Çocukların karşılaşmış oldukları sorunların en büyüklerinden bir tanesi hiperaktif olmalarıdır. Hiç ara vermeden durmayan, çocuk sağlığını risk eden, sürekli sağa sola saldıran ve bunu bir marifet gibi algılayan çocuklara koyulmakta olan teşhistir. Bu adımdan önce bilinmesi gereken en altın kural çocukların hemen şımarmalarında hastalık adı olarak verilmesidir. Bu çocuğunuzun bozuk olmayan ruh halini de tehlikeye sokacaktır. Kendini sadece yaramazlık yaptığı için bir hastalık altında bulması düşünceleri üzerinde etki yaratacaktır.
Kabul edilmesi ve netleşmesi halinde bu durum gittikçe durumu zorlaştırmaya devam edecektir. Tüm sosyal yaşantının ters düz olacağı ve tedavi edilmemesi çok daha büyük kayıplara yol açacağı net bir durumdur. Evde anne ve baba tarafından hoş görülmek zorunda olan veya katlanılmak zorunda olunan davranışlar bir iş yerinde gerçekleşemez. Normal insanlar gibi hareket edemediği süre zarfınca kendini her zaman için toplumdan uzak tutmak isteyecektir. Bunun için yapılması gereken yaşı çok ilerlemeden hemen teşhis koyulup oluşturulması gereken ortamın sağlanması gerekmektedir. Belli bir süre idare etmek sadece sorunların ertelenmesine neden olur. Bunun yerine en yakın zamanda bir kontrole giderek durumu netliğe kavuşturmanız erken teşhis unsuru sayılacaktır. Ancak en hassas olmanız gereken konuların başında gerçekten tedavi edilmesi gerekip gerekmediği konusunda net fikirlere sahip olmanız gerekmektedir. Bunun için yapılması gereken en temel konu çocuğunuzu son derece iyi tanımak zorunda olduğunuz gerçeğidir.
Hiperaktif Tanısı Nasıl Koyulur?
Çocuklarda hiperaktif tanısının koyulması için belirtiler oldukça kolay ve teknolojik aletlerle tespiti çok kolay duruma gelmiştir. En belirgin tespitler olarak sıralanan bu davranışlar uzman bir hekim kontrolü gerektirdiğini belirtmektedir.
- Aşırı hareket ve sürekli olarak kendini tutamadan sallanma gibi belirtiler. Bu konu hakkında en çok netlik kazandırılan davranışlarıdır.
- Uyanık kaldığı süre boyunca beş dakika bir yerde oturmamak. Koltukların tepesinde gezen, kendini yerden yere vuran çocuklar kesinlikle dikkate alınmak zorundadırlar.
- Gereksiz ve daha kısa anlatabileceği konuları, çok uzatarak anlatmaları. Cümlelerin aşırı fazla kelimeden oluşturmaları ve sonuna kadar aynı konuyu anlatmamaları.
- Karşı taraf önemli veya önemsiz bir şeylerden bahsederken, anlatan kişiyi dinlemedikleri ve anlatılan hakkında fikir sahibi olmamaları.
- En fazla 2 dakika bile sürmeyen dikkat dağınıklığı, en çok bilinen çocukların hiperaktif olma belirtileri arasında gösterilmektedir.
- Onu alakadar etmeyen konuların içine atlayıp, kendine soruluyor gibi cevap verme. Ve tüm konuşmaların alaycı bir tavır içinde gerçekleştirmeleridir.
- Çok sık bir şekilde ne söylediğini kendi de fark etmeme durumu.
Hiperaktif belirtileri saptanan çocuklar, hemen genel bir çocuk sağlığı kontrolünden geçerek teşhis konulursa, tedavisi hassasiyet gerektiren ciddi bir hastalıktır.