Gebeliğin normal süresi 38-42 hafta arasıdır. Bu süreden daha kısa süren gebeliklerde gerçekleşen doğum olayına erken doğum denir. Erken doğum sebepleri tam olarak tespit edilemiyor olsa da erken doğuma sebep olan faktörler bilinmektedir.
Gebelikte Erken Doğum Sebepleri
Gebe kalmayı düşünen bir anne adayı erken doğum riskini göze almamak için sigara ve alkol kullanımını azaltmalıdır. Gebelik öncesi ve sırasında sigara ve alkol kullanımı erken doğumu tetikleyen bir sebeptir. Gebelik döneminde yeterli kiloda olamamak erken doğuma sebep olabilir. Bir anne adayı gebeliği boyunca ortalama 10-15 kilo arasında almalıdır. Erken doğum riski taşıyan anne adayları gebeliklerinin son döneminde cinsel ilişkiden uzak durmalıdır. Ağır ve yorucu işlerde çalışan anne adayları, çalışma şartlarını en baştan düzenlemelidir. Ağır işler yapmak erken doğumu tetikleyebilir.
Eğer bir anne adayının hamileliği öncesinde şeker, kalp, böbrek hastalığı gibi sağlık problemleri varsa bu problemler hamilelik öncesinde ve hamilelik sırasında kontrol altına alınmalıdır. Kontrol altına alınmaması durumunda gebelikte erken doğum tetiklenebilir. Gebelik sırasında plasentanın aşağı doğru ilerlemiş olması erken doğum sebeplerinden biridir. Rahim yapısındaki anormal durumlar erken doğumu tetikler. Bu tip durumlarda mutlaka doktor kontrolünde müdahale edilmelidir. Hamilelik süresince beslenme alışkanlığı düzenlenmeli ve sağlıklı bir şekilde beslenilmelidir. Aksi takdirde beslenmedeki yetersizlikler erken doğumu tetiklemektedir. Bebeğin ve annenin ihtiyaç duyduğu kalsiyum, demir gibi elementler yeteri kadar alınmalıdır. Bazı kadınlarda rahim ağzı kasları yeteri kadar güçlü değildir. Bu da bebeğin rahimde tutulmasını olumsuz etkileyebilir. Erken doğum riski taşıyan durumlardan biridir. Gebeliğin son aylarında bu durum doktor tarafından kontrol altına alınmalıdır.
Genellikle ikiz, üçüz gibi çoğul gebelik durumları erken doğum konusunda risk altında görülen gruplardır. Bu tür hamilelikler çoğunlukla erken doğumla sonuçlanır. Bu durumlarda tıbbi açıdan önlemler alınmalıdır. Önlem alınarak gebelikte erken doğumun önüne geçilebilir. Psikolojik durumlar her hastalığı etkilediği gibi hamilelik durumunda da oldukça önemli bir konudur. Gebelik döneminde stresten olabildiğinde uzak durulmalıdır. Stres anne adayına zarar verdiği gibi bebeğe de zarar vermektedir. Gerekiyorsa bir psikolojik destek alınmalı ve bu sorunun önüne geçilmelidir. Bu noktada baba adayına oldukça önemli bir görev düşmektedir. Her anlamda anne adayına destek olunmalıdır.
Hamilelik boyunca takviye ilaçlar alınması gerekebilir. Fakat ilaçlar mutlaka doktor kontrolünde alınmalıdır zira ilaç kullanımının erken doğum üzerinde oldukça büyük bir etkisi olduğu görülmüştür. İlaçlar doğru dozda kullanılmalıdır. Anne adaylarında görülen bazı enfeksiyon çeşitleri erken doğumu tetikleyebilir. Örneğin idrar yolu enfeksiyonu, vajinal enfeksiyonlar gibi sağlık problemleri kontrol altına alınmalıdır. Bu sayede erken doğum riski azaltılmış olur. Bu konuda gerekli muayeneler mutlaka yaptırılmalıdır.
Genel olarak erken doğumun en büyük sebebi eğitim seviyesinin düşüklüğüdür. Öyle ki; gerekli tedbirler alındığı takdirde gebelikte erken doğum riski en aza indirilecektir.
Son dönemde bebeklerin hemen hepsi 38. Haftadan önce doğuyor. Ve bebekler gayet sağlıklı oluyor. Bence iyi beslenme ve vitamin takviyeleri ile bebekler zamanından önce gelişimlerini tamamliyorlar. Yakın bir gelecekte normal hamilelik süresi yedin tanımlanabilir.