Gebelikte Bitkisel Çaylar, Bitkisel İlaçlar
Son zamanlarda tıp dalında tedavi olmak yerine bazı kişiler tarafından zararsız ilaçlar olarak görülen ve sürekli tüketilen bitkisel çaylar gebe kadınlar tarafından tüketilmeli mi? yoksa tüketilmemeli mi? sorusu çoklukla soruluyor. Bitki çaylarını rezene, zencefil, kuşburnu, siyah çay, ginseng çayı, kimyon çayı, yasemin çayı, lavanta çayı, yeşil çay, ıhlamur, papatya, maydanoz çayı, sinameki çayı, meyve çaylarını, papatya çayı, ısırgan çayı, adaçayı, fesleğen çayı ve aloe vera çayı gibi bir çok bitki çayı çeşidini saymak mümkün. İnsan vücudu için bir çok faydası bulunan bu çayların hamile kadınlar tarafından tüketilmesi ne kadar doğru? Hamile kadınlar bu çayların hangisini tüketmeli hangisini tüketmemelidir?
Hamilelikte Tüketilmesi Serbest Olan Bitki Çayları Hangileridir?
Yeşil Çay: Birçok vitamin ve mineral yüklü yeşil çay antioksidan, flavonoidler, fluorid, kafein, E vitamini ve C vitaminleri açısından oldukça faydalıdır. Çok fazla olmamak kaydıyla hamile kadınlar tarafından günde bir fincan tüketilebilir. Göz sağlığı açısından büyük bir faydası olan bu çayın anne karnındaki bebek üzerinde de olumlu etkileri görülmektedir.
Rezene Çayı: Rezenenin kendisine özel sakinleştirici ve rahatlatıcı bir özelliği bulunmaktadır. Bağırsak gazları ve mide gazları için de etkili bir bitki olan rezene, sıklıkla olmasa da mide ve bağırsak rahatsızlığı hissedildiğinde hamilelikte tüketilen çaylar arasında yerini almaktadır.
Papatya Çayı: Hamilelik döneminde bağırsak hareketlerini artırarak karın ağrılarını gidermeye yarayan bir bitkidir. Arada bir olmak kaydı ile bir miktar papatya çayı tüketiminde bir sakınca yoktur. Bebek doğduktan sonra en iyi süt artırıcı olarak gün aşırı papatya çayı içilebilir.
Kuşburnu Çayı: C vitamini içeren ve bağışıklık sistemini kuvvetlendirici etkisi olan kuşburnu çayı bir çok rahatsızlık içinde faydalıdır. Sakinleştirici etkisi de bulunan kuşburnu hamilelikte tüketilmesi gereken özel çaylardan birisidir.
Turunç Çayı: Portakal familyasından olan turunç renkleri ve tadı ile oldukça hoş bir meyvedir. Hamile kadınlar için tüketilmesinin çok yararlı olması ve çayının da rahatlıkla içilebildiği bilinmektedir. Safra söktürücü özelliği ile hamile kadınlarda kusmayı engellemek için kullanılabilir.
Portakal Çayı: Rahatlatıcı etkisi bulunan portakal hamile kadınlar tarafından çayı yapılarak içilebilir. Fakat çay sadece portakalın iç kısmından yapılmalı kabuğunun çaya katılması uzmanlarca sakıncalı bulunmaktadır.
Elma Çayı: Elma içerdiği B grubu vitaminler sayesinde hamile kadınlar için de oldukça faydalı bir besin kaynağıdır. İsteyen elmayı çiğ olarak tüketebileceği gibi hamilelik aşamasında elma çayı içmenin hiçbir sakıncası bulunmamaktadır.
Ihlamur Çayı: Kalsiyum açısından oldukça zengin bir besin olan ıhlamur, A vitamini ve B 6 vitamini de içeren bir bitkidir. Glikoz ve tanen içeren bu bitki hamile kadınlar tarafından alışkanlık haline getirilmeden ölçülü bir şekilde tüketilebilen çaylar arasındadır.
Zencefil Çayı: Hamilelik döneminin başlarında aşermeden dolayı oluşan bulantı ve kusmaları engellemek amacı ile kullanılan çaylardan birisidir. Alışkanlık haline getirmeden zaman zaman bir miktar tüketilebilir.
Nane Limon Çayı: Nane limon çayı her kesim tarafından tanınan en bilindik çaylar arasınadır. Mide bulantısını ve kusmayı durdurucu etkisi bilinen bu çay bir çok vitamin ve minerali de içinde barındırmaktadır. Çok fazla alışkanlık haline getirilmeden hamile kadınlarda mide bulantısı olduğu durumlarda kullanmak sakıncalı değildir.
Ahududu Çayı: Ahududu çayı rahatlıkla hamile kadınlar tarafından tüketilebilen çaylardan birisidir. Frambuaz olarak da bilinen ahududunun hem kendisinde hem de çayında K vitamini, C vitamini ve E vitamini bol miktarda bulunmaktadır. Folik asit ve potasyum açısından da oldukça zengin bir meyvedir.
Hamilelikte Hangi Bitki Çayları Tüketilmemelidir?
Normal süreçte kadınlar ve erkekler üzerinde bir çok faydası bulunan çaylar kesinlikle hamilelik sürecinde bir kısmının tüketilmesi yasak olan çaylar arasındadır. Çünkü içerdiği maddeler açısından rahim kasılmaları ve yüksek oranda uyarıcı etkiye sahip olduğundan dolayı hamilelik sürecinde tüketilmesi sakıncalıdır. Hamilelikte hangi bitki çaylarının tüketilmesi sakıncalıdır.
- Tarçın çayı
- Kekik çayı
- Sinameki çayı
- Safran çayı
- Maydanoz çayı
- Aloe Vera çayı
- Karanfil yapı çayı
- Sarı çiğdem çayı
- Kimyon çayı
- Lavanta çayı
- Fesleğen çayı
- Ökse otu çayı
- Akça ağaç çayı
- Melek otu çayı
- Kimyon çayı
- Yasemin