Günlük yaşantı sonucunda bir şekilde çocukların hal ve hareketlerine yapışan tikler oldukça rahatsızlık vermeye başlar. Anne ve babalar çocuk sağlığı açısında riskli gördükleri davranışların tedavisi için doktorların kapısını son zamanlarda fazlasıyla çalmaya devam etmektedirler. İzledikleri bazı filimler, arkadaşlarında gördükleri hareketler, etki altında bırakılmak istenildikleri olaylara karşı görüntülerle bir şekilde bir yerlerden bulaşmaktadır. Sürekli olarak göz kırpmak ve diş gıcırdatmak gibi eylemler sonucunda uzun süreli algı bozuklukları gözlemlenerek, hayat boyunca engel olma niteliği taşımaktadır. İnsanlar yaşamadıkları sıkıntılar başlarına gelene kadar problem sıfatında bulunmamaktadır. Psikolojik bozukluğa varana kadar uzanan çocuk tikleri önlem alınmazsa daha da tehlikeli bir hale bürünebilmektedir.
Aileler her geçen gün daha fazla ilerleyen fiziki ve psikolojik bakımdan önüne geçemedikleri sorunların başlıca nedenleri öğrenmek adına, doktorlara başvurmak zorundadırlar.
Tanım olarak tikler kas grupların istemsizce, kendi kendini tekrar etmesi olarak sınıflandırılmışlardır. Karmaşık veya basit hareketler olabilirler. En çok takılan beden bölgeleri eller, omuzlar, boyun ve göğüs bölgesidir. Diğer bir taraftan boğaz temizliği, sürekli tükürmek, küfür etmek gibi eylemlerle boğuşan çocuklarda oldukça çok sık görülmektedir. Bir yandan aralıksız kafa sallayıp parmaklarını emen, saçlarını yolan çocuklarda görülmektedir.
Yaşam şartlarının modern olmaya eğilmesiyle bu tarz vakaların arttığı konunun uzman doktorları birçok alanda dile getirmektedir.
Çocukların Tik Yapmalarının Nedenleri Nelerdir?
Karşımıza çıkan çocuk tiklerinin nedenlerinin başında okul ortamı gelmektedir. Zaten temel olarak tik nedeni stres belirlenmişken ara vermeden yapılan sınavlar, son sene üniversite sınavları, aklına takılan tüm sorunları daha büyütmesi, sınav sonuçlarının kötü olması ve aile bireylerinin beklenilenden yüksek bir performans beklemeleri gibi etkenler oldukça stres yaratacaktır. Sonuçlar da bu kadar stres yüklü çalışmalarda olumsuz olarak sonuçlanarak ruh hallerini çok zor bir duruma sokacaktır.
Evde birde otoriter bir yönetim biçimi söz konusu olduğunda çocukların ruhsal dengelerindeki bozulmalar alıp başını gitmektedir. Bazılarında şiddet eğilimi bazılarındaysa saç çekme gibi huylar görülmeye başlanmaktadır. Çocuğun tik sahibi olmasındaki nedenlerin başında aile kavramı gelmektedir.
Tik Yaşayan Çocuklara Nasıl Davranılmalıdır?
Artık tamamen tik durumu çok ilerlemiş ve kendini alı koyamıyorsa aile hiçbir şekilde müdahale etmemelidir. Direk olarak bir uzman doktordan randevu alınarak tüm problem hekimle paylaşılmalıdır. Göz kırpmaları ve ara sıra baş sallamaları direk olarak doktor tedavisi gerektirmemektedir. Bu tarz konuların üzerine düşülmemesi kendi halinde kaybolmasına neden olacaktır. Ufak tefek alışkanlık bile sayılmayacak olan hareketler için çocuğa baskı uygulanması direk olarak ters etki yapacak ve daha fazla üzerine gitmesine neden olacaktır. Özellikle tik olduğu konusunda netlik kazanmadığı veya çok sıklıkla yapılmayan tekrarları irdelemeyin. Çocuk sağlığı her aşamada kaliteli bir süreç beklemekteyken atılan adımlara çok dikkat edilmesi gerekmektedir.