal hayatına devam edebilir.
Gripten Korunma Yolları Nelerdir?
Bütün uzman hekimlerin gripten korunmak için yapılması gerekenlerin başında yılda en az 1 kere grip aşısı olunması gerektiği belirtmektedir. Aşı yapılması en çokta yaşlı hastalar ve bağışıklık sisteminde problem olan kişiler için hayati önem taşımaktadır. Risk grubundaki insanlar için hastalık dönemi çok daha ağır geçmektedir. Daha sonra hastalık evresini yaşayan insanlar ile temastan kaçınmak geliyor. Kullandıkları araç gereçlere temastan kaçarak bir nevi önlem alabilirsiniz. Gripten korunma yolları her kesimden insan için önem arz etmektedir. Aksi takdir iş ve sosyal yaşantımızda aksamalarla gereksiz sağlık sorunlarına meydana gelmektedir.