Gaziantep, sahip olduğu köklü geçmişi ile pek çok tarihi yapıyı, antik kenti ve müzeleri barındırmaktadır. Turistlerin her yıl uğradığı bölgelerden biri olan Antep’in daracık taş sokaklarında bakırcıların sesi eşliğinde tarihe yolculuk yapabilirsiniz.
Şehirde oldukça çok konaklama seçeneği bulunur. Ali Bey Konağı ve Tepebaşı Konakları konaklayabileceğiniz en ilginç mekanlardır. Bunun dışında merkeze yakın bir yerde kalmak istiyorsanız ya da ekonomik otelleri tercih etmek isterseniz, yine bunun için uygun oteller bulabilirsiniz.
Eşsiz tarihiyle Antep evleri
Tarihi Antep evlerinin içinde döşeklik ve kübbiye denen dolaplar vardır. Nacar (ahşap işçiliği) ile yapılan bu dolaplardan döşemeliklere yatak, yorgan konulurken, kübbiyelere yemek malzemeleri konulur. Dışardan merdivenle çıkılan çatı altları ise serin olmaları sebebiyle kiler görevi görür.
Bakırcılar Çarşısı
Bakırcılık sanatına ilgi duyanları sıcacık misafirperverlikleriyle bakır ustaları karşılamaktadır. Sanatı öğrenmek isteyenlere, işin inceliklerini gösteren ustalar ile çay eşliğinde unutulmaz sohbetler yapabilirsiniz.
Osmanlı devrindeki ticaret merkezlerinden biri olan Gaziantep’te bakırcılık zamanla gelişmiş ve yeni tekniklerle modern bakır işçiliği oluşmuştur.
Bedestenler
Eskiden alışverişlerin yapıldığı, üstü kapalı çarşılar bedesten olarak adlandırılırdı. Gaziantep, geçmişinde 5 adet bedestene sahipken şimdilerde bu sayı 3’e inmiştir. Zincirli Bedesten, Hüseyin Paşa Bedesteni ve Kemikli Bedesten geçmişten günümüze ulaşabilen bedestenlerdir.
Müftü Hacı Osman Efendi tarafından 19. yüzyılda yaptırılan Kemikli Bedesten ise yapımı sırasında kemiklere rastlandığı için bu ismi almıştır. Kesme taştan yapılan yapının gerçek ismi Mecidiye Bedesteni’dir. Oval biçiminde bir çatısı olan yerin, iki girişi vardır. 72 dükkana sahip olup, baharatçılar, yöresel ürünler ve hediyelik eşyalar bulunur.
Zeugma Antik Kenti (Belkıs)
Kentte bulunan mozaiklerde tanrı, tanrıça, insan, hayvan ve geometrik şekillere rastlanmıştır. Kullandıkları boyalar nedeniyle resimler canlılığını kaybetmemiştir.
Zeugma Mozaik Müzesi
Mozaikleri ile tanınan müze, Gaziantep’in simgelerinden biri haline gelmiştir. Popüler kültürün zihnimize kazıdığı simgelerden biri olan “Çingene Kızı” mozaiği burada yer alır. Müzedeki eserler içinde en ünlü eser barış tanrısı Mars Heykeli’dir.
Gaziantep Kalesi
Merkezde konumlanan Gaziantep Kalesi oldukça ihtişamlı bir yapıdır. 6 bin yıllık geçmişe sahip olan yapıyı kimlerin yaptığı konusunda kesin bir bilgi yoktur. M.S. ikinci ve dördüncü yüzyıllarda Romalıların, kaleyi gözetleme kulesi olarak kullandığı bilinmektedir. 12 tane kulesi olan kalenin, Evliya Çelebi’nin Seyahatname isimli eserinde 36 adet burcu olduğu yazmaktadır. Fakat bu burçların günümüze yalnızca 12 tanesi ulaşabilmiştir.
Yasemek Açık Hava Müzesi, Beyazhan Gaziantep Kent Müzesi, Rumkale, Yeni Han, Oyun ve Oyuncak Müzesi, şehrin gezilebilecek diğer tarihi mekanlarıdır.
Ülkemizin en zengin mutfaklarından birine sahip Gaziantep’te gezerken birbirinden nefis yöresel yemeklerin tadına bakmayı unutmayın. Baklavadan simit kebabına, hedikten firik kebabına, pirpirim aşından lebeniye çorbasına kadar pek çok seçeneği barındıran Gaziantep mutfağında; Alinazik, muhammara, katmer, çağla aşı ve haytalya mutlaka tatmanız gereken yemeklerdir.