Çocuklar büyüdükçe ilk farklılık ve gelişimleri dişlerinden başlar, sürekli ses çıkartmalarının nedenleri bu sayfada.
Çocuklarda Diş Gıcırdatma Nedenleri
Çocukların diş gıcırdatması sorunu çocuk sağlığı açısından oldukça sık karşılaşılan ve birçok ebeveyni rahatsız etmektedir. Dişlerin gıcırdatması çene kasılması ve dişlerin birbirine sürtülmesi nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Basit bir alışkanlık olarak algılanması çok sakıncalı bir durumdur. İlerleyen dönemlerde dişlere ve çene kısmına çok büyük hasarlar bırakabilir. İlk olarak yapılması gereken çocuğunuzu uzman bir doktora götürmeniz olmalı. Tüm gıcırdatma vakaların büyük bölümü dişlerini birbirine sürterek ses çıkartsalar da bir kısım çocuk kuvvetli bir şekilde sadece çenesini sıkarlar.
Kulak, çene ve çevresindeki ağrılar bruksizmin net belirtileri arasında gösterilmektedir. Çene kasılmaları bilerek değil, istemsizce olmak zorunda olabilir. Çocuğunuz çenesini açtığında çok büyük derecede ağrı hissettiğinden çenesini kasacaktır. Kaslar oynamadığında kasılmalar gittikçe kalıplaşacak ve hisler kaybolmaya başladığında sorunlar daha büyük bir hale bürünecektir.
Sakız çiğnemeye benzeyen ama aslında ağzında sakız olmayan çocuklar çene kaslarıyla ilgili problem yaşamaktadırlar. Diş minesinde ciddi miktarda oyuklara ve diş kayıplara neden olması, tedavi süreci başlanmazsa hiç istenmeyen sonuçlarla karşılaşılmasına neden olacaktır.
Bruksizm Nedenleri ve Belirtileri Nedendir?
Tama olarak neden kaynaklandığı ve nasıl geliştiği hakkında pek bilgi olamasa da temel neden olarak stres gösterilmektedir. Sadece yetişkinler değil çocuklar da stres altında kalabilmektedir. Boşanmalar, sınavlar, sosyal ortamlardaki yaşanan olaylar sürekli olarak bir baskı kurulmaktadır. Normal olarak dişlerin bozuk olmasının nedenleri ayrı bir konuyken, diş gıcırdatmalarının nedenleri arasında da gösterilmektedir. Gıcırdatmalar sadece dişlerin bozukluğuyla değil, aşırı derece de kulak ve çene ağrısına neden olmaktadır. Depresyon gibi yaşına göre ağır vakalarla boğuşan çocuklar gerek ilaçlar gerekse kendi düşünceleri kasılmalara büyük ölçüde yol açmaktadır.
Çocuklarda Diş Gıcırdatmaları Kaç Yaşlarında Başlar?
Çocuklarda diş gıcırdatma yaşları ortalama olarak 3 ila 10 yaşları arasında net olarak belirginleşir ve dikkat çekilmeye başlanır. Tedavi süreci tamamen hastalığın seviyesi ve tespit edilen çocuğun tepkileri ve diğer gelişim süreçleriyle alakalıdır. En büyük sıkıntı her zaman için stres olacaktır. Çocuğunuz dişlerini kasmaya başladığında hemen onunla iletişim kurmaya başlayın, konuşmak ve sıkıntısını kafasındaki düşüncesi anlatması ona oldukça iyi gelecek ve rahatlamasına büyük ölçüde fayda sağlayacaktır. Spora teşvik etmeniz, müzikle ilgilenmesine vesile olmanız, sakinleştirici cisimleri evde bulundurmanız büyük fayda sağlayacaktır. Boyun ve omuzlara yapılan masajların dişlerin rahatlamasında çok etkili olacaktır. Dişlerin şeklini düzen sokmak için tedavi edilmesi her bakımdan fayda sağlayacaktır.
Ne yapsanız da faydalı olamadığınızı düşünüyorsanız, en yakın zamanda bir akıl hastalığı ve psikolog bir uzmanla irtibata geçip sorunu bildirmeniz gerekmektedir. Elinizden geleni fazlasıyla yaptığınız halde sonuç alamıyorsanız, hiç gecikmeyin problemler daha ileriye gidecektir. Çocuk sağlığı hastalıklarla boğuşarak sağlamlaşmaktadır, çocukların diş gıcırdatması da göz ardı edilmemesi gereken bir hastalıktır.