Gebelikte Vejetaryen Olmak: İnsan vücudunun sağlıklı olabilmesi için bir takım mineral ve vitaminlere ihtiyaç vardır. Gebe kadınların da hem kendileri hem de bebeklerinin sağlığı için bu vitamin ve mineral takviyelerine ihtiyacı vardır. Bebeğin anne karnında çok iyi beslenebilmesi için proteinden ve folik asitten zengin gıdaların tüketilmesi mecburidir. Aksi takdirde doğacak olan bebekte yetersiz beslenme sebebi ile olumsuz olan etkiler görülebilme olasılığı yüksektir. Gebelikte beslenmenin önemi oldukça büyüktür. Gebe kadınların sadece karnını doyurabilmek için yemek yemeleri hiçbir şey ifade etmez. Gebe bir kadın önce bebeğine verebileceği vitamin ve mineralleri düşünerek gıda tüketimi yapması gerekmektedir.
Vejetaryenlik hayvansal ürünlerin hiç birisinin tüketilmediği bir beslenme türü olarak bilinmektedir. Yani vejetaryen bir kişi hindi eti, tavuk eti, balık eti ve dana eti gibi ürünlerdeki vitamin ve minerallerden faydalanamaz. Fakat bu etlerdeki vitamin ve mineral değerleri bazı sebzelerde ve bazı baklagillerde de bulunmaktadır. Vejetaryen bir anne mutlaka vejetaryen olmayan bir anneden beslenmesine vitamin ve mineral değeri ölçme hususunda daha dikkatli davranmalıdır.
Vejetaryen Çeşitleri Nelerdir?
Vejetaryenliğin de birkaç çeşidi bulunmaktadır. Buna göre vejetaryenlik ne kadar ağırlaşırsa anne karnındaki bebeğin hayati oranda riski o kadar yüksektir. Bazıları için çok katı kurallara bağlı olan vejetaryenliğin hamilelik boyunca da uygulanmak istenmesi bebekte görülebilecek bir çok hasarlara sebep olabilir. Çünkü hamilelikte beslenmenin önemi oldukça yüksektir.
Vegan Vejetaryenler: Hayvansal hiçbir gıdayı tüketmeyen vegan vejetaryenler, sadece et vitaminlerinin bir kısmını bakliyatlardan ve sebzelerden alırlar.
Lakto Vejetaryenler: Et ve et türevlerinin hiç birisini tüketmezler. Yumurta yemeyi de hayvan tüketimi olarak gören bu tür vejetaryenler sadece süt ürünlerini tüketerek beslenirler.
Ovo Vejetaryenler: Yumurta tüketen bu ovo vejetaryenler süt ve süt ürünlerini de tüketebilirler. Fakat et ve türevlerinin hiç birisini kesinlikle tüketmezler.
Pesko Vejetaryenler: En yaygın vejetaryen türü olan pesko vejetaryenler balık, yumurta ve süt ürünlerini tüketirler fakat et, tavuk eti ve hindi eti gibi et türevlerini tüketmezler.
Yarı Vejetaryenler: Yarı vejetaryen olanlar sadece kırmızı et tüketimine karşıdırlar. Diğer et türlerini ve süt, balık ve sütlü gıdaların hepsini tüketirler. Sadece kırmızı et yemezler.
Meyve İle Beslenenler (Fruitarianlar): Vücutlarını en çok tehlikeye atabilme özelliğine sahip olan vejetaryen beslenme türüdür. Fruitarianlar sadece meyve ve sebze ile beslenirler, süt, süt ürünleri, yoğurt ve hayvansal gıdaların hepsin yemeyi reddederler.
Gebelikte Alınması Gereken Mineral Ve Vitaminler
Gebelik besin değerlerinin her hali ile yükseltilmesi gereken ve vitamin, mineral değerleri yüksek besinler tüketmenin mecburi olduğu bir süreçtir. Çünkü bir annenin sağlığı kadar karnındaki bebeğin de sağlığı o kadar önemlidir. Tüketilen gıdaların her zaman mineral ve vitamin değerleri bilinerek tüketilmeli kesinlikle yanlış beslenme diyetleri hamilelikte kullanılmamalıdır. Gebelikte alınması gereken vitamin ve mineraller nelerdir?
Protein: Canlı hücrelerin ana maddesini oluşturmakta olan genel olarak, yumurta, et ve türevleri, süt ürünleri ve baklagillerde bulunur. Karmaşık yapılı bir madde olan proteinin bir çok insan vücuduna faydası bulunmaktadır. Hamile kadınlarda tüketimi bebeğin beyin gelişimine ve vücut kemik yapısının güçlenmesine yardım ederken annenin de daha iyi bir hamilelik geçirmesini sağlamaktadır.
Folik Asit: Vücut açısından çok önemli bir B grubu vitamin olan folik asit, hücre büyüme ve yenilenmesi, aminoasit metabolizması, kan hücrelerinden alyuvar oluşumu ve kas oluşumu için en gerekli vitaminlerden birisidir. Gebe kadınların bebeklerinin kemiklerinin oluşumunda yardımcı olan bu besini sebzelerden ve meyvelerden yeteri kadar alamamaları sebebi ile mutlaka doktor tarafından takviye ilaç şeklinde verilmesi gereken vitamin değeridir.
Kalsiyum: Kemik gelişimini ve diş gelişiminin sağlıklı bir şekilde ilerlemesi için kalsiyum mutlaka kullanılması gereken vitaminlerden birisidir. Süt ve süt ürünlerinde fazlalıkla bulunan bu vitamin hamile kadınlar tarafından mutlaka alınması gereken bir vitamin türüdür.
Demir: Deniz ürünlerinde ve bir takım sebzelerde bulunan demir, anne ve bebek için çok önemli besin değerlerinden birisidir. Bebeğin beyin gelişimine destek olduğu gibi, bebeğin anne karnındaki yaşantısından sonra bağışıklık sisteminin de kuvvetlenmesine sebep olur.
B 12 Vitamini: Anne ve bebek için en değerli vitamin değeri olan B 12 eksikliği annede olduğunda bebeğin beyin sorunları, odaklanma sorunları ve kemik gelişimi tam olarak oluşmadan doğma ihtimali yüksektir. Hamile kadınlar B 12 den zengin gıdalardan mutlaka tüketmelidir. B 12 et türevlerinin hepsinde olduğu gibi, bazı sebzelerde ve neredeyse tüm baklagillerde bulunmaktadır. Vejetaryen olan hamile bir anne mutlaka gün içinde bir miktar bakliyat tüketimi yapmalıdır.