Kalp krizi, inme ve böbrek yetmezliği derken genellikle konuşulan yüksek tansiyon olur. Ancak hipotansiyon olarak bilinen düşük kan basıncı da vücudunuza zarar verebilir. Herkesin kan basıncı bir anda düşebilir ve belirgin bir belirti görülmeyebilir.
Bazı insanlar yemek yedikten hemen sonra ya da uzun süre ayakta kaldıklarında düşük kan basıncına maruz kalabilirler. Bununla birlikte sağlığınız için kötü olabilecek bazı koşullar da tansiyon düşmesine neden olabilir. Bu koşullardan bazıları;
- Gebelik,
- Bir yaralanma nedeniyle önemli miktarda kan kaybı,
- Lalp rahatsızlığının neden olduğu zayıf dolaşım,
- Su kaybına bağlı güçsüzlük,
- Kilo vermek için yapılan diyetler,
- Anafilaksi,
- Kan dolaşımı enfeksiyonları ve diyabet,
- Adrenal yetmezlik ve tiroit gibi endokrin bozuklukları
Düşük Tansiyon Nasıl Anlaşılır? Belirtileri Nelerdir?
1. Baş dönmesi

Düşük kan basıncının en önemli belirtilerinden biri baş dönmesidir. Düşük kan basıncı, zayıf kan dolaşımına neden olur. Bu, beynin oksijen ihtiyacını azaltır ve bu, genellikle, sabah uyandıktan sonra çok hızlı yataktan kalkmak gibi ani pozisyon değişikliği ile ilişkilendirilir.
2. Yorgunluk

Düşük tansiyon enerji seviyenizi etkileyebilir ve yorgunluğa neden olabilir. Vücutta oksijen ve gerekli besin maddeleri sağlayan kan akışı enerjinin üretiminde kilit rol oynar.
3. Hızlı Nabız

Hızlı bir kalp atış hızı veya çarpıntı yaşarsanız, bunun nedeni kan basıncı seviyenizin düşmesinden kaynaklanıyor olabilir.
4. Soğuk ve Solgun Cilt

Soğuk ve solgun bir cilt görünümüne sahip olmak da düşük kan basıncının bir işareti olabilir. Bu, kan basıncında düşüş nedeniyle vücudunuzda dolaşan yeterli kan olmadığında ortaya çıkar.
Diğer belirtileri şöyle sıralayabiliriz;
- Konsantrasyon eksikliği,
- Olağan dışı susama,
- Görmede bulanıklık