Bazı çocuklar bağımsız hareket etmek için doğmuşlardır. Yeni bir oyun alanına gittiklerinde elinizi bırakıp parktaki tüm oyuncakları tek başına denemek isteyebilirler. Bu çocuklar evde de uzun süre bir oyuna odaklanıp tek başlarına oynayabilirler. Bazı çocuklar ise kaydıraktan dahi anneleri ile kaymak isteyebilir, hiç bir aktiviteyi yalnız yapmaya yanaşmazlar. Evde de tüm oyunlarına anne/baba ya da bakıcıyı dahil ederler. Bu çocuklar sosyalleşmeyi ve oyun oynarken karşısındaki ile iletişim kurmayı oyunun kendisine tercih ederler. Böyle bir çocuğunuz var ise zamanınızın çoğunu bebekleri giydirip, çay saati düzenleyerek ya da arabaları yarıştırp, onları tamir ederek geçirmek zorunda kalırsınız. Çocuğunuzla vakit geçirmek elbette güzel ancak bu durum sürekli hale gelir ise çocuk çok önemli bir beceriden uzak kalır; hayal kurma ve yalnız başına beceri geliştirebilme.
Uzmanlara göre çocuğun yalnız başına odaklanarak oynaması, ileride ödev yapma ve okuma gibi yalnız başına yapılması gereken aktiviteleri gerçekleştirmesine yardımcı olmaktadır. Bir büyüğün müdahelesi olmadan oyun oynamak başarı duygusunu pekiştirerek çocuğun kendine olan güveninini arttırır.
Çocuğunuza, gelişimi için gerekli olan kendi başına oyun oynama alışkanlığını kazandırabilirsiniz. İşte sizin için hazırladığımız ipuçları:
Başarıya ulaşması için oyunu kurgulayın
Çocuğunuza ‘Lütfen, kendi başına oyna’ derseniz çocuk bir çok seçeneğin içinde boğulup kalabilir. Bunun yerine ona başlangıçta tarif edilmiş görevler verebilirsiniz. Örneğin, legoları ve hayvan figürlerini ortaya koyup ondan bir çiflik yapmasını isteyin. Tüm oyuncakların ortada olmaması odaklanmasını kolaylaştıracaktır. İyi ya da kötü çiftliği tamaladığında fotografını çekip akşama babasına göstereceğinizi harika bir iş çıkardığını çocuğunuza söylerseniz başarıyı pekiştirmiş olursunuz.
Küçük adımlar ile başlayın
Çocuğunuzun kendi başına eğlenceli vakit geçirmesini öğrenmesi zaman alacaktır. Bir günde tüm öğleden sonrasını odasında oynayarak geçirmesini beklemek büyük bir hata olur. Yalnız oynadıkları her dakikayı başarı saymalı ve kendinizi de çocuğunuzu da bu konuda tebrik etmelisiniz. Çocuğunuz yaşına bağlı olarak her geçen gün biraz daha uzun süreler ile oynayacaktır. Başarılarını övmeyi unutmayın. ‘Kendi başına çok güzel oynadın’ demek yerine detay vererek (‘köpekler için çok güzel bir kulube yapmışsın hem de kırmızı bloklardan, harika olmuş’) yaptığı işle ilgilendiğinizi gösterin.
Başka bir odada oynaması için zorlamayın
Tamamen bağımsız hale gelmemiş çocuklar uzun süre ebeveynlerinden uzak kalmak istemezler. Onları başka bir odada oynamaya zorlamak oyunu eğlenceden çok cezaya dönüştürür. Bunun olmaması için çocuğun sizin ile aynı odada oynamasına izin verin. Mutfakta işinizi yaparken çocuğunuz da mutfak masasında oyun hamurları ile oynayabilir ya da küçük bir tencere ve bir tahta kaşık ile sizi taklıt edip yemek pişirebilir.
Yaratıcılığını kullanabileceği seçenekler sunun

Birçok çocuk yaratıcı tarafını keşfetmek için biraz desteğe ihtiyaç duyar. Çocuğunuzdan küçük insan ya da hayvan figürlerinden bir hikaye yaratmasını isteyin. On dakika sonra gelip hikayeyi dinleyeceğinizi belirtin. Eğer çocuğunuz odaklanmayı başardı ise süreyi biraz uzatabilirsiniz. Sürenin sonunda hikayeyi dinleyin hatta onu akşam babasının ya da büyük kardeşinin okuması için yazabilirsiniz. Önemli olan akşam bu konuyu tekrar gündeme getirerek başarısını pekiştirmektir.
Onu için rol model olun
Çocuklar en iyi gözlem yaparak öğrenirler. Herşeyi bırakın, bacakalarınız kanepeye uzatın ve elinize kitap alarak okumaya başlayın. Çocuğunuza da kendi kitaplarından birini seçip okuyabileceğini söyleyin. Anne/babasının okumaktan keyif aldığını gören çocuklar bunu taklit edecek ve kitaplar ile vakit geçirmeye başlayacaktır.