En basit haliyle açıklamak gerekirse çocukluktan çıkışın ve gençliğe geçişin yaşandığı döneme ergenlik dönemi adı verilir. Vücuttaki hormonal dengesizlikler yüzünden bu dönemde fiziksel ve ruhsal birtakım değişiklikler görülür. Çevrenin, özellikle ailenin ergenlik dönemi içindeki kişiye mümkün olduğunca anlayışlı davranması, çocuğun ileride sağlıklı bir birey olması konusunda hayati öneme sahiptir.
Ergenlik dönemi sürecinde en sık neler yaşanır?
Bu dönemde en sık yaşanan olaylar kişinin ruhsal hali ile ilgilidir. Duygularda genel olarak bir istikrarsızlık söz konusudur. Gayet mutlu ve neşeliyken, basit bir sebepten dolayı birden sinirlenebilir ve bağırmaya başlayabilir. Bu durum tamamen hormonlardaki değişiklikten ve dengesizlikten kaynaklanmaktadır. Aynı hormonal sebeplerden dolayı, ergenlik dönemi yalnızlık isteğinin arttığı bir dönemdir.
Odasına kapanıp gün boyu çıkmama, kimseyle konuşmak istememe gibi durumlar sık şekilde görülür ve normal karşılanması gerekmektedir. Yeni şeyler deneme, yeni maceralar arama isteği artar. İşte bu noktada aile dikkatli olmalı ve çocuğun sağlığına zarar gelmemesi için onunla sakin konuşmalar yaparak nelere dikkat etmesi gerektiğini anlatmalıdır.
Sosyalleşmenin tavana vurduğu bir dönem olduğundan, arkadaş seçiminde yapılacak hatalara karşı dikkatli olunmalıdır. Aile bu noktada mutlaka gözetici konumda olmalıdır. Takdir edilme ihtiyacı bu dönemde ciddi şekilde artar. Bu yüzden, başarıları yeterince takdir görmeyen ergen, kendini kanıtlamak için zararlı alışkanlıklara başlama, yanlış arkadaş grupları edinme gibi hatalara düşebilir. Bu yüzden, başarıları takdir edilmeli ve başarılı olduğu konular ona hissettirilmelidir.