Çocukluk çağında en sık görülen hastalıklar arasında kulak iltihapları da yer almaktadır.
Orta Kulak İltihabı
Otitis Media olarak bilinen orta kulak iltihabı genellikle çocuklarda sık görülür ve her çocuk en az bir kere orta kulak iltihabı geçirir ve buna ateş, kulak ağrısı ve işitme kaybı eşlik edebilmektedir. Bebeklerde ise kulak çekiştirme ve huzursuzluk sık görülen belirtileridir. Her zaman görülebilir fakat genellikle sonbahar kış aylarında ve nezle sonrasında görülmektedir. Nezle olunduğu zaman burnu tıkayarak hapşırmak orta kulak iltihabının başlamasına ve mikropların kulağa girmesine neden olmaktadır. Bebeklerde ise geniz eti ve östaki borusunun yatay seyretmesi ve sırt üstü biberonla beslenmesi gibi faktörler orta kulak iltihabını arttıran faktörlerdir. Streptecoccus pnomoniae ve Hemofilus İnfluenzae bakterileri Orta kulak iltihabının en sık nedenlerindendir.
Orta kulak iltihabının bir diğer önemli türü de direnaj ve havalanmayı sağlayan östaki borularının iyi çalışamaması durumunda orta kulak boşluğunda sıvı birikmesine bağlı olarak gelişen Effüzyonlu Otitis Mediadır. Bu tip orta kulak iltihabında ateş ve kulak ağrısı gibi belirtiler gözlenmez ve bu nedenle sıvı toplanması kolayca fark edilmediği için hastada işitme kaybı meydana gelebilir. Küçük çocuklarda genellikle geniz eti büyümesi ve buna bağlı olarak burunda tıkanıklık ve ağzı açık uyuma ile beraber görülebilir. Eğer çocuğunuz sürekli olarak nefes almada zorluk çekiyor, burnu hep tıkalı ve akıyor ise veya gece horlamaları ile fışırtılı solunum varlığında hemen doktorunuza başvurunuz.
Kronik otit ise kulak zarında delik, sürekli veya aralıklı akıntı işitme kaybı ile görülen bir hastalıktır. Pis kokulu ve bol akıntı ile birlikte seyreden otitler beyin apsesi, menenjit gibi ölümcül durumlara neden olabilir. Zaman kaybetmeden ameliyat ile tedavi edilmesi gerekir.
[irp posts=”1034″ name=”Bebek Bakımı Hakkında Bilinmesi Gerekenler”]
Bu hastalık üzerinde dikkatli olunduğunda ve erken zamanda tanındığında tedavisi çok kolay iken eğer hastalık tanınmazsa çocukta işitme kaybı oluşabilmektedir. 0-6 yaş aralığında meydana gelen işitme kaybı çocukta gelişme geriliğine neden olabilir. Bu da çocuğun sosyal yaşamına, öğrenme ve iletişim potansiyeline engel olur bu durum kontrol edilemediğinde ileri yaşlarda bu olumsuzluk kalıcı olarak gözlenir.
İç Kulak İltihabı
İç kulak iltihaplanmaları çoğunlukla çınlama, baş dönmesi ve işitme kaybı gibi belirtiler verir. Kulağınız ile ilgili hastalıkların varlığında zaman kaybetmeden doktorunuza başvurunuz. Her hekimin öncelikle bakması gereken acil bir hastalıktır kulak ağrısı. Sık görülen kulak ağrısı, tedaviye rağmen iyileşme olmamışsa ve işitme kaybı gibi hallerde bir kulak burun boğaz hekimine gitmek kalıcı bir hasar oluşmasını engelleyecektir.
Dış Kulak İltihabı
Otitis externa dediğimiz dış kulak iltihabı, dış kulak yolunda tıkanıklık ve bu nedenle işitme azlığı görülmektedir. Belirtilerinde ise kulak kepçesine dokunulunca hissedilen ağrının artması ve akıntı oluşmasıdır. Dış kulak yolu iltihabı enfeksiyonlu deniz ve havuz suyunda yüzenlerde ve rutubetli iklimlerde çok sık görülmektedir. Dış kulak iltihabının en önemli nedeni hasta kaynaklıdır. Yani hastanın kulağını karıştırması sonucu ile oluşur. Temizlemek, kaşımak ve kurulamak içinde olsa kulağınıza pamuklu özel çubuklar haricinde hiçbir şey sokmamalısınız. Kulak kendini temizleyen bir organdır karıştırmaya ihtiyaç yoktur.