Farkında olmadan yaptığımız çok basit şeyler dişlerimize zarar verebilir. Zamanla dişlerin yapısı bozulurken, çürükler oluşabilir ve ağız kokusu meydana gelebilir. Bilinçsizce yaptığımız ve dişlerimizin sağlığını tehdit eden alışkanlıkları sizler için sıraladık.
1.Buz çiğnemek
Bu hem doğaldır ve hem de şekersizdir, bu nedenle buzun zararsız olduğunu düşünebilirsiniz. Ancak sert, donmuş küpleri çiğnemek dişlerinizi çatlatabilir. Buz, dişinizdeki yumuşak dokuyu tahriş ederse, diş ağrıları oluşabilir. Aşırı sıcak ya da aşırı soğuk gıdalar şiddetli diş ağrısını tetikleyebilir.
2.Ağız koruyucusu olmadan spor yapmak
İster boks, hokey veya başka bir sporu oynayın, ağız koruyucusu olmadan oyuna asla girmeyin. Bu, dişlerin üst sıralarını koruyan kalıplı bir plastik parçasıdır. Aksi takdirde, dişleriniz zarar görebilir. Kendiliğinden yerleşen ağız koruyucuları satın alabilir veya diş hekimlerinizin önerdiği bir ağızlığı kullanabilirsiniz.
3.Yatmadan önce süt içmek
Dişleri korumak için hiçbir saat geç değildir. Bir bebeğe yatmadan önce bir şişe süt vererek çürümeye giden yola yeni dişler koyabilirsiniz. Bebek, ağzındaki şişe ile uykuya dalarak, gece boyunca sütle dişlerini temas ettiir. Şişeleri karyolanın dışında tutmak en iyisidir.
4.Dil piercingleri
Dil piercing’leri modaya uygun olabilir, ancak metal saplamayı ısırmak bir dişi çatlatabilir. Dudak piercingleri de benzer bir risk oluşturmaktadır. Ve metal, diş etlerine karşı sürtündüğünde diş eti hasarına neden olabilir ve bu da diş kaybına yol açar. Ağız bakteriler için de çok uygun bir ortamdır, bu nedenle delici yüzey enfeksiyon ve yaraların riskini artırır. Ayrıca, bir dil delici ile büyük bir kan damarını yanlışlıkla delme riski vardır ve bu ciddi kanamalara neden olabilir. Sonuç olarak, diş hekiminizle dil piercinglerinin sağlık risklerini tartışın.
5.Diş gıcırdatma
Diş gıcırdatma, zamanla dişlerin aşınmasına neden olabilir. Diş gıcırdatmaya çoğunlukla stres ve uyku alışkanlıkları sebep olur. Gün boyunca sert gıdalardan kaçınma, bu alışkanlığın sebep olduğu ağrı ve zararı azaltabilir. Gece ağız koruyucu takmak uyurken gıcırdatma nedeniyle oluşan hasarı önleyebilir.
6.Öksürük pastili
Öksürük pastillerinin ilaçlarla birlikte satılmaları sağlıklı oldukları anlamına gelmez. Çoğu pastil şeker yüklüdür. Boğazınızı bir pastil ile yatıştırdıktan sonra, iyice fırçaladığınızdan emin olun. Pastildeki şeker dişinizi kaplayan yapışkan plakla reaksiyona girer. Sonra plakadaki bakteriler, şekeri, diş minesini aşındıran bir aside dönüştürürler.
7. Şekerlemeler
Tüm şekerlemeler diş çürümesini teşvik eder, ancak bazı şekerlerin çiğnenmesi daha zordur. Dişlere yapışırlar ve birkaç saat boyunca dişlere tutunurlar. Yemek sırasında daha fazla tükürük üretilir, bu da şeker moleküllerini ve asitleri yok etmeye yardımcı olur.
Okurken dişlerim kamasti. Yatarken süt içmek ve fircalamadan uyumak da sanırım zararlı.
Doğrudur Erhan Bey. İlerleyen günlerde yazının devamında dediklerinizden de bahsedeceğim.